Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Труден сезон за къмпингите

Снимка: БГНЕС

Как ще работят къмпингите това лято и какви мерки ще се спазват, за да не се разпространява коронавирусът? 

Труден сезон очакват на къмпингите по южното Черноморие. Набелязват се мерки за безопасност, въпреки че указания и правила за работата им на този етап няма. Туристическият сезон в къмпингите започва на 1-ви юли, но базите вече се подготвят да посрещнат гости.

Красив залив, широка и дълга плажна ивица и гъста гора с безценна сянка привлича туристите на къмпинг "Каваците" на юг от Бургас. Къмпингът разполага със 100 места за каравани и палатки, мотел до морето и 60 бунгала. Между караваните и палатките има жив плет.

"Очакваме много труден сезон. Това, което правим - увеличаваме разстоянието между т. нар. сепарета, обособените места за каравани, на минимум 7 метра, за да могат да бъдат спазени абсолютно всички изисквания. Макар че все още и ние не сме наясно с изискванията за отваряне", обясни Зорница Илиева, мениджър на фирмата, която стопанисва къмпинг "Каваците".

Вече са направени резервации за почивка от 1 юли.

"Ще обърнем още по-голямо внимание на чистотата. Категорично няма да се допуска масово влизане. Ще има определен човек от персонала, който да следи. Влизането ще става само с чип", допълни Илиева.

Вероятно ще бъдат намалени цените за нощувки за мотела и бунгалата в къмпинг "Каваците". 2 500 лева е наемът на караваните за сезона. В цената са включени осигуряването на топла вода, електрозахранване, охрана и почистване. Срещу тази сума всяка каравана може да бъде оставена на къмпинга до следващото лято.

Община Шабла продължава да е едно от малкото места на българското Черноморие, където не могат да бъдат видени големи хотелски комплекси, изоставени във времето паметници на човешката алчност и завинаги погубена природа. За сметка на това всеки турист може само да се възхити от километрите пясъчна ивица, от спокойствието, от красотата на плажните дюни и песента на птици, обитаващи местните езера.
Почти всеки сантиметър е защитена зона по Натура 2000. Тук е и едно от най-предпочитаните места за хората, избрали караваната, кемпера или палатката за свой начин на почивка. До този момент регламентираните къмпинги в община Шабла са два. 
Управителят на къмпинг „Космос“ край село Дуранкулак Галина Неделчева споделя, че макар те никъде да не фигурират в заповедите на министъра на здравеопазването, мерките им ще се доближават максимално до тези на хотелите

"Къмпингът притежава 30 бунгала и съответно има терен за палатки и каравани. Ще се водим от критериите, които важат за хотелите, да се вземат всички предпазни мерки, брошурки, съответно дезинфектанти на видни места, дезинфекция по бунгалата", подчерта Галина Неделчева.

Късният старт на летния туристически сезон, който се очаква да е в началото на юли, не буди голяма тревога сред заетите в бранша по най-северното ни Черноморие, тъй като тук традиционно той започва около началото на юли и продължава до началото на септември. Истинският проблем за Община Шабла отново ще е масовото нерегламентирано къмпингуване, за което за поредна година не беше изготвена нормативна база.

"Притеснения отново, за поредна година, имаме с къмпингуването, свободното къмпингуване, извън местата за настаняване. Новото за това лято - единствено, че не се допускат пътни превозни средства върху границите на морските плажове", отбеляза Мариян Жечев, кмет на община Шабла. 

И тъй като до този момент нито Регионалната инспекция по околната среда и водите, нито Министерството на туризма, нито който и да било друг са поставили така необходимата указателна табела, забраняваща разполагането върху дюните на моторни превозни средства, тази година с ангажимента се е заела общината в Шабла, съвместно с Областната дирекция на МВР.

Българите ще изберат да останат в България за къмпинг почивката си през това лято - това показва проучването на Българския къмпинг и караванинг портал Camping.bg относно нагласите на туристите за почивка на къмпинг на фона на пандемията от коронавирус. Проучването е проведено от 11 до 16 май чрез онлайн допитване.

