Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Труден сезон за къмпингите

Снимка: БГНЕС

Как ще работят къмпингите това лято и какви мерки ще се спазват, за да не се разпространява коронавирусът? 

Труден сезон очакват на къмпингите по южното Черноморие. Набелязват се мерки за безопасност, въпреки че указания и правила за работата им на този етап няма. Туристическият сезон в къмпингите започва на 1-ви юли, но базите вече се подготвят да посрещнат гости.

Красив залив, широка и дълга плажна ивица и гъста гора с безценна сянка привлича туристите на къмпинг "Каваците" на юг от Бургас. Къмпингът разполага със 100 места за каравани и палатки, мотел до морето и 60 бунгала. Между караваните и палатките има жив плет.

"Очакваме много труден сезон. Това, което правим - увеличаваме разстоянието между т. нар. сепарета, обособените места за каравани, на минимум 7 метра, за да могат да бъдат спазени абсолютно всички изисквания. Макар че все още и ние не сме наясно с изискванията за отваряне", обясни Зорница Илиева, мениджър на фирмата, която стопанисва къмпинг "Каваците".

Вече са направени резервации за почивка от 1 юли.

"Ще обърнем още по-голямо внимание на чистотата. Категорично няма да се допуска масово влизане. Ще има определен човек от персонала, който да следи. Влизането ще става само с чип", допълни Илиева.

Вероятно ще бъдат намалени цените за нощувки за мотела и бунгалата в къмпинг "Каваците". 2 500 лева е наемът на караваните за сезона. В цената са включени осигуряването на топла вода, електрозахранване, охрана и почистване. Срещу тази сума всяка каравана може да бъде оставена на къмпинга до следващото лято.

Община Шабла продължава да е едно от малкото места на българското Черноморие, където не могат да бъдат видени големи хотелски комплекси, изоставени във времето паметници на човешката алчност и завинаги погубена природа. За сметка на това всеки турист може само да се възхити от километрите пясъчна ивица, от спокойствието, от красотата на плажните дюни и песента на птици, обитаващи местните езера.
Почти всеки сантиметър е защитена зона по Натура 2000. Тук е и едно от най-предпочитаните места за хората, избрали караваната, кемпера или палатката за свой начин на почивка. До този момент регламентираните къмпинги в община Шабла са два. 
Управителят на къмпинг „Космос“ край село Дуранкулак Галина Неделчева споделя, че макар те никъде да не фигурират в заповедите на министъра на здравеопазването, мерките им ще се доближават максимално до тези на хотелите

"Къмпингът притежава 30 бунгала и съответно има терен за палатки и каравани. Ще се водим от критериите, които важат за хотелите, да се вземат всички предпазни мерки, брошурки, съответно дезинфектанти на видни места, дезинфекция по бунгалата", подчерта Галина Неделчева.

Късният старт на летния туристически сезон, който се очаква да е в началото на юли, не буди голяма тревога сред заетите в бранша по най-северното ни Черноморие, тъй като тук традиционно той започва около началото на юли и продължава до началото на септември. Истинският проблем за Община Шабла отново ще е масовото нерегламентирано къмпингуване, за което за поредна година не беше изготвена нормативна база.

"Притеснения отново, за поредна година, имаме с къмпингуването, свободното къмпингуване, извън местата за настаняване. Новото за това лято - единствено, че не се допускат пътни превозни средства върху границите на морските плажове", отбеляза Мариян Жечев, кмет на община Шабла. 

И тъй като до този момент нито Регионалната инспекция по околната среда и водите, нито Министерството на туризма, нито който и да било друг са поставили така необходимата указателна табела, забраняваща разполагането върху дюните на моторни превозни средства, тази година с ангажимента се е заела общината в Шабла, съвместно с Областната дирекция на МВР.

Българите ще изберат да останат в България за къмпинг почивката си през това лято - това показва проучването на Българския къмпинг и караванинг портал Camping.bg относно нагласите на туристите за почивка на къмпинг на фона на пандемията от коронавирус. Проучването е проведено от 11 до 16 май чрез онлайн допитване.

Половината от българите ще променят плановете си за почивка през това лято, но въпреки това само 5% ще се откажат да почиват на къмпинг. 61% от анкетираните заявяват, че почивката на къмпинг е по-безопасна в условията на разпространение на коронавирус.

"За радост къмпинг собствениците вече са стартирали повечето къмпинги. Тук можем да делим къмпингите на такива, които са насочени да предлагат повече сезонни места - такива са къмпингите по морето. Вече във вътрешността на страната къмпингите предлагат краткосрочен и сезонен престой, някои от тях са ориентирани повече към чуждестранни групи, други са ориентирани повече към българи. В България ще страдат къмпингите, които работят предимно с чужденци и чийто трафик е над 90% от чужденци", коментира Цветомира Цоцова от Българският къмпинг и караванинг портал Camping.bg. 

Репортажите и интервюто можете да чуете в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предизвикателства на осиновяването

Осиновеният човек избира дали да потърси произхода си, не е задължително този човек да поиска да измине този личен път. Но ако реши да го направи, е добре да има подкрепата на своите осиновители. Това разказва пред БНР детският психолог Невена Иванова, която като осиновено дете е минала по този път.  Колкото по-рано се обясни на едно дете, че е..

публикувано на 29.03.24 в 06:50

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година , като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях. Това стана с промени в Наредбата за приобщаващото образование, които бяха обнародвани в Държавен..

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05