Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Люси Дяковска с мисия „Кайлъка“

Снимка: БГНЕС

Талантливата певица Люси Дяковска започна реализацията на нов проект, този път свързан с родния ѝ Плевен. Който познава Люси, знае за нейната силна социална справедливост и ангажираност, затова още от самото начало има подкрепата на много хора, на бизнеса и институциите. За „Кайлъка“ трябва сърце, твърди Люси Дяковска.

Ако видите къдрокосо момиче да коси в парка „Кайлъка“ с електрическа косачка и ви заприлича на Люси Дяковска, не си мислете, че сте се припознали – тя е … Нейното силно желание да помага на родния Плевен и по-точно на един от най-красивите паркове у нас - „Кайлъка“, е в основата на новата ѝ идея, за която разказва за първи път пред „Хоризонт“.

Един парк е ценен с културното си наследство, изтъква Люси Дяковска, която изчита страници за историята на парка, проучва позабравените факти, увлича хора и началото е сложено.

Плевен парк

Готова винаги да запее, Люси Дяковска възпламенява публиката на която и да е държава, където изнася концерти. Сега иска да запали хората и за една благородна идея - да се грижат за средата около себе си. Вече го правят и група доброволци, с която заедно гледат в една посока - „Кайлъка“. 

От бизнеса също питат с какво да помогнат и вече го правят. Средства ще се набират по различни дарителски модели. Плевенчани ще разберат за тях на специална среща с Люси Дяковска на 17 септември.

Лого на кампанията

Съвсем скоро в парка ще се появят 75 шарени бетонни кошчета.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Надбягай мината" или екотуризъм срещу въглища

Ще успее ли едно бягане да промени нагласите към една мина? Може ли алтернативният туризъм да наклони везните и да вземе превес пред аргумента - мината създава работни места? Това ще се опитат да направят застаналите зад  инициативата "Надбягай мината".  На 3 октомври "Грийнпийс" - България организира спортно събитие за защита на природата в района..

публикувано на 21.09.20 в 12:07

Планинските водачи ще стават все по-търсени

Училището в троянското село Черни Осъм е едно от уникалните в страната ни, защото е единственото, в което младежи се обучават за планински водачи. В условията на все по-развиващ се планински туризъм завършилите училището са все по-търсени от туристическите агенции и за организирани високопланински преходи, заради опасностите и неизвестните,..

публикувано на 17.09.20 в 14:42

Социалната страна на бягането и състезанието "По стъпките на Алеко с приятел"

Наближава крайният срок за регистрация в единственото по рода си отборно планинско състезание със социален характер " По стъпките на Алеко с приятел ". То ще се проведе на 3 октомври на Витоша, а надпреварата е посветена на първото туристическо изкачване на Черни връх, направено от Алеко Константинов и Никола Тантилов. "Нашето мероприятие, бих..

публикувано на 16.09.20 в 16:26
Веска Георгиева,началник на Столичния инспекторат

Инспекторите от Столичния инспекторат ще ползват велосипеди и ще ходят пеша

От 16-ти септември до 22 септември ще се проведе ежегодната кампания "Европейска седмица на мобилността". На самия 22 септември, когато отбелязваме Световния ден без автомобили, заявката на много хора е да се придвижват изцяло пеша или с обществения транспорт в София. От днес до 22 септември инспекторите от Столичния инспекторат ще ползват..

публикувано на 16.09.20 в 09:04

Разширяват зоните за достъп за колела и тротинетки в столицата

За 30 лева до три часа ще можете да наемете велосипед от буферния паркинг пред Националния исторически музей до Витоша . Велосипеди под наем се предлагат и на още едно място в София - на бул. „Никола Габровски" 1. Предстои разрастване на местата, откъдето може да се наеме и да се върне велосипед. „За миналата година 800 души са..

публикувано на 14.09.20 в 12:42

На всеки човек на Земята се пада по един тон пластмаса

На този етап от съвременния живот докосваме по-често пластмаса, отколкото близките си . Изводът е на страниците на българското издание на „Атлас на пластмасата“ - съвместен труд на международното гражданско движение Break Free From Plastic  - Свободни от пластмаса - и фондация Heinrich Böll. В Атласа са представени историята на пластмасата,..

публикувано на 09.09.20 в 11:07

Успешен туристически сезон в Троянския Балкан

С концерт на една от обичаните рок банди на България - „Jeremy?“ ще бъде закрит летният сезон в туристически регион Балкания. Концертът ще се състои в събота от 16 ч. на живо на площада в кв. „Острец“ в град Априлци. Концертът бе планиран за 6 юни като финал на ежегодното колоездачно състезание „БАЙКанджии“, но поради ситуацията с..

публикувано на 09.09.20 в 11:04