Доц. Янков: Липсата на регламент за каране на ски извън пистите е една от причините за зачестилите трагични инциденти с лавини

Снимка: архив


Липсата на регламентация за каране на ски извън пистите е една от причините за инциденти като този от вчера със загиналите двама младежи от София, които бяха затрупани от лавина в Пирин. Това коментира пред "Хоризонт" доц. Петър Янков, преподавател в Националната спортна академия и председател на сдружение "Българско ски училище".

Пред БНР доц. Янков повдигна темата, че липсва сериозна регламентация в областта на зимните екстремни спортове. "Нито един маршрут за извънпистово каране не е официално легализиран, липсва законова наредба, която да регламентира маркирането на тези маршрути, създаването им, защото най-примитивната форма е да се казва: не трябва да се излиза навън. Само че това не е достатъчно и не работи. В България има такива експерти, но най-вероятно трябва да бъдат чути от институциите и да се почне, от вендъж няма да се случи. Отделно обучаването на младежите - не да не го правят, а как да го правят, също ще бъде сериозна превантивна мярка", посочи Янков.

Той допълни, че сериозна предпоставка за наличието на подобни инциденти е и липсата на лавинен бюлетин у нас, който да дава информация за опасността от свличания на снежна маса по нашите планини.

"Вижда се, че забраните не работят. Включително хората в Банско се опитаха в един от опасните участъци да изградят непреодолима преграда, стена и т. н., с тези забрани не може да се случи това. Не може нашите младежи да виждат, че в цял свят хората карат извънпистово. За да го направиш, тряба да умееш да караш много, да спазваш стриктни правила, да имаш подадена информация, с която да умееш да боравиш. Какво виждаме в този случай - хора, оборудвани с екипировка, скъпа и надеждна, са попаднали в лавината. Това не са случайни хора. Те са се интересували, инвестирали са и са се подготвили, отишли са с нагласата да практикуват този екстремен спорт и въпреки всичко са отишли на място, което, всеки, който се занимава непрофесионално знае, че там рискът е много голям", посочи пред "Хоризонт" преподавателят в Националната спортна академия.

Цялото интервю на Валерия Николова с доц. Янков в предаването "Закуска на тревата" по "Хоризонт" чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Двеста килограма банска капама с претенция за рекорд приготвиха днес на площада  в курортния град кулинарният водещ Ути Бъчваров и кметът на Банско Георги Икономов.

Ути Бъчваров и кметът Икономов сготвиха 200 кг капама в Банско

Двеста килограма банска капама с претенция за рекорд приготвиха днес на площада  в курортния град кулинарният водещ Ути Бъчваров и кметът на Банско Георги Икономов. Стотици опитаха най- популярния за района местен специалитет. Специфичната технология за приготвянето на банската капама и времето, за което тя става готова - около 4 часа, са..

публикувано на 23.02.19 в 19:57
На пътя Мъглиж-Гурково силният вятър преобърна ремарке на товарен камион.

Нормализира се обстановката в страната след рязкото застудяване

Нормализира се обстановката в страната след рязкото застудяване тази нощ, след като за днес бе обявен жълт код за силен вятър или снеговалежи за цялата страна.  На пътя Мъглиж-Гурково силният вятър преобърна ремарке на товарен камион. При инцидента няма пострадали. Ремаркето било празно, но вятърът е бил на пориви от близо 100 км в..

обновено на 23.02.19 в 19:42
За 15-и уикенд протестиращите „жълти жилетки“ излязоха в центъра на Париж.

„Жълти жилетки“ на протест във Франция за 15-и пореден уикенд

Във Франция „жълтите жилетки“ отново са на улицата за 15-ия си пореден протест в Париж и провинцията. Те не успяха да смутят посещението на президента Макрон на поредния Салон на земеделието. Около 4000 „жълти жилетки" шестваха следобед на вече обичайното място – „Шанз- Елизе“, но поне още четири сборни пункта на протеста бяха обявени в Париж..

обновено на 23.02.19 в 19:36

Предлагат Агенцията по заетостта да проверява квотите за хора с увреждания

Промени в правилника за дейността на хората с увреждания предлага социалното министерство. Ще се променят и отговорностите на Агенцията по заетостта, свързани с наемането на хора с увреждания. Промените предвиждат разширяване на функциите на Агенцията по отношение на  хората с увреждания. Тя ще поддържа информационна система с лични профили..

публикувано на 23.02.19 в 18:10
В средствата са включени и отпуснатите от правителството 2,5 млн. лева, обясни кметът на Ловеч Корнелия Маринова.

Ловеч ремонтира пътища и улици с 4 млн. лв.

Община Ловеч е предвидила в бюджета си за тази година близо 4 милиона лева за ремонт на пътища и улици в населените места. Кметът Корнелия Маринова посочи, че в средствата са включени и отпуснатите от правителството в края на миналата година 2,5 милиона лева за ремонт на улица  „Осъмска“ и пет улици в квартал „Дикисана“. „Това е един..

публикувано на 23.02.19 в 17:26