Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на бесарабското село Островное Петър Добрев:

Обезлюдяването е сред основните проблеми на България

Ние сме сърца на кръстопът, защото имаме две родини, казва младият управник

4
Снимка: Личен архив

Около 750 души са жителите на село Островное в Бесарабия, познато още с името Бабата. То се намира в украинската част на Бесарабия, където има общо 50 български села. 

Вечер там често могат да се видят млади хора, които вместо да отидат на дискотека, играят различни танци, сред които хора и ръченици, разказа кметът на Островное Петър Добрев. Той гостува на рубриката "Има ли мегдан" в предаването "Графити по въздуха".
За да се развива селото, за младите хора там трябва да са достъпни благата от градовете, да се развива инфраструктурата, посочи Добрев. 

Земеделието е основното занятие на местните хора и основен източник на доходи. "Има млади, които се насочват към това направление, но повечето млади, гледам, са откъснати от земеделието. Вече търсят своето развитие в други сфери. Това ги кара да ходят в града и там да търсят своята реализация", разказа той.

Паралелно със земеделието в селата трябва да се развиват и други дейности, за да се създават повече работни места, допълни Петър Добрев. Ако преди 20-30 години за обработването на 10 хиляди декара са били необходими 30-40 души, това вече могат да го правят трима - даде пример той.

Селото винаги е било душата на една нация, отбеляза още кметът на Островное. Един от основните проблеми в България според него е обезлюдяването на цели региони.

"И това е много опасно в глобалния свят, който още повече се глобализира. И когато населението по цял свят се увеличава и на хората им става тясно, там, където много се раждат, те ще търсят по-свободни земи. И това е стратегически важно - сега да заселим тези места и да живеят там наши хора."

28-годишният Петър Добрев признава, че обича селото си и остава там, защото иска то да живее и да процъфтява. "Моите деца да виждат това село, където съм роден. Вече 200 години се запазваме тук като национално съзнание. В това село, в тази атмосфера."

Избрал е да живее в Островное, за да направи реални подобрения за битието на жителите му. Сравнява това със стратегиите в компютърните игри, но неговата се случва на живо. За да си кмет, трябва да бъдеш и психолог, убедил се е Петър Добрев, защото много хора искат да се оплачат, а няма на кого. 

"България за нас е някакъв идеал. Нещо, което си го загубил и с цялата си душа искаш пак да го обикнеш, пак да го имаш това нещо. Това е за нас България", сподели Петър Добрев, който казва още, че имат "сърца на кръстопът", защото имат две родини.

Кавърма от овче месо е основно ястие, което в Бабата поднасят на големи празници и което събира хората на трапезата. 

В България е идвал многократно. Впечатлен е от изграждането на нови обекти в България, но същевременно се чуди на недоволството. "На всяка крачка нещо се прави, нещо се подобрява. Хората в България все са недоволни. Аз много се учудвах защо. Това е народопсихология. Има понятие психо-историческо въздействие. На нас винаги ни казват, че не сме толкова добри, колкото трябва и винаги се сравняваме, говорим, че сме най-лошите. Затова смятам, че това трябва да се преосмисли." 

Петър Добрев е убеден, че човек, който мисли за себе си лошо, не може да направи нещо хубаво.

Цялото интервю е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Експерт: Винената култура се развива. 80 изби предлагат винен туризъм

"Виното е интелектуален продукт . С консумацията научаваме любопитни факти за самия регион, как се произвежда, откриваме философията и страстта, която са вложили в него неговите създатели." Това каза пред БНР Гергана Тодорова – винен специалист, главен редактор на първия онлайн пътеводител за винен туризъм у нас. Винарските изби, които..

публикувано на 22.07.24 в 13:40
Елица Бъчварова

Елица Бъчварова: Македонският въпрос е болката на Балканите

55 години след първото издание на книжния пазар отново излиза романът на Свобода Бъчварова "Литургия за Илинден". "Македонският въпрос е много болезнен, тежък, многостранен въпрос за България. Болката на Балканите ", каза пред БНР дъщерята на авторката – Елица Бъчварова, социолог и антрополог. "Това не е монопол на македонското движение...

публикувано на 22.07.24 в 11:05

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от крепостта „Ряховец“ и в непосредствена близост до депото за отпадъци на железничарския град. По покана на Националния исторически музей горнооряховските археолози ще покажат находките си през годините от..

публикувано на 21.07.24 в 06:36

Гай Анжел спасява хора от удавяне вече 26 години

Яфо дълго време е бил „българската столица на Израел“. Всяко момче е мечтаело да бъде велик футболист в представителния отбор на града - Макаби - Яфо, чийто треньор е бил от „Левски“ - София. Е имало е и такава, чийто поглед е бил вперен в синьото море, ограждащо западната част на града. Сред тях е бил е Гай Анжел, който не веднъж от ранна пролет до..

публикувано на 21.07.24 в 06:09
Живка Милова

Живка Милова учи българчетата на родния им език под звездите на Фамагуста

Какво е да учиш българчета на български език под звездите на Фамагуста, как се пишат новини за българите далеч от родината и как българската държава подкрепя тези две дейности, разказва Живка Милова в разговор с Ася Пенчева. Паралимни е кипърски град в окръг Фамагуста и освен прекрасните плажове и луксозни хотели, има и българско..

публикувано на 21.07.24 в 05:54
Калинка Александрова Янчева

Рецепта за дълголетие - 99 годишната баба Калинче от село Варвара

" Да обичаш, да не мразиш никого, да не мислиш лошо" - това е най-добрата рецепта за дълголетие според 99-годишната баба Калинче от пазарджишкото село Варвара.  Калинка Александрова Янчева е родена на 13 април 1925 година . С нея ни среща адв. Николай Баташки, когото слушателите познават от месечното издание на Правната рубрика на..

публикувано на 18.07.24 в 16:53

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09