Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Виктория Чобанова: Личните лекари все още нямат алгоритъм за действие при Covid-19

Маските, използвани от деца, нямат съществена предпазваща сила, изтъква общопрактикуващият лекар

Надпис върху кабинет на общопрактикуващ лекар в столична поликлиника.
Снимка: БНР

Общопрактикуващите лекари все още нямат ясен алгоритъм и не знаят какво точно да правят в случаи на заразяване с Covid-19, било на деца в училище, било при други пациенти. Това заяви пред БНР д-р Виктория Чобанова, общопрактикуващ лекар и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за София област.

Първоначалните съвети към пациента по телефона включват стандартния набор от мерки при вирусна инфекция. Ако до два дни не започне подобрение, д-р Чобанова вика пациента за преглед и оттук започват неяснотите, разказа тя в предаването "Преди всички".

Ето, в София се разкри логистичен център за пациенти с коронавирусна инфекция. Оказва се обаче, че не можете да отидете и да кажете – имам съмнения, че съм с коронавирус, изследвайте ме. Това е само за тези, които са минали първоначалния път и са стигнали до линейката. И ако вас линейка не ви закара в този център, никой няма да ви обърне внимание там. А се рекламира, че всичко било безплатно“, коментира д-р Чобанова.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В по-малките населени места даже няма лаборатория, където човек да се изследва, уточни д-р Виктория Чобанова. По думите й, това, което остава за общопрактикуващите лекари, е да се ориентират по клиниката, за която вече знаят доста. В първите дни обаче няма как да се разграничат симптомите на коронавирусната инфекция от тези на стандартните инфекции през есенно-зимния сезон, допълни общопрактикуващият лекар.

Месеци след началото на епидемията вече би трябвало да се реагира „по-спокойно и по-целенасочено“, смята д-р Чобанова. Тя изтъкна, че има противоречеви заповеди, които са в сила и които объркват джипитата.

Като вариант за справяне със ситуацията личните лекари търсят начини за снабдяване с тестове, които да използват на място, в кабинета, срещу заплащане, поне за някои от пациентите, съобщи още д-р Виктория Чобанова. 

Според д-р Чобанова „със сигурност наличието на сапун и по-честото миене на подовете в училищата ще проработи, ако не заради коронавируса, то поне заради другите инфекции, които се предават с мръсни ръце и които са чести в училищната среда“.

По отношение на маските съм доста резервирана. Маската върши работа, когато се носи правилно. Когато имаме деца, на които не им е първи приоритет да пазят маските си чисти, когато тези маски падат на земята, слагат се в чантите, сменят се между децата, нали разбирате, че някаква съществена предпазна сила няма да имат“, отбеляза общопрактикуващият лекар.

„Това е въздушно-капкова инфекция, в която дългосрочно всички ние имаме риск да се разболеем над 90%. Кой ще преболедува по-леко, кой по-тежко, вече е отделен въпрос“, допълни д-р Чобанова.

Мнението в детайли чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05

От догодина можем да се отказваме от мобилен оператор без неустойка при индексация

От 1 януари 2025 г. ще имаме възможност да се откажем от мобилния си оператор, когато той ни увеличи сметките с процента на инфлация, без да плащаме неустойка . Тази дългочакана новина дойде след няколко години преговори и битки на държавата с операторите. Битката беше дълга и в нея се включи цялото общество , припомни председателят на Комисията..

публикувано на 25.03.24 в 10:51