Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще мине ли предложението за повече извънреден труд

Кой печели и кой губи от предлаганата мярка - позиции на синдикатите, бизнеса и науката

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В работна група с участието на синдикатите, бизнеса и социалното министерство се обсъждат промени в Кодекса на труда за продължителността на извънредния труд. В момента тя е 150 часа годишно. Има идея лимитът да се увеличи на 300 часа. Това според твърдения ще има пряко отражение върху продължителността на работното време и ще има напълно законна възможност работният ден да стане 9 часа вместо досегашните 8. Така ли е?
Двойното увеличение на сега съществуващия лимит за полагане на извънреден труд изглежда една от темите, по които работната група е на път да постигне съгласие.

"Това, което се твърди в момента в медиите, че в България ще се узакони 9-часов работен ден в момент, когато в някои европейски държави като Финландия се говори за 6 часов работен ден и 4 часова работна седмица е меко казано провокативно, меко казано манипулативно и всичко това по никакъв начин не говори добре за отношенията между социалните партньори", изтъква пред "Хоризонт" националният секретар на КНСБ и специалист по трудово право Величка Микова. Твърдението за възможен законен 9-часов работен ден у нас е подвеждащо, смята тя и изтъква, че към момента има само и единствено обмяна на мнения между социалните партньори по отношение на извънредния труд.

"Тези мнения между социалните партньори не засягат въвеждане на 9-часов работен ден, нито допускане на едни широки параметри на употребата на извънредния труд", подчертава Величка Микова.

По думите й, през миналата година в работна група към Министерството на труда и социалната политика, в която са били обсъдени въпроси, свързани с работното време и най-вече със сумираното изчисляване на работното време, е била засегната и темата за годишните ограниченията на извънредния труд в Кодекса на труда. Обсъждано е годишната норма за извънреден труд да нарасне от сегашните 150 часа на 300 часа, но това да става само чрез колективен трудов договор.

Синдикалният експерт подчерта, че според Кодекса на труда извънредният труд е забранен и полагането му става само в изрично дефинирани от законодателя ситуации. Или, иначе казано, никой не полага извънреден труд всеки ден и затова не е възможна сметката, появила се в публичното пространство - за един час труд повече.

"Сега действащият Кодекс на труда е в сила от 1987 и е приет в съвсем различни условия. Уредбата на извънредния труд, която присъства не само в Кодекса от 1987 година, но и в предхождащия го, е репродуцирана от съветското законодателство от началото на 20-ти век, поради което следва да е назрял моментът да бъде променено", аргументира позицията на работодателите Жасмина Саръиванова от Българска стопанска камара.

Саръиванова е категорична, че забраната за извънреден труд в България трябва да отпадне.

"Тъй като на първо място това е разпоредба, която не съществува в останалите държави членки и нейното отпадане не би противоречало на който и да е международен акт или директива. И другото е, че следващите клаузи в Кодекса на труда уреждат хипотезите, в които полагането на извънреден труд е допустимо".

Относно появилите се в публичното пространство изчисления за законен 9-часов работен ден Жасмина Саръиванова коментира, че това е въпрос на конкретни договорености. "Тук може да бъде уредено по най-различни начини в зависимост от самата фирма, от договореността между работодателите и работниците. Всичко е въпрос на конкретния случай."

Идеята за по-кратка работна седмица се приема добре, казва Виктория Недева - Атанасова, главен асистент в департамент "Психология" към Института за изследване на населението и човека към БАН.   

"Още повече, че в България съществува пример с русенска фирма, която успешно е въвела тази практика. Разбира се с уговорката, че фирмата е в сферата на консултантските услуги и те са с възможност за по-гъвкаво работно време, включително и дистанционна работа, работа от вкъщи - home office. Такава мярка е трудно да бъде приложена при фирми, в които е необходимо личното присъствие на работещите. Но за сметка на това там по мнение на специалисти е необходимо все пак да се спазва някакъв оптимален период, в който работещият да бъде на работа, за да не се стига до бърнаут, до умора, до прекалено напрежение, което да пречи на ефективното изпълнение на задълженията", коментира Виктория Атанасова.

Институтът за изследване на населението и човека е провел две изследвания за съвместяването на ангажиментите на работното място и личния живот.

"При жените много по-често, отколкото при мъжете, се случва да бъдат прекалено уморени както от семейните, така и от работните си задължения. Това важи за хората с деца. И не се забелязва при хората със сравнително висок доход за страната, т.е. говорим за доход над 3 хиляди лева", уточни Виктория Недева - Атанасова.

Повече по темата чуйте в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кралица Максима, крал Фелипе VI, крал Вилем-Александър и кралица Летисия вдигат тост в кралския дворец в Амстердам, 17 април 2024 г.

В Нидерландия: Здравословен проблем привлече медийно внимание към испанската кралица

Кралицата на Испания Летисия остана седнала по време на ръкуването при представянето на гостите, участващи в галавечерята, организирана по повод първото държавно посещение в Нидерландия на кралското семейство. Медиите в Испания коментират, че това се случва за първи път и причината е здравословен проблем на испанската кралица. Кадрите, на..

публикувано на 18.04.24 в 14:53

Мария Тончина: Нямаме традиции на доброволчество

Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности . Това е значително по-ниско в сравнение с други европейски страни. Средностатистически в ЕС тази цифра е над 20%.  Фондация "От нас зависи" започва инициативата "Дай 5!", за да насърчат доброволчеството сред младите хора . Според Мария Тончина от..

публикувано на 18.04.24 в 10:51
Снимката е илюстративна.

24 май ще бъде обявен за Ден на България в Британска Колумбия

" България ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър. 24 май ще бъде обявен за Ден на България ". Това обяви пред БНР Велислава Панова, генерален консул на България в Торонто. Тя посочи, че тази година Дните на България в Канада , които предстоят на 19 април, се организират за трета поредна година. "В Британска..

публикувано на 17.04.24 в 07:46
Любомир Кючуков

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно , както се очаква от едно служебно правителство. Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, категоричен е дипломатът относно думите..

публикувано на 16.04.24 в 08:05
Проф. Иван Кьосев

Проф. Иван Кьосев: В действащата ни Конституция има заложени капани в закони, необходим е рестарт

Политиците и управляващите да прочетат Търновската конституция и да почерпят опит от нея, защото в нея има баланс в разпределението на властите. Това сподели проф. Иван Кьосев, преподавател в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“, в интервю пред БНР.  В предаването „Преди всички“ той представи новата си книга „Държавната власт и..

публикувано на 15.04.24 в 10:30

Весела Райчинова: Израел е пред дилема дали трябва да реагира в момента

Тишината, която обзе Израел след терористичните атаки на "Хамас", настъпи и снощи, но този път облечена в мрак . Това каза журналистката Весела Райчинова, която живее в Израел във връзка с вълната от атаки на Иран с ракети и дронове. Израел: Иранската атака е осуетена, прехванати са 99% от изстреляните ракети и дронове Иран е започнал..

публикувано на 14.04.24 в 14:59

Ще потънат ли европейските теми на нашите избори 2 в 1? Рискове и предизвикателства преди вота

Снимки: Савина Спасова Цялото интервю на Диана Янкулова с Цветелина Пенкова и Стоил Цицелков в предаването "Неделя 150" чуйте в звуковия файл. 

публикувано на 14.04.24 в 12:52