Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще успее ли Ливан да се справи с кризата в страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Безпрецедентни общонационални протести успяха за две седмици да доведат до оставка на правителството на Ливан. Икономическата криза, която до немалка степен се дължи и на войната в съседна Сирия, и ширещата се корупция подтикнаха хора от различни религиозни общности и социални прослойки да поискат смяна на политическия елит.

Правителството - вече в оставка - се оглавява от сунита Саад Харири, но най-могъщ участник в него е шиитската „Партия на Аллах“ - „Хизбула“. Неразбирателство в кабинета за необходимите реформи на икономиката е причината Ливан да не получава обещаните още миналата година 11 милиарда долара нисколихвени заеми от чужбина. В същото време правителството е наясно, че ако продължава така, до края на годината ще се стигне до девалвация на националната валута и дори страната може да спре да обслужва дълга си. А той възлиза на 150 процента от БВП.

Тъжна перспектива, предвид това, че преди гражданската война, започнала през 1975-а и завършила чак през 1990 година, Ливан е бил процъфтяваща финансова и банкова столица на Арабския свят, наричана "Швейцария на Изтока“

Пред БНР българката Илина Славова, която е хуманитарен служител, коментира ситуацията от Бейрут.

„Протестите започнаха на 17 октомври заради предложение за такса върху мобилно приложение за разговори и текстови съобщения, но по-важно е какво доведе до такава вълна на недоволство. Три дни по-рано в Ливан бушуваха много силни пожари, които опустошиха 3 млн. дървета само за 48 часа. В потушаването им се включиха само доброволци, 3-те държавни хеликоптера останаха на летището, защото властите не бяха предвидили средства за поддръжката на тази техника и това показа на гражданите, колко корумпирана и неефективна е властта“, каза тя в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

И допълни, че всичко това се случва в период на рецесия и висока безработица: „Една трета от работоспособното население на Ливан е без работа…Всеки ден Бейрут остава по 3 часа без ток, извън столицата за повече“.

Според нея последните две седмици са създали ново осъзнаване у ливанците, че политическият елит манипулира религиозните общности, че използва страха от хаос и дестабилизация, за да защити собствените си интереси.

„Напрежението може да нарасне, ако Харири, „Хизбула“ и президентът Мишел Аун не намерят съгласие за новия кабинет. Това, което видяхме преди оставката на Харири, привърженици на „Хизбула“ нападнаха лагер на протестиращи в Бейрут, показа в каква насока може да се развият нещата, ако армията не гарантира сигурността на демонстрантите“, отбеляза още Илина Славова.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Хасан Насрала, лидер на

„Хизбула“ и Париж призоваха за ново правителство в Ливан

Влиятелното шиитско ливанско движение „Хизбула“ обяви днес, че оставката на Саад Харири като премиер би била загуба на ценно време за реформи, които се смятат за жизненоважни за излизането на страната от дълбока икономическа криза, предаде Ройтерс...

публикувано на 31.10.19 в 17:55
Премиерът на Ливан Саад Харири

Ливанският премиер Саад Харири подава оставка

Премиерът на Ливан Саад Харири обяви днес, че ще подаде оставката на правителството си на президента Мишел Аун в отговор на протестите, които започнаха преди почти две седмици в страната, предаде Ройтерс. Безпрецедентните антиправителствени акции..

обновено на 29.10.19 в 21:51

Недоволството в Ливан не стихва за 12-и пореден ден

Демонстранти в Ливан издигнаха барикади и паркираха автомобили на ключови пътища в страната днес в протест срещу корупцията и искане за радикална промяна на политическата система на страна, предаде АФП. Отхвърляйки призивите на лидерите на Ливан,..

публикувано на 28.10.19 в 13:01
ВИЖТЕ ОЩЕ

Байдън и Нетаняху са обсъдили ситуацията в Ивицата Газа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се срещна с президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис, ден след речта му пред американския конгрес, която беше бойкотирана от част от Демократите и предизвика мащабни протести във Вашингтон...

публикувано на 26.07.24 в 12:21

Палежи по високоскоростната жп мрежа във Франция. Засегнати са 800 000 клиенти

Френската железопътна компания Ес Ен Се Еф съобщи, че нейната високоскоростна мрежа е била обект на злонамерени действия, насочени към парализиране на системата. Засегнати са 800 000 клиенти. Това се случва часове преди церемонията по откриването на..

публикувано на 26.07.24 в 11:51
Костадин Костадинов

"Възраждане" внася нов законопроект за създаване на Агенция "Гражданска защита" към МО

"Възраждане" внася изцяло нов законопроект за създаване на Национална агенция "Гражданска защита" към Министерство на отбраната. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов.  Според него това е наложително, тъй като бедствията от последните..

публикувано на 26.07.24 в 11:46

Д-р Симидчиев след взривовете край Елин Пелин: Здравен риск има за възрастните и хронично болните

Здравен риск за живеещите в близост - в рамките на километър-два, до взривените складове с фойерверки в Елин Пелин има само за възрастните и за хора с белодробни и сърдечно-съдови заболявания. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев, депутат от ПП..

публикувано на 26.07.24 в 11:18

Взривовете затихват, все още летят осколки

Взривовете на фойерверки затихват - каза Кирил Желев от Специализирания отдел за борба с тероризма, който е на мястото на инцидента в Елин Пелин. Все още летят осколки при взривовете. Огнищата се възпламеняват през определено време, каза комисар..

публикувано на 26.07.24 в 11:11
Васил Терзиев

Терзиев: Няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в Елин Пелин

В момента няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в складовете за пиротехнически средства в Елин Пелин. Това съобщи кметът на столицата Васил Терзиев, като се позова на данните от мобилната измервателна станция, която снощи беше..

публикувано на 26.07.24 в 10:53

Прокуратура в София ръководи разследването на инцидента край Елин Пелин

Окръжната прокуратура в София ръководи разследването за взривовете и пожара край Елин Пелин, съобщиха от прокуратурата. С постановление на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов разследването е възложено на Националната..

публикувано на 26.07.24 в 10:49