Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът: Главният прокурор да обясни мотивите си за искането до Конституционния съд

Премиерът Борисов отказа да коментира искането на Иван Гешев

Президентът Румен Радев на пресконференцията по повод третата годишнина от встъпването си в длъжност.
Снимка: БГНЕС

"Не съм търсил контакт с главния прокурор и чакам да видя неговите мотиви". Това каза президентът Румен Радев в отговор на въпрос на БНР за питането на обвинител №1 до Конституционния съд относно конституционната уредба на наказателната отговорност на държавния глава.

По-рано днес главният прокурор Иван Гешев нито потвърди, нито отрече информацията, че е отказал среща с Румен Радев

Президентът посочи, че

мотивите му за конституционни промени

в никакъв случай не са насочени срещу прокуратурата.

"Моят мотив винаги е бил повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт", каза Румен Радев, в рамките на отчета за дейността си като президент.

"Оставям на вас да прецените защо точно в този момент беше внесено искането на главния прокурор за имунитета на държавния глава", каза още той.

"Главният прокурор трябва да обясни своите мотиви пред обществото", допълни президентът и подчерта, че очаква Конституционният съд да се ръководи от заложените в основния закон принципи.

Той каза още, че ще следи хода на конституционното дело и че очаква от главния прокурор старание в борбата с корупцията там, където тя има най-голяма хранителна среда - крупните обществени поръчки, а напоследък - и "големи проекти без обществени поръчки".

"Много ясно заявих при встъпването в длъжност на новия главен прокурор, че неговата основна задача е да брани закона, а не управляващите, не определени бизнесмени", каза президентът и допълни, че още по-рано е обявил, че ще търси срещи всички фактори в съдебната система, включително и с главния прокурор, за да разбере неговите виждания по предлаганите промени в Конституцията.

Премиерът отказа да коментира искането на Иван Гешев

А премиерът Бойко Борисов отказа да коментира искането на главния прокурор към Конституционният съд:

"Това не е моя тема, защо ще ме питате мене", заяви Борисов в София.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Главният прокурор Иван Гешев.

Иван Гешев: Досъдебно производство стои зад питането до КС за президента

Заради конкретно досъдебно производство се е стигнало до искането на главния прокурор Конституционният съд да разтълкува текстовете в основния закон, свързани с имунитета на президента и вицепрезидента. Това стана ясно от думите на самия Иван..

обновено на 28.01.20 в 12:30

Президентството реагира на питането на Гешев за наказателната отговорност на държавния глава

Администрацията на президента Румен Радев реагира на новината, че главният прокурор Иван Гешев иска от Конституционния съд да тълкува дали заради имунитета си президентът може да бъде разследван за други престъпления освен държавна измяна. "След като..

публикувано на 27.01.20 в 13:59
Иван Гешев

Гешев пита КС може ли да се търси наказателна отговорност от президента

Конституционният съд (КС) е образувал дело по искане на главния прокурор Иван Гешев за даване на задължително тълкуване на конституционната разпоредба, свързана с търсене на наказателна отговорност от държавния глава. За съдия - докладчик по..

обновено на 27.01.20 в 12:04
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара

Пентагонът е подготвил оръжейни доставки за Украйна в размер на 1 милиард долара, съобщава Асошиейтед прес. Доставките ще станат възможни веднага щом Сенатът одобри законопроекта в помощ на Киев, гласуван в събота от Камарата на представителите,..

публикувано на 23.04.24 в 22:59

Задържан по подозрения в корупция е заместник-министърът на отбраната на Русия

В Русия беше задържан заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов. Той е заподозрян за получаване на подкуп в особено големи размери, съобщиха от Следствения комитет.  На президента Владимир Путин и на министъра на отбраната Сергей Шойгу е..

публикувано на 23.04.24 в 22:51
Петър Витанов

Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат в ЕП

Евродепутатът  от БСП Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат.  Според него социалистическата партия ще излъчи най-много двама евродепутати на изборите на 9 юни, и предполага, че водач на листата ще бъде Кристиян Вигенин. Витанов беше..

публикувано на 23.04.24 в 22:46

Учени и бизнес работят за създаване на мрежа от изследователски ВУЗ-ове у нас

Над 260 български учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и техни колеги от висши училища в чужбина и бизнесът работят за създаване на мрежа от изследователски висши училища у нас в рамките на проекта SUMMIT - СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ -..

публикувано на 23.04.24 в 22:25

Сунак обеща още милиарди за отбрана

Британският премиер Риши Сунак обеща още милиарди за отбрана, за да се противопостави на заплахите от "оста на авторитарнити държави", както се изрази, съобщи Би Би Си.  Това стана по време на посещението му в Полша.  Сунак каза, че военните..

публикувано на 23.04.24 в 22:05
Доналд Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк, 15 април 2024 г.

Издател на таблоид даде показания в процеса срещу Тръмп

Бившият издател на таблоида "National Enquirer" даде пръв показания в процеса срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Ню Йорк. Делото срещу Тръмп продължава с разглеждане на нападките му срещу свидетели 72-годишният Дейвид Пекър..

публикувано на 23.04.24 в 21:55
Еван Гершкович

Руски съд отхвърли нова жалба на Гершкович от WSJ срещу задържането му по обвинение в шпионаж

Руски съд отхвърли днес поредната жалба на журналиста на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович срещу предварителното му задържане по обвинение в шпионаж. Той бе задържан от Федералната служба за сигурност на 29 март миналата година и така стана първият..

публикувано на 23.04.24 в 21:52