Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В старо Търново посрещали Нова година с офицерски балове и сладоледена торта

Търновци обичали пищните новогодишни тържества и имали свои ритуали да приветстват новата година
Снимка: Фейсбук

С благотворителни балове в Старо Търново са посрещали Нова година преди десетилетия. Градските първенци се събирали на хълма Царевец, а офицерите от 18-и Етърски пехотен полк организирали пищни тържества с парадни униформи – картината описва Тодорка Недева, главен уредник в музей „Нова и най-нова история“ във Велико Търново.

Старите търновци са имали и специална сладоледена торта за новогодишната нощ, а за да си честитят настъпването на празника, за жителите на старата столица било въпрос на чест да изпратят на близки и приятели празнична картичка с изглед от града.

Старите търновци са отбелязвали настъпването на новата година по европейски - с балове и пищни тържества. Първоначално са ги наричали нощни забавления, защото тези събития били сравнително непознати за градското битие в началото на миналия век, разказва Тодорка Недева.

Празник и благотворителност

„За първи път търновското туристическо дружество „Трапезица“ започва да налага модата на баловете, при това не само свързано с почерпка, но и с благотворителни цели, което отличава до известна степен баловете, които се правят в другите обществени институции.“

На 13 декември 1903 година за първи път членовете и настоятелството на туристическото дружество канят жителите на града на подобно тържество. Балът събира 173 лева, а сумата се оползотворява за родолюбиво начинание - благоустрояване и залесяване в района на руския паметник, намиращ се на хълма Света гора.

„Така за всеки новогодишен бал, който не е задължително да бъде точно в деня на Нова година (правил се е обикновено по-рано), всяка година се е решавало точно за каква благотворителна кауза ще бъдат събрани сумите. Било е въпрос на престиж търновци да дарят по-голяма сума, защото по този начин те се грижат за благоустрояването на града си, но и се надяват, че с този благотворителен жест ще измолят от Новата година за себе си и за своите близки по-голямо щастие, благоденствие и уважение сред останалите великотърновци“, отбелязва музейният уредник.

Традицията с благотворителните балове, поставена в старо Търново от туристическото дружество, продължава и днес, близо 120 години след първата проява. Сумите се използват за облагородяване на туристическите местности около старата столица.

Офицерските балове

Най-пищни от времето на царска България са били офицерските балове, организирани от елитните търновски офицери от 18-и Етърски пехотен полк. На тези балове се е гледало с респект и са били издигнати в култ, защото повечето участници в тях са били дейци за национално обединение. Първоначално те са се провеждали в така нареченото офицерско събрание, а след това и във военния клуб, пояснява  историкът Тодорка Недева.

Самите помещения са се украсявали колкото пищно новогодишно, толкова и патриотично. По стените били поставяни кокарди, знамена, портрети на монарха и неговото семейство.

„Облеклото е задължително парадно, офицерско. Дамите задължително са облечени стилно, изискано. По-голямата част от тоалетите им се доставят от чужбина. Това, което е интересно да се знае, че офицерските балове в Търново са затворени, на тях могат да присъстват само отбрани членове, дори не всички офицери са имали право на достъп до офицерските балове“, подчертава Недева.

Свои балове в миналото са имали и градските първенци на старата столица. И докато офицерите са се събирали в центъра на града, то управниците, индустриалците, интелигенцията и политиците са празнували на хълма Царевец.

Новогодишната трапеза 

„Това най-често е ставало в туристическа хижа на крепостта „Царевец“. Салонът на хижата се е украсявал много пищно, менюто е било разкошно. Не липсвали и блюда, които са приготвяни от участниците в новогодишния бал, но това е било само тогава, когато те са можели да предложат някои по-изискани, засукани сладкиши, както тогава са ги наричали, и които са се правели по западен образец. Печеното прасенце и киселото зеле като гарнитура са задължителни за новогодишната трапеза на старите търновци“, разказва още Тодорка Недева.

Отбраното общество е празнувало и с много торти. Любопитен факт е, че за първи път именно търновци са опитали за Нова година сладоледена торта, посочват историците. Сладкото ледено изкушение е било дело на известния в миналото търновски сладкар Кръстьо, който е държал най-елитната сладкарница „Виктория“ на главната улица в града.

