Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хора с увреждания постигат своите малки върхове

Проектната заетост е основен проблем, искат от държавата трайна политика

| обновено на 15.09.20 в 15:26
Дневен център за хора с увреждания в Хасково
Снимка: БТА

Липсата на работа е един от сериозните проблеми пред хората с увреждания, които имат изградени умения за това. Проблемът е, че трудовата им реализация най-вече е по проекти, които имат определен срок и след това хората с увреждания отново остават без препитание и доходи.

Над 120 души с увреждания са получили различна подкрепа през последните 10 години в Дневния център, създаден от фондация „Милениум“ във Велико Търново и подкрепен от общината. С малки крачки всеки ден хората с физически и ментални увреждания извървяват в тези центрове с помощта на психолози, социални работници и трудотерапевти своите малки върхове и се събраха, за да ги отпразнуват. По този път върви и 49-годишната Стела, която посещава Дневния център от 5 години, получава ниска пенсия.

„На първо място общуване с хора и умения - шием гоблени и такива неща. Бих поискала от държавата програми за работа. Не сме по-различни, ние по принцип сме здрави и можем да работим“. 

Работодателите трудно наемат хората с увреждания, които имат умения за различни дейности, а кооперациите на хората с увреждания в условията на икономическа криза  са още по-затруднени. 

Социалните услуги са на ниво, но най-важно е да се създаде трудова заетост на хората с увреждания, защото това е тяхна потребност, но и конституционно право, което често се нарушава, коментира Росица Димитрова, директор на социалната дирекция в община Велико Търново. По програмите за обучение и заетост за хората с увреждания общината е успяла да устрои на работа 27 души, поясни Димитрова.

Голяма част от тези хора са портиери в детски градини, в училища, в детски ясли, което смятам, че е много добре, защото тази модерна думичка, която казваме - социално включване и превенция на социалната изолация, за мен най-пълноценно се осъществява, когато хората с увреждания са на трудовия пазар".

Проблемът е, че повечето работни места са по проекти, които имат определен срок. „Какво става с тези хора след това - нищо“, споделя с болка Албена Добрева, която работи в социалната сфера и е майка на 22-годишна дъщеря с увреждане, позволяващо A трудова заетост.

„Трябва да имат начин и място да работят, да бъдат полезни на себе си, макар че едва ли очакваме да произведат нещо много и да бъдат безкрайно реализирани. Моята дъщеря в момента ходи по проект на работа - 4 часа. Проектът свършва след два месеца и аз не зная как да ѝ обясня защо вече няма да ходи да чисти никъде, защото просто проектът свърши".

"Не би следвало това в България да става на проектен принцип. Би следвало да бъде постоянен ангажимент не само на Министерството на труда и социалната политика, трябва да бъде ангажимент на всеки, защото никой няма в джоба си индулгенция, че утре на него няма да му се случи“, коментира още Албена Добрева.

Не по-малки са и проблемите на семействата с деца с увреждания. „Имаме финансова подкрепа от държавата, но е необяснимо защо консумативите и помощните средства за децата и хората с увреждания са толкова скъпи“, споделя Георги Георгиев, баща на 11-годишен син, болен от детска церебрална парализа. За вертикализатор семейството е платило 2 500 лева. Количката, с която го разхождат, струва 1300 лева. „Такава мога да купя и от магазин за детски стоки, но за 500 лева“, пояснява бащата.

„Трябва примерно, ако искаш нещо, пишеш, че получаваш три-четири консуматива, да вземеш парите, реално да платиш едно нещо, но да са ти финансирали няколко консуматива и някакви врътки правят, за да ти дадат цялата сума. Това е една административна тежест, която дори самите хора, които работят във фонд “Социална закрила“ към социалното министерство се налага да правят разни комбинации, с които те самите да ни помогнат на нас“.

По Националната програма за заетост до 10 хиляди лева субсидия може да получи работодател, за да осигури достъп до работно място на хора с увреждания. Същата сума е предвидена и за приспособяване на работната среда към специфичните нужди на работници с трайни увреждания. За квалификация и преквалификация са предвидени до 1000 лева. 

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Проф. Владимир Кефалов

Проф. Владимир Кефалов сред най-добрите специалисти в света в изучаването на човешкото зрение

Преди 23 години е учредена  Бреслеровата награда . Учените или лекарите, които имат право да се състезават за нея могат да живеят в която и да е държава по света, но трябва да имат медицински или научни изследвания, които  да допринасят за лечението на хората, загубили зрението си . През  2019 г. в списъка на учените  получили високото отличие е..

публикувано на 17.04.24 в 12:33

Само зимата ли може да ни изненада? Летният сезон е пред провал заради недостиг на кадри

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти . Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна..

публикувано на 16.04.24 в 09:41

Седмицата на космически обороти: слънчево затъмнение и научно просветление

Деца и възрастни носеха цветя за извънземните, някои ги чакаха с глави лук. Казваха, че не се страхуват : - Вярвате ли, че ще дойдат? - Вярвам, защото тази заран пак съобщиха, вестниците четем. - Те дали биха могли да помогнат на България с нещо? - Ами казаха: "Ще помогнем". -..

публикувано на 13.04.24 в 17:09

"Яйцето" в СУ се събуди за нов живот – става модерна зала за събития

Емблематичното за поколения студенти и преподаватели пространство в Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Яйцето", започва нов етап от своето съществуване. То вече ще бъде съвременно пространство за публични събития, в което ще се помещава и модерна лаборатория.  " Залата има невероятна акустика . Направихме специално озвучаване. Може..

публикувано на 12.04.24 в 12:05

Специализираната болница за рехабилитация в Котел е на ръба. Ще затвори ли?

Ще затвори ли врати Специализираната болница за рехабилитация в Котел заради натрупани задължения за ток и вода и неизплатени заплати?  Ще стигнат ли до лечебното заведение отпуснатите от Министерския съвет в началото на април средства за погасяване на дълговете? Преди година Специализираната болница за рехабилитация в Котел бе пред затваряне...

публикувано на 10.04.24 в 07:38

"Нашата лудница". Плейлистът на войната (втора част)

Пациентът в психиатрията пита доктора за дупката в главата си, но и за тази в бюджета. Писал на Белия дом, че навсякъде има мързел, корупция и раздор, но не получил отговор. Всичко е толкова сложно, толкова объркващо, но няма време да го разберем, братко. Нашата лудница гласува за Путин, нашата лудница ще се..

публикувано на 09.04.24 в 13:18