Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семейство военнослужещи чества професионален празник и имен ден

2
Майор Иванка Георгиева и полковник доцент Георги Георгиев
Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Семейство офицери от Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново днес чества Деня на храбростта и празника на Българската армия, но и имен ден на главата на семейството.

Майор Иванка Георгиева и полковник доцент Георги Георгиев са избрали преди повече от три десетилетия професията на офицера. Преди няколко дни празнуваха 27 години от сватбата си

Майор Георгиева е в армията от 31 години. Днес тя е началник на служба „Връзки с обществеността и културно-информационна дейност“ в Националния военен университет. Началото започнало през 1988 г., когато била една от 15-те момичета, приети в първия женски курсантски випуск във Велико Търново:

„Насочването към офицерската професия беше едно младежко решение, защото това беше първият прием на жени във военното училище във Велико Търново. Всъщност аз съм завършила електротехникума в Горна Оряховица и мъжката среда някак не беше чужда за мен. Едва ли токчетата и късата пола са мечтата на всяка жена. Офицерската професия дава сигурност, може да е клиширано, но тя дава дисциплина. Аз се чувствам много комфортно като офицер. Тогава, едва ли точно по този начин съм го оценявала. Сега, от дистанцията на времето, преценявам, че изборът не е бил грешен“.

Полковник доцент Георги Георгиев е потомствен офицер. Става курсант във Велико Търново преди 32 години след езиковата гимназия, а днес е директор на институт „Научноизследователска и иновационна дейност“ в Националния военен университет:

„Офицерската професия има и друга страна и тя няма нищо общо с преподавателската дейност. Особено в трети и четвърти курс като курсант, а и в първите ми четири офицерски години, които прослужих в Пета танкова бригада в Казанлък, може би, няма да бъде пресилено да кажа, че разбрах всъщност какъв е смисълът на офицерската професия и той е - да воюваме и да побеждаваме. Предизвикателства дал господ и в професионален план, и в личен план. Лесно се завладява един рубеж, трудно се удържа.“

Офицерското семейство Георги и Иванка Георгиеви си има своите категорични коментари на схващането, че не ни е нужна голяма армия, защото сме страна-членка на НАТО и няма срещу кого да воюваме:

„Ако човек внимателно изучи човешката природа, ще разбере, че физическото оцеляване е свързано с воюване, с употреба на сила. Трудно може един биологичен вид да просъществува, ако не завоюва позицията си като такъв“, казва полк. Георги Георгиев.

„Няма по-миролюбиви хора от военните, защото те се готвят да воюват, те трябва да могат да воюват, но всеки един от нас никога не би искал да прилага това, което е научил, може и знае“, посочва съпругата му.

Майор Георгиева и полковник Георгиев са категорично против политическите упражнения на различните партии върху армията и използването на военнослужещите в пренареждането на политическия пъзел:

„Армията е деполитизирана и заигравките на партиите си остават техни. Военнослужещите не си играят политически игри“, казва майорът.

„Армията е просто едно от многото средства, които се използват. Така е с образованието, така е с медицината. Тези политически заигравки с армията до колко ѝ вредят? До колкото вредят на всичко останало в живота“, добавя полковникът.

Иванка и Георги Георгиеви са заедно 24 часа в денонощието, но далеч не толкова часове си говорят за армията и Военния университет. В началото на май празнуваха 27 години от сватбата си. Било курсантска любов, избухнала при подготовката за участие в една олимпиада по руски език.

„Любовта с Георги срещна ни нашата преподавателка по руски език. Правеха се такива състезания между различните вузове. Стана така, че ние попаднахме в отбора на Военното училище по руски език. Имаше такава олимпиада. Ние не сме се познавали преди това. Запознахме се във времето на подготовката, а тръпката – тя не се обяснява, тя се чувства“.

„Стана бързо и много емоционално. В бойния ред, една метафора ще използвам, е най-добре, когато всичко е в линия, ако релефът на местността позволява. Релефът на времето, в което преживяхме нашата любов, влюбването и след това семейният живот, позволяваше да бъдем на една нога и винаги е било така. За 27 години релефът на нашия живот е като по нашите географски ширини – равнинен, пресечен на моменти, с възвишения, с низини  - релеф на 42-ия паралел“, обяснява съпругът.

