Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Луджев: Ревизия на сделките от масовата приватизация е невъзможна

Според него живеем в една партизанско-клиентелска държава

Димитър Луджев
Снимка: Ани Петрова

„Ревизия на сделките от масовата приватизация е трудно практически, юридически и физически да бъде направено. Почти всички срокове на приватизационните сделки са изтекли, както и сроковете за наблюдение, за ревизия. Идеята за премахване на давността е сложна, тъй като повечето сделки са последвани от вторични продажби. Чисто законово вече не можеш да посегнеш върху придобивките на трето лице. Такъв е случаят с БТК, с „Кремиковци“. Това коментира пред БНР проф. Димитър Луджев, учен, политик, депутат, вицепремиер (1990 – 1991 година).

Отпадане на давността на сделките по време на масовата приватизация и търсене на наказателна отговорност от виновните. Такива промени в Конституцията и съпътстващите я закони подготвя да внесе в Народното събрание „Атака“. От партията се надяват предложението им да бъде прието и от управляващите, и от останалите парламентарни групи.

В предаването „12+3“ проф. Луджев очерта още причини защо е невъзможна ревизията на сделките:

„80-83% от приватизираните активи са ликвидирани. Като прибавим и фалиралите дружества, фалиралите банки и други финансови структури. Тук трябва да се добави и абсолютната незаинтересованост на съдебната власт и на прокуратурата, преди всичко“.

Според него политиците се връщат толкова често към темата заради популизъм:

„Това е форма на политическа пропаганда“.

България е една партизанско-клиентелска държава

По думите на проф. Димитър Луджев „държавата ни е на същото дередже, както от поне 20 години“:

„Една партизанско-клиентелска държава, която не я управляват партии, които имат за цел обществения интерес, а такива, които осигуряват благини за себе си и за своите поддръжници. Това властване е смес между всекидневен грабеж и всекидневно кърпене. Никаква смислена политика. Това властване е базирано постоянно на засягане на всякакви интереси, затова са и честите скандали“.

Според проф. Луджев бизнесменът Васил Божков си е въобразил, че е много силен и че може да играе самостоятелна игра:

„Явно засегна твърде много интересите на Борисов и компания. Освен това не беше от хората, които обичат да споделят печалбите си с властимащите на деня и в даден момент го отнесе. Освен това Борисов вероятно изпълнява и външна поръчка за ликвидирането на един от най-известните босове, поръчка от тези, които в момента раздават квалификации кой е корумпиран в България“.

Борисов се бори за собственото си политическо оцеляване

Проф. Луджев коментира и напрежението между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев:

„Борисов си разчиства сметките. Опитва да сплаши единствения си сериозен опонент в политиката и единствената реална заплаха за бъдеще. Вероятно има и външнополитически елемент. Борисов се бори за собственото си политическо оцеляване".  

Интервюто с проф. Димитър Луджев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Юрий Вълковски: Малки библиотеки може да изпаднат от програма за подпомагане

На 23 юли Министерството на културата отвори възможността обществените библиотеки да кандидатстват за финансово подпомагане по програмата "Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност". Тази година за първи път кандидатстването е обявено само по електронен път и с електронен подпис. Изказаха се обаче и притеснения, че..

публикувано на 13.08.24 в 10:53
Опожарена къща след пожар в Дионисос, Северна Атика, Гърция, 12 август 2024 г.

Силен вятър разпалва пожара в гръцката област Атика, стотици са евакуираните

Силен вятър разпалва пожара, който бушува в област Атика, а гръцката столица е покрита от дим. Голям пожар край Атина, спасяват хора, обкръжени от огъня Стотици хора са евакуирани. Съсредоточени са максимални сили по гасенето на огъня. Заради мащабния пожар: Евакуираха жители и туристи на олимпийския стадион в Атина Пожарът не..

публикувано на 12.08.24 в 13:50
Протестът в Белград, 10 август 2024 г.

Мария Симеонова: Находището на литий в Сърбия е важно за Европа и Вучич, но е много противоречиво

" Находището на литий в Сърбия е важно за Европа, важно е и за президента Вучич, но то е много противоречиво, защото екологични организации и голяма част от сръбското общество изразяват силни притеснения, че добивът на литий ще доведе до много сериозно замърсяване на водата и почвата".  Това коментира пред БНР Мария Симеонова, директор на..

публикувано на 12.08.24 в 10:29

Синдикат "Огнеборец" обезпокоен от "агресивните" политически изказвания за дейността на МВР

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" изразява безпокойство от "агресивните" политически изказвания за дейността на МВР и опити за насаждане на мнение сред обществото за неспособността му да изпълнява законово регламентираните му дейности. "Като служители на МВР, ние не приемаме тези обвинения. МВР е основен фактор за..

публикувано на 12.08.24 в 09:52
Доктор Гергана Герасимова

Как да се погрижим за домашните си любимци в жегите?

От какво имат нужда домашните ни любимци в жегите? Как да им помогнем да се наслаждават на лятото и високите температури да не им пречат? Отговорите на тези и други въпроси потърсихме в "Чуй лятото" от доктор Гергана Герасимова , специалист по ветеринарна дерматология и микробиология и член на Европейската и Световната ветеринарна..

обновено на 11.08.24 в 17:20

Емоция и безплатен сърф за младежи със специални нужди на плажа Аспарухово

За четвърта година на плаж Аспарухово край Варна се провеждат безплатни занимания по водни спортове за деца и младежи със специални нужди . Следващите дати на инициативата "Yes Сърф" са 18 август и 8 септември. Сигурно не си представяте как човек може да слезе от инвалидната си количка и влезе със сърф сред морските вълни.  Сигурно си..

публикувано на 11.08.24 в 09:05
Теодора Георгиева от

Как да окажем първа помощ при топлинен удар, изгаряне или ухапване от насекомо и змия?

Какви са правилните реакции в случай на изгаряне, топлинен удар и други проблеми, причинени от жегата, както и вадим ли "глътнат" език и как действаме при ухапване от кърлеж и змия? Отговори ни дава Теодора Георгиева , инструктор по първа помощ към "Училище по първа помощ" и към Европейския съвет по ресусцитация . Тя почти 20 години се занимава..

обновено на 10.08.24 в 18:17