Половината от българите ще променят плановете си за почивка през това лято, но въпреки това само 5% ще се откажат да почиват на къмпинг. 61% от анкетираните заявяват, че почивката на къмпинг е по-безопасна в условията на разпространение на коронавирус.

"За радост къмпинг собствениците вече са стартирали повечето къмпинги. Тук можем да делим къмпингите на такива, които са насочени да предлагат повече сезонни места - такива са къмпингите по морето. Вече във вътрешността на страната къмпингите предлагат краткосрочен и сезонен престой, някои от тях са ориентирани повече към чуждестранни групи, други са ориентирани повече към българи. В България ще страдат къмпингите, които работят предимно с чужденци и чийто трафик е над 90% от чужденци", коментира Цветомира Цоцова от Българският къмпинг и караванинг портал Camping.bg. 

Репортажите и интервюто можете да чуете в звуковите файлове.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Кирил Еленски: Ограничителните мерки звучат като репресия, не като грижа

„Ограничителните мерки вече звучат като репресия, а не като грижа за хората . Това означава, че начинът, по който се въвеждат, е непопулярен“. Това каза пред БНР д-р Кирил Еленски, общопрактикуващ лекар от Пловдив, бивш зам.-председател на Българския лекарски съюз. По думите му проява на грижа е, когато търпеливо се обяснява как просто..

публикувано на 23.10.20 в 13:24

Социалният сектор е длъжник на хората, които имат нужда от дългосрочна грижа

Десетки хиляди български семейства полагат грижи за зависими членове на семействата им, основно възрастни хора, но са лишени от подкрепа както от страна на държавата и общините, така и от страна на програми и мерки, които биха били от полза за тях. Това обясни пред БНР Иван Кръстев от фондация „Солидарно общество“. "Системата за медицинска..

публикувано на 23.10.20 в 10:30

Да вземаш по-малка от минималната пенсия – възможно е

Може ли нещо да е по-минимално от минималното?  Как гледат на новината за 300 лева минимална пенсия догодина хората, които получават по-малко от най малкото и защо се оказва, че има няколко вида минимални пенсии – темата е във фокуса на предаването „Хоризонт до обед“. Слушателка на БНР от малък град сигнализира, че получава пенсия за..

публикувано на 22.10.20 в 12:20
Григор Сарийски

Григор Сарийски: ГЕРБ се опитва да се помири с най-ощетените от 10-годишното управление

Страната ни безнадеждно изостава от средноевропейското равнище на пенсиите. Ако България имаше европейска структура на разпределението на доходите и европейска структура на разходите за пенсиите, пенсиите би трябвало да бъдат някъде с между 50 и 60% по-високи от това, което се получава в момента . Това каза пред БНР доц. Григор Сарийски от..

публикувано на 21.10.20 в 15:14

Няма доказателства, че коронавирусът е станал по-заразен

„Ако погледнем графиката на нарастване на потвърдените случаи в България, виждаме, че те се увеличават много бързо и мерките са нужни, но има две неща, които никой не обясни на хората досега – защо е важно да се спазват тези мерки и защо вирусът е опасен ?“ това коментира в „12+3“ д-р Петър Марков, епидемиолог и преподавател в Лондонското..

публикувано на 21.10.20 в 13:29

„В като Вагина“ - как необходимото сексуално образование се превърна в проблем

Женското тяло, менструацията, сексът и сексуалното здраве продължават да са тема “табу” в България. Книгата „В като Вагина“ се опитва да разсее неинформираността сред тийнейджърките по ключови за израстването им теми и да повиши сексуалната грамотност. Предстои книгата да излезе и във Великобритания. Книгата е предназначена за момичета на..

публикувано на 20.10.20 в 12:48

Повече часове за упражнения по математика за учениците от 5-и до 7-и клас

Повече часове за упражнения по математика за учениците в 5-и, 6-и и 7-и  клас, както и усвояване на умения и решаване на житейски казуси по природните науки - география, физика и химия. Това предлагат Министерството на образованието и науката.  В началото на тази година просветното министерство проведе мащабно допитване до..

публикувано на 19.10.20 в 13:02