Офицерското семейство Георгиеви имат една дъщеря, която, за сега, няма желание и намерения да последва офицерския път на родителите си. На 6 май майор Иванка Георгиева под напътствията на полковник Георги Георгиев след официалната част от войнския празник, ще сложи готварската престилка, за да направи любимото печено агнешко с дроб сърма и зелена салата за именния ден на главата на семейството.

За личния си празник Георги споделя:

„Усещам го по точно такъв специален начин. Аз се чувствам българин, радетел съм за българските традиции, но професионалното изкривяване поставя, разбира се, на първи план винаги удоволствието да проследим военните ритуали, свързани с празника, парада, и след това продължава с приемането на поздравления и пак една шега от професионалния жаргон – съгласно методиката с хапване и пийване, така както повеляват традициите“.

За деня на Храбростта и празника на Българската армия и за Гергьовден майор Иванка Георгиева и полковник доцент Георги Георгиев пожелават здраве.

„Да бъдат здрави, а всъщност съпругите им да бъдат много търпеливи, защото все още и надявам се така да продължи, голямата част от Българската армия са мъже“.

„Да са живи и здрави и никога да не минават в разпореждане на светията, който закриля Българската армия  и Христос воскресе“.

Репортажа може да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица

Куманско селище откриха археолозите от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от крепостта „Ряховец“ и в непосредствена близост до депото за отпадъци на железничарския град. По покана на Националния исторически музей горнооряховските археолози ще покажат находките си през годините от..

публикувано на 21.07.24 в 06:36

Гай Анжел спасява хора от удавяне вече 26 години

Яфо дълго време е бил „българската столица на Израел“. Всяко момче е мечтаело да бъде велик футболист в представителния отбор на града - Макаби - Яфо, чийто треньор е бил от „Левски“ - София. Е имало е и такава, чийто поглед е бил вперен в синьото море, ограждащо западната част на града. Сред тях е бил е Гай Анжел, който не веднъж от ранна пролет до..

публикувано на 21.07.24 в 06:09
Живка Милова

Живка Милова учи българчетата на родния им език под звездите на Фамагуста

Какво е да учиш българчета на български език под звездите на Фамагуста, как се пишат новини за българите далеч от родината и как българската държава подкрепя тези две дейности, разказва Живка Милова в разговор с Ася Пенчева. Паралимни е кипърски град в окръг Фамагуста и освен прекрасните плажове и луксозни хотели, има и българско..

публикувано на 21.07.24 в 05:54
Калинка Александрова Янчева

Рецепта за дълголетие - 99 годишната баба Калинче от село Варвара

" Да обичаш, да не мразиш никого, да не мислиш лошо" - това е най-добрата рецепта за дълголетие според 99-годишната баба Калинче от пазарджишкото село Варвара.  Калинка Александрова Янчева е родена на 13 април 1925 година . С нея ни среща адв. Николай Баташки, когото слушателите познават от месечното издание на Правната рубрика на..

публикувано на 18.07.24 в 16:53

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09

Пътуване във времето с калоферската дантела и традиции, подчинени на род, Родина и роден край

"Аз като калоферец имам много причини да се гордея освен със славното историческо минало на града, но и с настоящето на града", каза за БНР Наньо Чолпанов от Народно читалище "Христо Ботев" - Калофер. Със стихове на Ботев и Яворов започна разговорът с Чолпанов, за който Калофер и България са раят на Земята . "Тук имаме уникална природа -..

публикувано на 15.07.24 в 11:08

Етнология на спорта "като истинския живот" - всичко, навсякъде, наведнъж

Европейското първенство по футбол и "Копа Америка" белязаха лятото на 2024 г., но истинската любов към царя на спортовете не се побира в календара и статистиката от големите първенства . Същността ѝ личи в селския и аматьорски "ритнитоп" , както са се изразявали в зората на играта по нашите земи, но и в очаквани и неочаквани..

публикувано на 14.07.24 в 19:24