Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български математик предлага уникален метод за бързо смятане

Умножението и делението са като игра, независимо колко са големи числата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Плевенчанинът Илия Петров е познат в научния свят със създадения от него уникален български метод за бързо смятане, наречен “жив компютър“. Той получава признание на различни форуми по света. От години изнася лекции – вече над 5 хиляди, като привлича млади хора към математиката.

Своя уникален метод Илия Петров разкрива в няколко книги, чийто тираж бързо се изчерпва и те се радват на огромен интерес.

Твърди, че всеки може да овладее метода като усвои алгоритъма му. За улеснение Петров е създал и нагледни цветни схеми под формата на постери.

Умножението и делението са като игра, независимо колко са големи числата, аргументира се математикът. По думите му, това учи учениците на цифрови умения, което прави обучението по-привлекателно в ерата на цифровото образование.

„Пет хиляди години досега никой в света не е открил методика за бързо смятане със записване на произведенията на двуцифрени, трицифрени, четирицифрени, петцифрени числа направо в един ред за секунди“, казва той и добавя: „По-бързо от електронния калкулатор.“

Илия Петров нарича метода си "прекрасна игра". Убедил се е, че учи децата да мислят и развива хармонично и двете полукълба на мозъка. „Развива фотографската памет, въображение, логика, бързина и концентрация.“

Защо Петров се обърна към еврокомисар Мария Габриел?

„Българският метод за бързо смятане превъзхожда уникалното китайско и японско умножение с черти, точки и решетки. Светът трябва да научи, че ние, българите, можем да сме умна нация. Ние пишем произведенията до петцифрени числа в един ред“, мотивира се Петров.

„Как това вълшебство може да стигне до децата на Европейския съюз? Трябва иновациите в образованието да се вмъкнат в обучението“, категоричен е математикът, който се надява Мария Габриел да го подкрепи.

Още за каузата на Илия Петров ще научите от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Художникът Стойко Гъгъмов рисува портрети на известни личности на морските скали

Родом е от Асеновград, но живее в Пловдив. През лятото отсяда в Приморско.  Можете да го срещнете и в Китен или в Созопол, където е изрисувал скалите край морето с портрети на известни артисти и личности. Той е художникът Стойко Гъгъмов, който често рискува фасади на училища и общини без да взима пари за труда си. Знаят го и на остров Тенерифе, където..

публикувано на 04.08.24 в 08:24

Предизвестената смърт и случайното безсмъртие на културните феномени през очите на учен и дете

Как се раждат и умират културните феномени? Феномени ли са или просто продукти като наскоро загиналото легендарно ICQ? На 28 години платформата за съобщения, която някога ползвахме активно, официално умря. Разработчици се опитаха да реанимират месинджъра като предложиха на хората регистрация на старите акаунти на неофициален сървър, но..

публикувано на 30.07.24 в 17:40
Станислава Пирчева и Павлина Павлова

"Тервел - спасителят на Европа" - за славното минало на българите и поуките за днешния ден

Българската история е тема, която ни е близка и винаги ни вълнува. В "Нощен хоризонт" говорим за историята като урок и поука за днешния ден , в разговор с интересни събеседници и техните гледни точки. В един увлекателен и документално истинен разговор, писателката Павлина Павлова ни пренася в славното минало на България и разкрива нови и..

публикувано на 30.07.24 в 14:48
Анатоли Джоков в действие.

Олимпийски брейк в "Изотопия"

"През последните години брейкът стана доста масов затова и хората, които ръководят Олимпийските игри решиха да го включат в програмат, за да може повече млади хора да се включат. Брейкът винаги е бил атрактивен, интересен и неограничен. Може би това е една от причините тези хора от Международния олимпийски комитет да решат да го включат."..

публикувано на 29.07.24 в 19:22
Милко Клайнер

Олимпийската история на Русе и защо тя започва с колело?

До 11 август светът ще е Олимпиада и вниманието на всички ще е насочено към новите върхове на човешкия стремеж за по-бързо, по-силно, по-точно. Русе има своята олимпийска история и тя е украсена със злато, сребро и бронз, донесени през годините от кануистът Иван Бурчин, скачачът Христо Марков, стрелецът Таню Киряков и борците Валентин..

публикувано на 29.07.24 в 14:01
Якоб ван Бейлен

Световният колекционер на килими има 850 старинни български килима

Нидерландец, живеещ от десетина години във Велико Търново , колекционира български килими и мечтае да създаде Национален музей на българското килимарство .  Якоб ван Бейлен има 850 старинни български килима от 18-и до 20-и век. За него казват, че е к олекционерът с най-много килими в света , определят го и за по-българин от българите,..

публикувано на 29.07.24 в 10:27

Национален парк "Пирин" - богатство за (пре)откриване

В момента и чак до сепември Пирин е  най - посещаваната планина, предупреждава Георги Икономов. " Местата, които са най-натоварени в Пирин през лятото, това са заслон "Спано поле" и "Тевно езеро" . "Тевно езеро" е много мистично място, посочва Икономов и обяснява, че до него може да се стигне по различни маршрути. "Хората в планината..

публикувано на 28.07.24 в 21:13