Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За птиците, хората и... бракониерите

Почивка от човека ли е пандемичното ежедневие на дивите животни

Царският орел е сред застрашените от бракониерите видове.
Снимка: БГНЕС

Когато властите са тихи и заети с борбата с разпространението на Covid-19, бракониерите започват да стрелят по грабливи птици. Така можем да парафразираме една от известните сентенции на Уинстън Чърчил, който казва: „Когато орлите са тихи, папагалите започват да бърборят”.

Напоследък ситуацията около разпространението на коронавируса често се сравнява с катастрофата, пред която се изправя човечеството през Втората световна война. Още по-често се повтарят позитивите от настоящата ситуация, един от които са намалените въглеродни емисии във въздуха. Но природата не може да си почине от хората, а доказателство за това намираме в доклад на WWF - Австрия, според който от средата на март бракониерските набези в Централна и Източна Европа зачестяват.

„Установихме 27 случая на убити грабливи птици сред останалите животни. Говорим за действия на бракониери, които или са ги отровили, или са ги отстреляли. Такива случаи има не само в Австрия, но и в Унгария, Словакия и Чехия”, разказа за „Хоризонт” авторът на доклада Кристина Волф - Петре.

„В проучването ни не се споменава България, но аз бих се изненадала, ако има установени случаи в толкова много държави, а в други - нито един. Мисля, че съвсем обосновано можем да предположим, че проблемът е широко разпространен в цяла Европа, а не само в държавите, които изброих”, допълва Кристина. По думите ѝ социалната изолация и ограниченията за разходки сред природата осигуряват спокойствие на бракониерите, тъй като вероятността да бъдат забелязани е минимална. Още повече, че в момента контролните власти са ангажирани пряко с пандемията, така и контролът срещу незаконните действия на бракониерите става доста занижен, коментира природозащитничката.

Царски орел  Снимка: WWF

Най-застрашените грабливи птици

Ще ги наречем Ханс и Бьорн. Тъй като все още Ханс е млад царски орел, перата му са по-светло кафяви. Размахът на крилата му може да достигне до над 260 см. Той се рее над Алпите, а царски орли като него има в почти цяла Европа, включително и у нас. Наред с други грабливи птици царските орли често са смятани за „вредители” в миналото (около 40-те години на XX век), когато хората започнали да ги убиват. Една от причините е, че те често ловят малки бозайници, обяснява Волф - Петре. Представете си какво става, ако вечерята на Ханс е домашно зайче от фермата на ядосан бракониер? Има и друга причина – яйцата на орлите са считани за скъп сувенир в някои среди, но за да бъдат достигнати, възрастните птици не трябва да са в близост до гнездото.

Бьорн е морски орел, който често се среща по норвежкото крайбрежие и в цяла Европа местообитанията му се пресичат с тези на мечките. Ето защо с доза чувство за хумор го кръстихме Бьорн, което на норвежки означава „мечка”. Докато все още е млад, сивокафявият красавец ще се скита, а между петата и десетата година ще се установи на избрана от него и партньорката му територия. Всяка двойка има няколко гнезда, но през годината избира едно, което да ремонтира и в което да отгледа малките си. Всъщност, въпреки че на български се нарича морски орел, птиците като Бьорн гнездят в близост до всякакви водни басейни, така че голямо езеро или пълноводна река в континентална Европа са не по-малко уютни местообитания за този вид.

Морски орел  Снимка: WWF

Бозайниците също са в опасност

Бракониерите понякога отравят бозайници, чиито тела след това могат да бъдат изядени от орлите, продължава разказа си Кристина. „Имаме случаи на незаконно убити вълци, бобри и видри. След като има толкова много случаи на птици, е трудно да си представим, че няма и на други видове. Понякога отровата е сложена за определен вид, но от нея ядат и други животни. Случва се например в опит да бъдат отровени вълци, да загинат лисици, златки, койоти и други видове”.

