Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Много повече туристи трябва да имат достъп до Седемте рилски езера

Снимка: bg.wikipedia.org

„За обикновените туристи у нас достъп до красиви езера има само до рилските чрез лифт и ако няма лифт,  ние лишаваме хората от такава възможност, затова не приемам критиките, че лифтът вреди на околната среда там“, това каза в предаването „Преди всички“ Боян Рашев, експерт в управлението на околната среда. Коментарът му е по повод информациите, че броят на желаещите да посетят езерата нараства, а започналите процеси на ерозия замърсяват рилските езера.

По думите на Рашев посещението на рилските езера с джипове трябва да се забрани, но иначе до езерата трябва да имат възможност да ходят дори много повече туристи от сега.

„В двата национални парка – Рила и Пирин, 99 на сто от територията всъщност е недостъпна за обикновените туристи, тоест тя е абсолютно запазена. Ако се наложат смислени правила не е задължително да се случва това, което става в момента, с достъпа до рилските езера.“

Снимка: Кирил Фалин

В много държави се въвежда платен достъп до природните забележителности, има изградени тоалетни, изградени пътеки, определени са местата за хранене и най-важното, че ако нещо от това се наруши, има солени глоби, коментира още Боян Рашев.

По думите му тези мерки трябва се изградят от дирекцията на парка. "Платеният достъп е много важен за мен, защото човек трябва да осъзнава, че получава услуга, която не му се полага безплатно.“

Фактът, че много хора искат да видят тези места означава, че българинът се променя и иска да прави смислени неща. И това, че хората искат да отидат, е по-скоро добро, отколкото лошо, смята още Рашев.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тома Белев: Управляващите не разбират смисъла от повече гора

Проектозаконът за промени в Закона за горите внезапно изчезна от предварително заявения дневен ред на парламента.  Законопроектът е внесен в парламента още през 2018 година. „ Обединените патриоти и депутати от ГЕРБ, които са го внесли, те трайно не разбират смисъла на повече гора “, каза за БНР Тома Белев, п редседател на Асоциацията на..

публикувано на 02.12.20 в 12:01

„Декември без отпадъци“ или как да пощадим природата в празничния месец

25 неправителствени организации започват кампанията „Декември без отпадъци“. В социалните мрежи ще се появят статии и съвети как да се намалят отпадъците през празничния месец. Това е месецът, в който всеки от нас може да се замисли как поне нещо да спести на природата като отпадък , каза пред БНР Данита Заричинова от  Екологично сдружение „За..

публикувано на 02.12.20 в 11:03
Ето как би изглеждал Хонконг без светлини през нощта.

Защо изгубихме звездния небосвод през нощта?

Обсипано със звезди небе и приглушена лунна светлина – това е често срещана природна картина в много литературни произведения. Спомняте ли си кога за последен път сте видели такъв пейзаж и виждали ли сте изобщо? Отговорът може би е отрицателен, а това има своето обяснение и то се нарича „ светлинно замърсяване ”, разказва в предаването..

публикувано на 01.12.20 в 11:40
Белоглав лешояд (Gyps fulvus) в полет

245 белоглави лешояда живеят по долината на р. Арда

245 белоглави лешояда живеят по долината на река Арда, като в гръцката част на Родопите са 60. Данните са на природозащитни организации, извършили преброяване на птиците. Това е най-големият брой лешояди, установени да нощуват в Източните Родопи от 2005 година досега. Преброяването е с цел да се определи популацията на белоглавите лешояди на..

публикувано на 27.11.20 в 13:32
Иван Панкев

Иван Панкев: Планинският туризъм в България става все по-популярен

Автор на книгата „Планините на България“ е Иван Панкев, пътешественик, за когото фотографията е движещата сила за редица приключения. Роден е и е израснал в Пазарджик. „ Колкото повече пътувам по света, толкова повече харесвам България “, каза в предаването „Нощен хоризонт“ Иван Панкев. Той сподели, че първата му страст е била..

публикувано на 22.11.20 в 14:18

Изборът на яйца е и етичен - в ход е кампания срещу отглеждането на кокошки в клетки

26 000 български граждани са подкрепили европейската инициатива за забрана на клетките за отглеждане на кокошки-носачки, съобщават от Сдружение „КАЖИ“. Идеята за забрана е подкрепена от подписите на 1,5 милиона европейски граждани и вече е представена в Брюксел. Четири европейски държави вече са забранили отглеждането на кокошки в клетки,..

публикувано на 18.11.20 в 15:54
Норки в датска ферма за кожи

За норките, вирусите и хората

„И най-добрите помисли на мишките (норките) и хората пораждат често само теглила и горести“, пише американският писател Джон Стайнбек. „Норките” са добавка към цитата, тъй като проблемът с избиването им заради мутация на коронавируса във фермите, където ги отглеждат заради кожите им, много наподобява на онази история, в която стопанинът на..

публикувано на 16.11.20 в 19:22