Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Климатичните промени и гласът на младите

Полицията извежда екоактивист от района на протест пред парламента в Берн, Швейцария. 23 септември 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На предстояща през октомври конференция на Софийския форум за сигурност младежки активисти и студенти ще "влязат в обувките" на политици и в рамките на ролеви игри ще вземат решения, посветени на климатичните промени.

Щом като има протести, това означава, че обществото се е пренаситило от неспазени обещания или мерки, които не са били предприемани. Младежите вече са изморени да слушат едни и същи приказки, искат промяна, искат действия.“ Този коментар на протестите в Швейцария, посветени на климатичните промени, направи пред БНР Поля Желязкова студент "Международни отношения" в Университета за национално и световно стопанство и заместник-председател на Студентската асоциация за изследване на международните отношения.

Повечето държави и компании казват, че са загрижени за климатичните промени, но виждаме танкери, които разливат петрол в океаните и виждаме какви щети нанасят, коментира Желязкова в предаването "Хоризонт до обед". 

„Да, плащат се глоби, но тези глоби няма как да върнат загубените животи на растенията, на животните.“ Според Поля Желязкова, ако съдбата на климатичните промени е в ръцете на корпорациите, няма да има ефект, „защото всеки следва интереса си“.

Божидар Миладинов и Поля Желязкова

„Протестите, подети от Грета Тунберг, до някаква бяха утопични. Зеленият протест беше издигнат на нивото на идеология, което може да попречи да има повече политическо говорене по въпроса“, смята Божидар Миладинов, бакалавър в специалност "Международни отношения" в УНСС, обучава се в магистърска програма "Организация и управление на корпоративната сигурност" във Военната академия. 

Когато климатичните промени станат разменна монета за увеличаване на електората, както се получава в кандидат-президентската битка в САЩ, това пречи на цялата кауза, подчерта Миладинов в "Хоризонт до обед".

По думите му няма реален дебат за климата. Над 90 на сто от учените – между 91 и 96%, които се занимават с климатичните промени, твърдят, че те са факт и човекът до голяма степен допринася за тях, заяви Божидар Миладинов. „Останалите 4 до 9% или са платени от някоя компания, или просто намират друг начин да тълкуват данните, които виждат.“

Мините са част от запазването на политическата власт в даден регион – няколко хиляди работни места са част от местния електорат, даде пример Миладинов. Той е на мнение, че зелените политики ще отнемат доста време, за да се реализират и очерта времеви хоризонт до 2050 година. 

„Спонсорирането в България на дадени бизнеси е изцяло политически ход, няма нищо общо със „Зелената сделка“, коментира студентът.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мирослав Маринов: Промени в Закона за лова - само с консенсус

Предложенията за промени в Закона за лова ще бъдат оттеглени, за да се прецизират, след като предизвикаха силна обществена реакция . Получени са над 1500 становища и предложения , които предстои да бъдат разгледани и в рамките на месец да има консенсусен проект – това обясни пред БНР инж. Мирослав Маринов, изпълнителен директор на..

публикувано на 28.10.20 в 08:52

Гръмотевичната активност в света се е удвоила, важно е сградите да имат мълниезащита

„ Не всички стари сгради у нас имат мълниезащита и това е необходимо да се направи, защото защитава от пожар сгради и пази хората. Повечето стари сгради нямат такава защита“. Това каза в „Хоризонт до обед“ експертът Татяна Попова. Гръмотевичната активност се е удвоила в света . Енергията на мълнията е огромна. Силата на тока,..

публикувано на 26.10.20 в 13:46

Две трети от отпадъците отиват на депа, вместо да бъдат рециклирани

Иновативна система за сметосъбиране на битовите отпадъци функционира от началото на месеца в столичния квартал "Дружба".  Новите контейнери са от т.нар. затворен тип и работят с ръчен механизъм за отваряне, което гарантира по-голяма чистота и удобство на гражданите. "Към момента са поставени около 50 нови съдове за смет , а намеренията..

публикувано на 26.10.20 в 13:10
Замърсяване на плажната ивица край Приморско

За младите климатичната криза не е абстрактна и далечна идея

Десетки български ученици се включват с послания за бъдещето на планетата в международен проект по случай германското председателство на Съвета на Европейския съюз. Видеоклиповете се споделят в интерактивна онлайн платформа, адаптирана на всички официални 24 езика на ЕС. Творческият проект има за цел да доближи посланията на младото поколение за..

публикувано на 22.10.20 в 12:23

Ловци и еколози против нови методи за избиване на дивите свине

Агенцията по горите ще оттегли част от предложенията си за промени в Закона за лова. До края на общественото обсъждане на проектозакона днес са постъпили над 600 отрицателни становища от неправителствени организации и граждани. Ловците предупредиха, че предвиденото в проекта разрешаване на забранени досега технически средства, може да доведе и..

обновено на 19.10.20 в 18:44
Любомир Попйорданов

Covid-19 и туризмът: Селата печелят

Едни от големите фирми, специализирани в приключенските форми на туризъм отчитат над 90 % спад на чуждестранните посетители у нас. Има туроператори, които не са посрещнали нито един чуждестранен турист през това лято, казва Любомир Попйорданов, председател на Сдружение „Планини и хора - асоциация на планинските водачи в България“. Според него..

публикувано на 16.10.20 в 18:08
Славчо Нейков

Славчо Нейков: Зелената сделка "не прелита" над България, тя е тук

„ Зелената сделка не прелита над България. Тя вече е в България и трябва да я отчитаме“. Това каза пред БНР Славчо Нейков, председател на Института за енергиен мениджмънт. Нейков открои три ключови момента със Зелената сделка, като на първо място посочи въпроса с енергийната бедност и кого засяга . „ Нещо, което от много време стои на масата..

публикувано на 15.10.20 в 08:46