Торта с формата на часовник

„Много често той е приготвял своите торти, сладоледени, под формата на часовник, стрелкичките на който са се доближавали до 12 часа. По този начин е трябвало да се подсили тържествеността на изпращането на старата и посрещането на съответната нова година. Правил е също така и много патриотични новогодишни торти, от блатове. Една от новогодишните му торти е представлявала Балдуиновата кула, на която се изписвала старата година и очакваната нова година. По този начин той е искал да подчертае, че търновци, точно търновци посрещат по търновски и с един от търновските символи новата година“.

Въпрос на чест е било за старите търновци да изпратят честитка за Нова година до близки и приятели, с което да изкажат пожелания за здраве и успехи, изтъква Тодорка Недева. Картичката обаче имала и друго послание.

Снимка: БГНЕС

Картичка с изглед от града

„Нашият град се отличава от всички останали български градове по това, че много често търновци изпращат като поздравление за настъпването на Нова година не традиционни новогодишни картички, а картички, които съдържат панорамни изгледи на Търново. По този начин те са искали да приобщят своите близки с празнуването в родния град и да подчертаят, че Търново все пак заема важно място в живота на България и е достойно да бъде използвано като селище, което също честити новата година на всички великотърновци, намиращи се извън пределите на родното си място“.

За вкуса на празника от миналото слушайте и в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Художникът Стойко Гъгъмов рисува портрети на известни личности на морските скали

Родом е от Асеновград, но живее в Пловдив. През лятото отсяда в Приморско.  Можете да го срещнете и в Китен или в Созопол, където е изрисувал скалите край морето с портрети на известни артисти и личности. Той е художникът Стойко Гъгъмов, който често рискува фасади на училища и общини без да взима пари за труда си. Знаят го и на остров Тенерифе, където..

публикувано на 04.08.24 в 08:24

Предизвестената смърт и случайното безсмъртие на културните феномени през очите на учен и дете

Как се раждат и умират културните феномени? Феномени ли са или просто продукти като наскоро загиналото легендарно ICQ? На 28 години платформата за съобщения, която някога ползвахме активно, официално умря. Разработчици се опитаха да реанимират месинджъра като предложиха на хората регистрация на старите акаунти на неофициален сървър, но..

публикувано на 30.07.24 в 17:40
Станислава Пирчева и Павлина Павлова

"Тервел - спасителят на Европа" - за славното минало на българите и поуките за днешния ден

Българската история е тема, която ни е близка и винаги ни вълнува. В "Нощен хоризонт" говорим за историята като урок и поука за днешния ден , в разговор с интересни събеседници и техните гледни точки. В един увлекателен и документално истинен разговор, писателката Павлина Павлова ни пренася в славното минало на България и разкрива нови и..

публикувано на 30.07.24 в 14:48
Анатоли Джоков в действие.

Олимпийски брейк в "Изотопия"

"През последните години брейкът стана доста масов затова и хората, които ръководят Олимпийските игри решиха да го включат в програмат, за да може повече млади хора да се включат. Брейкът винаги е бил атрактивен, интересен и неограничен. Може би това е една от причините тези хора от Международния олимпийски комитет да решат да го включат."..

публикувано на 29.07.24 в 19:22
Милко Клайнер

Олимпийската история на Русе и защо тя започва с колело?

До 11 август светът ще е Олимпиада и вниманието на всички ще е насочено към новите върхове на човешкия стремеж за по-бързо, по-силно, по-точно. Русе има своята олимпийска история и тя е украсена със злато, сребро и бронз, донесени през годините от кануистът Иван Бурчин, скачачът Христо Марков, стрелецът Таню Киряков и борците Валентин..

публикувано на 29.07.24 в 14:01
Якоб ван Бейлен

Световният колекционер на килими има 850 старинни български килима

Нидерландец, живеещ от десетина години във Велико Търново , колекционира български килими и мечтае да създаде Национален музей на българското килимарство .  Якоб ван Бейлен има 850 старинни български килима от 18-и до 20-и век. За него казват, че е к олекционерът с най-много килими в света , определят го и за по-българин от българите,..

публикувано на 29.07.24 в 10:27

Национален парк "Пирин" - богатство за (пре)откриване

В момента и чак до сепември Пирин е  най - посещаваната планина, предупреждава Георги Икономов. " Местата, които са най-натоварени в Пирин през лятото, това са заслон "Спано поле" и "Тевно езеро" . "Тевно езеро" е много мистично място, посочва Икономов и обяснява, че до него може да се стигне по различни маршрути. "Хората в планината..

публикувано на 28.07.24 в 21:13