Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алексей Алексиев преобразява изсъхнали дървета

Майсторът на кръстове миниатюри мечтае да изработи фигура на Иван Рилски в Докторската градина

Алексей Алексиев
Снимка: БГНЕС

Дърворезба, миниатюра, скулптура, малка пластика. За първи път от 11 години насам дърворезбарят Алексей Алексиев показва свои творби, които могат да се видят в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” до 15 ноември в рамките на експозицията “Есен”.

Алексей Алексиев е автор на повече от 80 кръста миниатюри.

Вниманието приковава изработеният от него двустранен кръст, който съдържа 30 сцени от Новия Завет – по 15 са разположени от всяка страна на кръста. При изработката авторът е следвал  средновековната традиция и образци шедьоври от Рилския манастир. Кръстът е сред изложените в Националната библиотека експонати.

„Направата му отне седем години. Всеки ден от сутрин до вечер, на дневна светлина. Изцяло е работен на ръка, на чимшир, чимширово дърво. Самият материал се яви уникален. Намерих един над 300 годишен чимшир, изсъхнал в природата и от това направих този кръст."

Алексей Алексиев предпочита да работи на открито. В градска среда е вдъхнал живот, като е придал форма и образ на 15 изсъхнали дървета. За съжаление повечето вече ги няма, защото минувачите обичат да вземат парченца от тези произведения на открито. Такъв е случаят в Борисовата градина. Останали са две такива дървета. Едното е в двора на АГ болница "Шейново", другото - в локалното платно на булевард "Цариградско шосе", до улица "Латинка". 

Алексиев има амбицията и желанието да измайстори от изсъхнало дърво лика на Св. Иван Рилски в Докторската градина в София, в естествен ръст. "За мен е необходимо българинът да има най-българския светия, като изображение в София. Няма друг български светец, който така ярко да присъства в историята ни."

Когато бил на четири години, Алексей за първи път издялал глиганска глава от върбов клон с джобното ножче на дядо му:

„Лятно време живеех на село. Ловната дружинка беше убила един глиган. Беше изложен на показ на самия площад на селото. И аз, силно впечатлен от това огромно животно, масивно, просто намерих ножчето и един върбов клон и започнах да дялам и успях да издялам главата. Не бях преценил мащаба на цялото животно, така че не ми стигна материал за по-нататък, но главата беше станала прилично. През това време дядо ми цял ден ме търсил. Помислил, че някъде правя пакости с ножчето. Но вечерта като се видяхме и му протегнах ръка, и му подадох това, което съм направил, той се отказа от намерението да ме натупа, усмихна се и тогава ми подари това свое ножче, което ползваше за присаждане на дръвчета. Разбра, че попада в добри ръце и няма да правя с него бели. И така с това ножче до четвърти, пети клас работех."

В периода 1972 - 1974 година е бил в Индонезия, където дърворезбата е на много високо ниво. Там се е сдобил с първите си длета. Вдъхновен от азиатската и индонезийската резба, започнал да изработва по-сложни произведения.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без сценарий - околоселските пътешествия на Десислав Лафчиев

"Идеята се зароди още във Факултета по журналистика. Тази тема със селата открай време ми е доста интересна. Исках да направя поредица за българските села ." Така обясни своята страст по околоселските пътешествия журналистът Десислав Лафчиев в интервю за БНР. " Без никакъв сценарий да тръгнеш към случайно село , без да знаеш какво ще..

публикувано на 15.07.24 в 11:09

Пътуване във времето с калоферската дантела и традиции, подчинени на род, Родина и роден край

"Аз като калоферец имам много причини да се гордея освен със славното историческо минало на града, но и с настоящето на града", каза за БНР Наньо Чолпанов от Народно читалище "Христо Ботев" - Калофер. Със стихове на Ботев и Яворов започна разговорът с Чолпанов, за който Калофер и България са раят на Земята . "Тук имаме уникална природа -..

публикувано на 15.07.24 в 11:08

Етнология на спорта "като истинския живот" - всичко, навсякъде, наведнъж

Европейското първенство по футбол и "Копа Америка" белязаха лятото на 2024 г., но истинската любов към царя на спортовете не се побира в календара и статистиката от големите първенства . Същността ѝ личи в селския и аматьорски "ритнитоп" , както са се изразявали в зората на играта по нашите земи, но и в очаквани и неочаквани..

публикувано на 14.07.24 в 19:24
Софийската синагога

Улица в Тел Авив ще носи името на главния равин на България Ашер Хананел

Тел Авив е един от най-бързо развиващите се градове в света. Уличка в Източната част  на града, която досега носеше само номер, вече е наречена на основателя на Еврейския исторически институт в София, сега част от Института по Балканистика при БАН, Ашер Хананел. Той е бил и главен равин на България по време на Втората световна война. В своето слово..

публикувано на 14.07.24 в 06:05

Как живеят хората в украинското българско село Камчик?

19-та световна среща на българските медии, организирана от БТА, отведе журналистите в украинското българско село Камчик. Как живеят хората там и как пазят в сърцата си вече близо 200 години България? Валентина Кашчи - единствената учителка по български език във Всеукраинския център за българска култура  Отзвук от 19-та Световна среща на..

публикувано на 13.07.24 в 07:15
Гергана Василева Румен Иванов

Гергана Василева - маратонецът с множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите

Гергана Василева е маратонец множествена склероза и с кауза в помощ на себе си и на другите.  От 15 години Гергана Василева живее с диагнозата множествена склероза, но болестта не й пречи да бъде маратонец, колоездач, съпруга, майка и журналист. Нито за миг тя не се отказва да  живее пълноценно. Предстоят й 6 маратона, на 6 континента заедно с Румен..

публикувано на 10.07.24 в 17:33
Милена Кирниколова

Милена Кирниколова - гост в "Горещо сърце" за победите в Шотокан карате-до за 2024 година

Милена Кирниколова е известен инструктор по карате в Плевен. Нейните възпитаници непрекъснато печелят престижни отличия. Тя е гост в "Горещо сърце" по "Хоризонт". Истинска гордост са победите на световното първенство по карате в японската столица Токио.  Самата Кирниколова завоюва бронз при ветераните в родината на този спорт.  Тя е изключителен..

публикувано на 08.07.24 в 10:37