Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Климатичните промени и гласът на младите

Полицията извежда екоактивист от района на протест пред парламента в Берн, Швейцария. 23 септември 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На предстояща през октомври конференция на Софийския форум за сигурност младежки активисти и студенти ще "влязат в обувките" на политици и в рамките на ролеви игри ще вземат решения, посветени на климатичните промени.

Щом като има протести, това означава, че обществото се е пренаситило от неспазени обещания или мерки, които не са били предприемани. Младежите вече са изморени да слушат едни и същи приказки, искат промяна, искат действия.“ Този коментар на протестите в Швейцария, посветени на климатичните промени, направи пред БНР Поля Желязкова студент "Международни отношения" в Университета за национално и световно стопанство и заместник-председател на Студентската асоциация за изследване на международните отношения.

Повечето държави и компании казват, че са загрижени за климатичните промени, но виждаме танкери, които разливат петрол в океаните и виждаме какви щети нанасят, коментира Желязкова в предаването "Хоризонт до обед". 

„Да, плащат се глоби, но тези глоби няма как да върнат загубените животи на растенията, на животните.“ Според Поля Желязкова, ако съдбата на климатичните промени е в ръцете на корпорациите, няма да има ефект, „защото всеки следва интереса си“.

Божидар Миладинов и Поля Желязкова

„Протестите, подети от Грета Тунберг, до някаква бяха утопични. Зеленият протест беше издигнат на нивото на идеология, което може да попречи да има повече политическо говорене по въпроса“, смята Божидар Миладинов, бакалавър в специалност "Международни отношения" в УНСС, обучава се в магистърска програма "Организация и управление на корпоративната сигурност" във Военната академия. 

Когато климатичните промени станат разменна монета за увеличаване на електората, както се получава в кандидат-президентската битка в САЩ, това пречи на цялата кауза, подчерта Миладинов в "Хоризонт до обед".

По думите му няма реален дебат за климата. Над 90 на сто от учените – между 91 и 96%, които се занимават с климатичните промени, твърдят, че те са факт и човекът до голяма степен допринася за тях, заяви Божидар Миладинов. „Останалите 4 до 9% или са платени от някоя компания, или просто намират друг начин да тълкуват данните, които виждат.“

Мините са част от запазването на политическата власт в даден регион – няколко хиляди работни места са част от местния електорат, даде пример Миладинов. Той е на мнение, че зелените политики ще отнемат доста време, за да се реализират и очерта времеви хоризонт до 2050 година. 

„Спонсорирането в България на дадени бизнеси е изцяло политически ход, няма нищо общо със „Зелената сделка“, коментира студентът.

Двете мнения чуйте в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евгения Ташева: Нямаме надеждна информация за отпадъците у нас

„За мен е очевидно, че съветниците и на премиера, и на министъра на околната среда не са им дали добра представа нито за състоянието на управлението на отпадъците на околната среда, нито за наскоро влизащите в сила европейски изисквания, задължителни и за България “, посочи в „Преди всички“ Евгения Ташева от Сдружението “За Земята“ във връзка с..

публикувано на 26.01.21 в 09:36

Експерти и доброволци броят водолюбивите птици

Точно преди седмица стотици доброволци в цяла Европа и Северна Африка отидоха край най-близките водоеми, за да преброят птиците, които виждат. Тази мащабна и синхронна акция се прави повече от 50 години. Всяка година по едно и също време биолози, еколози, орнитолози и всички останали, за които птиците са страст, правят едно и също - броят..

публикувано на 24.01.21 в 10:14

Практикувайте ски спортове на писти с договор към ПСС на БЧК

Зимните спортове са радост за тези, които ги практикуват. Както в големите ски центрове, така и по-малките и по-малко известни се радват на сняг и на посетители. Заедно с проверката на условията за каране е необходимо да си припомним и някои правила за безопасност в планината и да знаем, че скиори и сноубористи имат задължения за безопасно..

публикувано на 22.01.21 в 13:27

Иновативен проект отглежда горски фиданки в контейнери

„Югозападното държавно горско предприятие в момента работи по пет европейски проекта , като се изискват доста усилия да се подготвиш за тези проекти за опазването на гората у нас“, съобщи пред БНР инж. Теодор Тодоров, мениджър проекти в организацията. „Имаме проект за отглеждане на фиданки в контейнери – това е проект, насочен към..

публикувано на 21.01.21 в 10:46
Плаващото сметище на река Искър

Вода има, вода няма - природни ресурси и управленски парадокси

През почивните дни започна почистването на плаващото сметище край ВЕЦ Своге . То се появи след проливните дъждове през изминалата седмица.  Инж. Димитър Куманов от Сдружение „Балканка“, автор на електронна карта за нарушения при ВЕЦ-овете посочва сред причините за подобни мащабни замърсявания както „н ационалния ни манталитет, че боклуци могат..

публикувано на 18.01.21 в 15:02

Цветните залези говорят за замърсяване на въздуха

„Справочникът ще е полезен за всички, които боравят с темите за замърсяването на въздуха, защото често се борави с грешни термини по тази тематика“. Това посочи в предаването „Хоризонт до обед“ доц. Елена Христова за новия справочник на замърсяването на въздуха на Националния институт по метрология и хидрология и Асоциация за развитие на София...

публикувано на 18.01.21 в 12:19

Социално предприятие за рециклиране на текстил беше открито в Израел

По време на пандемията, когато не едно или две предприятия се затварят заради липса на платежоспособно търсене на продукцията им, в едни от най-престижните райони на Израел Квар Саба-Раанана бе прерязана лентата на немско-израелски център за рециклиране на текстил . Половин милион килограма текстилни отпадъци изхвърлят всяка година..

публикувано на 18.01.21 в 10:40