Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Хора с увреждания постигат своите малки върхове

Проектната заетост е основен проблем, искат от държавата трайна политика

| обновено на 15.09.20 в 15:26
Дневен център за хора с увреждания в Хасково
Снимка: БТА

Липсата на работа е един от сериозните проблеми пред хората с увреждания, които имат изградени умения за това. Проблемът е, че трудовата им реализация най-вече е по проекти, които имат определен срок и след това хората с увреждания отново остават без препитание и доходи.

Над 120 души с увреждания са получили различна подкрепа през последните 10 години в Дневния център, създаден от фондация „Милениум“ във Велико Търново и подкрепен от общината. С малки крачки всеки ден хората с физически и ментални увреждания извървяват в тези центрове с помощта на психолози, социални работници и трудотерапевти своите малки върхове и се събраха, за да ги отпразнуват. По този път върви и 49-годишната Стела, която посещава Дневния център от 5 години, получава ниска пенсия.

„На първо място общуване с хора и умения - шием гоблени и такива неща. Бих поискала от държавата програми за работа. Не сме по-различни, ние по принцип сме здрави и можем да работим“. 

Работодателите трудно наемат хората с увреждания, които имат умения за различни дейности, а кооперациите на хората с увреждания в условията на икономическа криза  са още по-затруднени. 

Социалните услуги са на ниво, но най-важно е да се създаде трудова заетост на хората с увреждания, защото това е тяхна потребност, но и конституционно право, което често се нарушава, коментира Росица Димитрова, директор на социалната дирекция в община Велико Търново. По програмите за обучение и заетост за хората с увреждания общината е успяла да устрои на работа 27 души, поясни Димитрова.

Голяма част от тези хора са портиери в детски градини, в училища, в детски ясли, което смятам, че е много добре, защото тази модерна думичка, която казваме - социално включване и превенция на социалната изолация, за мен най-пълноценно се осъществява, когато хората с увреждания са на трудовия пазар".

Проблемът е, че повечето работни места са по проекти, които имат определен срок. „Какво става с тези хора след това - нищо“, споделя с болка Албена Добрева, която работи в социалната сфера и е майка на 22-годишна дъщеря с увреждане, позволяващо A трудова заетост.

„Трябва да имат начин и място да работят, да бъдат полезни на себе си, макар че едва ли очакваме да произведат нещо много и да бъдат безкрайно реализирани. Моята дъщеря в момента ходи по проект на работа - 4 часа. Проектът свършва след два месеца и аз не зная как да ѝ обясня защо вече няма да ходи да чисти никъде, защото просто проектът свърши".

"Не би следвало това в България да става на проектен принцип. Би следвало да бъде постоянен ангажимент не само на Министерството на труда и социалната политика, трябва да бъде ангажимент на всеки, защото никой няма в джоба си индулгенция, че утре на него няма да му се случи“, коментира още Албена Добрева.

Не по-малки са и проблемите на семействата с деца с увреждания. „Имаме финансова подкрепа от държавата, но е необяснимо защо консумативите и помощните средства за децата и хората с увреждания са толкова скъпи“, споделя Георги Георгиев, баща на 11-годишен син, болен от детска церебрална парализа. За вертикализатор семейството е платило 2 500 лева. Количката, с която го разхождат, струва 1300 лева. „Такава мога да купя и от магазин за детски стоки, но за 500 лева“, пояснява бащата.

„Трябва примерно, ако искаш нещо, пишеш, че получаваш три-четири консуматива, да вземеш парите, реално да платиш едно нещо, но да са ти финансирали няколко консуматива и някакви врътки правят, за да ти дадат цялата сума. Това е една административна тежест, която дори самите хора, които работят във фонд “Социална закрила“ към социалното министерство се налага да правят разни комбинации, с които те самите да ни помогнат на нас“.

По Националната програма за заетост до 10 хиляди лева субсидия може да получи работодател, за да осигури достъп до работно място на хора с увреждания. Същата сума е предвидена и за приспособяване на работната среда към специфичните нужди на работници с трайни увреждания. За квалификация и преквалификация са предвидени до 1000 лева. 

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тел Авив, 25 септември 2020 г. Израел въведе 3-седмична карантина заради Covid-19.

Представят Covid-изложба в Тел Авив

Израел е под нова тотална карантина. Човек може да се отдалечава до 1 км от дома си. Всички културни и спортни учреждения са затворени. Дори до морето няма достъп. Затова се търсят варианти за организиране на изложба на нестандартно място - начин творците да намерят изява, а любителите на изобразителното изкуство да могат да се любуват на..

публикувано на 30.09.20 в 19:37

В село Могилица повече от 20 години се борят да възстановят гори на кооперацията

Жители на родопското село Могилица готвят пореден протест, защото повече от 20 години се борят, за да възстановят над 34 хиляди декара гори на кооперацията. Родопчани настояват за законодателни промени, които да им позволят да върнат собствеността си. Преди дни жители на смолянското село Могилица излязоха на мирен протест пред..

публикувано на 29.09.20 в 16:29

Георги Богданов: Конспиративните теории нарастват по време на пандемията

"На практика  целият свят е във война за умовете и сърцата на хората “, коментира в „Преди всички“ Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа на децата, преди дискусията “Конспиративните теории, свързани с децата и политическите им аспекти“. „Този тип  война се води срещу хората, срещу правата на човека и през темата за..

публикувано на 29.09.20 в 10:23
Точене на баница в село Изгрев

Размисли за политиката в село Изгрев, община Суворово

Все повече млади семейства купуват къщи в село Изгрев, община Суворово, Варненско. Не само заради красивата природа, най-старата църква в региона и чистия въздух -  хората са богатството на селото. Повечето от тях имат и домове във Варна, но почти са ги изоставили, защото работят в морската столица, но бързат да се върнат тук заради прекрасните..

публикувано на 28.09.20 в 19:13

Пътуването на един музей през времето

Кино „Кабана“ в София ще покаже премиерно  филма "От къщата с куклите до жълтите павета", който разказва историята на Националния етнографски музей. „Къщата с куклите" е свързана със създаването на Етнографския музей. В част от своята история той „живее“ в една вече несъществуваща къща на т.нар. опашка на коня – на паметника на Цар Освободител..

публикувано на 28.09.20 в 11:22
Петко Ганчев

Ултравиолетова лампа убива бактерии

Електротехниците Петко Ганчев и Марин Млеченков от Велико Търново са регистрирали в Патентното ведомство устройство под името „Индуктивно захранвана лампа за получаване на ултравиолетова светлина и озон в устната кухина за убиване на вируси и бактерии. „Патентът е за полезен модел. Изделието е вид гермицидна лампа с 254 нанометра дължина на..

публикувано на 28.09.20 в 10:42
Сдружение на

Преборилите рака деца вече имат възстановителен център

В средата на октомври първите деца, преборили рака, ще бъдат настанени във възстановителния център в село Опицвет. Центърът бе открит на 14 септември, когато Българската православна църква отбелязва Кръстовден.  Повече от 10 години родителите на онкоболните деца работят за създаване на център и с помощта на много хора и институциите успяват..

публикувано на 27.09.20 в 11:25