Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данаил Кирилов: Трябва идентичност в режима на търсене на отговорност от “тримата големи“

Данаил Кирилов
Снимка: БГНЕС

България работи усилено по отпадането на механизма за сътрудничество и проверка в областта на развитието на съдебната система и борбата с корупцията. Това каза пред БНР министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Според него реформата в съдебната система се случва, работи се и по механизъм за разследване на главния прокурор и на председателите на върховните съдилища.

“Главната задача е приключване на механизма за сътрудничество и оценка и респективно неговата трансформация към общия режим, който се прилага по отношение на държавите членки в Европейския съюз“, каза още Кирилов в интервю за предаването “Преди всички“.

“За мен лично би било неуспех (оставането на механизма за наблюдение – бел. ред.), но не бих искал да го пренасям по отношение на екипа и на ведомството“.

“Малко нещо останаха неизпълнени от препоръките в докладите на Европейската комисия. Едно от тези неща е въпросът с отговорността на “тримата големи“ и осъществяване на тази отговорност в детайли“, така министър Кирилов коментира и процедурата за търсене на дисциплинарна отговорност на “тримата първи“ в съдебната система:

“Логиката за “тримата големи“ следва от естеството на техния статут. След като говорим за трима големи, след като техният ред на избор е идентичен, след като техните отговорности по принцип, по Конституция и по закон са сходни, би следвало да имаме идентичност и аналогия и в режима на дирене на тяхната отговорност. На евентуално предсрочно прекратяване“.

“Този въпрос е коментиран и назад във времето, включително и аз съм го коментирал. Документите показват следното - още преди повече от година в пътната карта, която е приложение на актуализираната стратегия, е взето решение в Съвета за развитие на съдебната реформа и са вписани “тримата големи“, а логиката тук е следната – така, както прокурор нямало как да разследва главен прокурор, така и съд няма как осъди главния или върховния съдия“, посочи още министъра.

Данаил Кирилов каза, че при встъпването си в длъжност като министър е срещнал “една добре работеща администрация, амбициозна“:

“Смятам, че сме готови да изпълним и поставените задачи, които бяха в началото при избора, и тези, които са постоянни пред Министерството на правосъдието като прилагането на актуализираната стратегия за съдебна реформа“.

Интервюто с Данаил Кирилов може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ГЕРБ, ДПС и ОП подкрепят предложението за предсрочно освобождаване на "тримата големи"

ГЕРБ принципно застава зад предложението на правосъдния министър Данаил Кирилов "тримата големи" в съдебната власт - главният прокурор и председателите на Върховния административен и на Върховния касационен съд да могат да бъдат разследвани и..

публикувано на 17.04.19 в 16:02
Инициатива “Правосъдие за всеки

Лозан Панов несъгласен с готвените промени в статута на "тримата големи" в съдебната система

Независимостта на съдебната система и свободата на медиите у нас са под голям въпрос, заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той заяви, че не е съгласен с готвените промени в статута на т. нар. трима големи в съдебната система..

публикувано на 17.04.19 в 12:14
ВИЖТЕ ОЩЕ

Испания с нов рекорд – 48 трансплантации за денонощие

Испанските здравни власти съобщиха за нов рекорд от 48 трансплантации за денонощие. Страната е световен лидер в тази сфера над три десетилетия. В рамките на 24 часа на 17 април 48 души са получили нови органи, включително три деца, от 19..

публикувано на 20.04.24 в 08:47

Физическият факултет на Софийския университет организира виртуална разходка в ЦЕРН

Ден на отворените врати ще се проведе днес във Физически факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". По повод 135 години от преподаването на физика в него, факултетът ще предложи жива среща с ЦЕРН. В 13 часа е виртуалната..

публикувано на 20.04.24 в 08:38

Радев открива турнира Sofia Karate Open 2024 - Купа на президента

Държавният глава Румен Радев ще открие международния турнир Sofia Karate Open 2024 - Купа на президента. Той се провежда за 11-и път и тази година  ще събере над 1500 участници от 20 държави. Проявата е част от събитията на инициативата на..

публикувано на 20.04.24 в 08:24

Насочват 88 млн. лева от държавния бюджет за финансиране на активни политики на пазара на труда

88 милиона лева от държавния бюджет се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за 2024 година. Това предвижда проектът на тазгодишния Национален план за действие по заетостта. Средствата са с 15..

публикувано на 20.04.24 в 08:20
Възстановка на Априлското въстание в Копривщица

Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил

На 20 април по стар стил отбелязваме 148 години от избухването на Априлското въстание в Копривщица. Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското национално-освободително движение. Народният бунт за независимост..

публикувано на 20.04.24 в 08:08

Институтът за пазарна икономика с тревожни данни: Педагозите в детските градини намаляват

Педагозите в детските градини намаляват. Това показва анализ на Института за пазарна икономика. Тенденцията е силно изразена в големите градове - с изключение на Русе и Благоевград. По данни на националната статистика, от 20 000 детски..

публикувано на 20.04.24 в 07:56

Пристига първата доставка на гориво за АЕЦ "Козлодуй" от "Уестингхаус"

Очаква се днес в АЕЦ "Козлодуй" да пристигне първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус", предназначено за Пети блок. В посрещането на доставката ще се включи министърът на енергетиката Владимир Малинов, съобщиха от енергийното..

публикувано на 20.04.24 в 07:43