Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Александър Шурбанов: Имаме нужда не от будители, а от будни хора

Проф. Александър Шурбанов на представянето на книгите „Сонети” и „Хамлет” от Уилям Шекспир в Националната библиотека
Снимка: Иван Добромиров

„Жалко би било, ако и днес народът има нужда от будители. Имаме нужда от повече будни хора. Да го будят какво означава - че той спи ли? Надявам се, че народът не спи“. Това заяви пред БНР проф. Александър Шурбанов – преводач и писател. 

„Имаме нужда не от "будилници", а от будни хора. Това е интелигенцията. Това са хората на духа, на интелектуалния труд. Ако те не са будни, този народ никога няма да бъде буден. Интелигенцията е пасивна политически, защото е доста отвратена от политиката и с право. Това е беда, безусловно. Ако тя е по-активна политически, това би било много хубаво, но насила хубост не става“, коментира той в интервю за предаването „Хоризонт за вас“.

Свободата вече е извоювана, но как се употребява тя – тук интелигенцията има думата, подчерта проф. Шурбанов и добави: „А когато интелигенцията се отдръпне от обществения живот и остане в кабинетна работа, няма кой да я замести. Оттам се получава едно изкривяване на целия наш живот в свободни условия. Изборът, който вече имаме за всичко, ние не го използваме, а го оставяме на една политическа класа тя да си играе с този избор".

Писателят направи паралел с изборите в страната: „Много често, когато дойдат избори, активността е много ниска, хората не взимат отношение към това, което уж е механизмът на демокрацията. Уж затова е била цялата борба – да се постигне това. Няма използване на това, което вече е извоювано“.

Според него много от българите не са наясно кой влиза в списъка на будителите и кой не:

„Струва ми се напоследък, че повечето ни празници са колективни. Днес президентът приемаше деца в кабинета си и им зададе въпрос като тест „Кажете едно име на будител“. Децата – може би не всички, ще си спомнят и едно от имената на будителите, за съжаление. Аз много бих се радвал, ако вместо един общ празник, цялата година е пълна с индивидуални празници на тези големи българи, които крепят националния дух. Трябва да ги знаем един по един тези хора, които са допринесли толкова много за България“, категоричен бе още проф. Шурбанов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вероника Христова

Професия театрален педагог: да накараш дете с увреждания да се забавлява

Тя е актриса, режисьор, театрален педагог. Тя е Вероника Христова и въпреки че преодолява ежедневни прегради с инвалидната си количка, живее за мига и за споделените преживявания. В „Горещо сърце“ ви срещаме с още един човек от екипа на Дневния център за хора с епилепсия в София – човек, който провокира децата да се забавляват и да..

публикувано на 21.07.24 в 04:48
 Боян Ангелов

Боян Ангелов: Ако по безскрупулен начин се отхвърлят класически произведения, ние сме обречени на неуспех!

Значимостта на личностите от миналото за съвременните творци, е темата на "Нощен хоризонт" в разговор с п редседателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов . Заедно с нeго се връщаме назад във времето към важни и вдъхновяващи моменти за мястото и ролята на родните ни класици в днешния свят , влиянието им върху нашата..

публикувано на 18.07.24 в 13:14
 Проф. Панайот Карагьозов

Проф. Панайот Карагьозов: "Петте кьошета" е роман пъзел, в които героите постигат катарзис

"Може би преди три години започнах да пиша романа , паралелно с разказите, които изненадващо за себе си, също започнах да пиша по време на пандемията, сподели за "Нощен Хоризонт" проф. Панайот Карагьозов, преподавал дълги години в СУ и автор на новата си книга-  "Петте кьошета" . "Петте кьошета" е първият роман на проф. Панайот Карагьозов , който..

публикувано на 16.07.24 в 10:42

Кристина Александрова: Човек до последно трябва да опитва да постигне дори невъзможното

Весела и небрежно звучаща като италианска канцонета – така описва себе си оперната певица Кристина Александрова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е незряща и от няколко години работи като музикотерапевт с деца и младежи от Дневния център за хора с епилепсия в София.  На 44 години Кристина Александрова продължава да сбъдва мечти, да се..

публикувано на 14.07.24 в 07:05
Надка Денчева

77-годишната Надка Денчева - спортната гордост на Павликени

Павликени има своята нова спортна гордост. 77-годишната Надка Денчева смая всички и с майсторство и издръжливост спечели златния медал за ветерани на 50-ия национален мастърс турнир по тенис на маса в курортния комплекс "Албена". Бившата трактористка не се дава на младите , продължава да спортува, готви се за следващия си турнир и е запалена фенка..

публикувано на 13.07.24 в 07:50
Владимир Карамазов

Владимир Карамазов: Фотографията дава възможност да разказваш

Фотографията дава възможност да разказваш. Това каза в предаването "РадиоТочка" актьорът Владимир Карамазов, който е и награждаван фотограф. "В последната година и половина се пренасочих към най-смислената част от фотографията, заради която исках да стана фотограф, защото исках да започна да разказвам моите истории и темите, които мен ме..

публикувано на 12.07.24 в 19:26

Марина Маринова: Музиката винаги е с мен

"Музиката винаги е с мен, независимо къде се намирам". Това каза в интервю за предаването "Хоризонт за вас" и рубриката "От другата страна на Радиото" музикалният редактор Марина Маринова, която е и водеща на "Музикална шарения". Тя работи в БНР от година и споделя, че се чувства точно на мястото си.  "Може би слушателите ме свързват с народната..

публикувано на 12.07.24 в 15:55