Природозащитичката няма отговор доколко заразата от коронавируса може да се предава от хора на животни и обратното. Волф - Петре се надява, че заради редките контакти с хора – били те бракониери или туристи (когато разходките сред дивата природа отново бъдат разрешени), Covid-19 няма да се разнесе и сред дивите животни. Дори да заболеят, възможността от тях вирусът отново да се върне към хората също е малка, убедена е Кристина. 

„Обикновено, когато са отровени, птиците отлитат на разстояние и тогава умират. Казано по друг начин, ако птицата пренася болест, бракониерът няма да е в пряк контакт с нея. Същото се отнася и за бракониерите, които стрелят по птиците. Освен това предполагам, че във времена на пандемия дори те вземат мерки и не докосват убитите птици”, казва Кристина, която би искала докладът ѝ да се чете и като достатъчно ясен сигнал за властите.

Искате да полетите с Ханс и Бьорн? Просто чуйте звуковия файл.

Снимки в текста: WWF

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марина Великова

Марина Великова показва "Ледовете на Антарктика" на Моста на влюбените

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде открита на 22 април, в Деня на Земята, на Моста на влюбените до НДК в София. Марина Великова е музикант и музикален редактор в БНР и наскоро посети Антарктида, за да осъществи проекта си "Звуците на Антарктика", който ще завърши в края на тази година. Предстои да представи и свои..

публикувано на 19.04.24 в 09:54

Кипър: Обсъждат използване на ИИ за почистване на морските води

Използването на изкуствен интелект за откриване и почистване на замърсявания в морето е сред иновативните технологии, които ще бъдат представени на провеждащия се днес форум „Синият Лимасол“. Най-големият крайбрежен град на Кипър, търговски и корабен център в Източното Средиземноморие, е включен в мисията на ЕС за постигане на климатична..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Екологични организации определиха законопроект за лобистки и излизат на протести

Започваме протести и няма да спрем, докато въпросният законопроект не бъде спрян. Това каза пред БНР адвокат Димитър Палов, председател на гражданско сдружение "Ти решаваш" , което в неделя, 14 април, ще бъде част от протестите на екоорганизации срещу промени в Закона за насърчаване на инвестициите, с които се слага край на възможностите..

публикувано на 12.04.24 в 15:14

България ще въвежда депозитната система за пластмасови бутилки. Какво предстои?

До 2029 г. на територията на ЕС следва да бъдат изградени депозитни системи за връщане на празни пластмасови бутилки.  В 17-те европейски страни, които вече имат подобна система, се регистрира висока събираемост. Пред страната ни са три задачи - анализ къде какво количество отпадък се генерира, промяна в законодателството и инвестиции в..

публикувано на 04.04.24 в 12:15

Може ли да се постави фотоволтаичен покрив на Екомузея с аквариум в Русе?

Фотоволтаичните системи са едно от решенията, с които можем да компенсираме вредата на човешката дейност върху природата. Все повече обществени сгради се захранват с възобновяеми енергийни източници и това е модел, който показва ползата от тази технология. Дали в Екозумея с аквариум в Русе има възможност за такава система и как може да се случи..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Столичната община приема проекти за интегрирано градско развитие до 9 май

Столична община приема проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027 Столичната община в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027, кани всички заинтересовани страни за подаване на проектни идеи по Приоритет 1 на ПРР за изпълнение..

публикувано на 14.03.24 в 13:05

платена публикация
Как да се грижим правилно за здравето на почвата с помощта на Torove.bg

Здравето на почвата обуславя как растенията ще растат, ще се развиват и справят със стреса от околната среда. Почвата, която е добре поддържана, подпомага здравословния растеж на растенията, като увеличава тяхната устойчивост на болести и вредители и спомага за по-добри добиви. Видове състояния на почвата Почвата е основен ресурс..

публикувано на 13.03.24 в 13:23