Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една трета от храната в света се изхвърля

50 на сто от похабената храна се пада на домакинствата в Европа

Снимка: pixabay.com

"Важно е да се говори за разхищаването на храна, като проблемът има и социален, и екологичен аспект. Изразходва се огромно количество сладка вода например." Това каза в предаването „Преди всички“ Стоилко Апостолов от Фондация за биологично земеделие “Биоселена”.

Днес на фермерския пазар пред земеделското министерство се представя сергия за хранителни отпадъци, която е съпътствана и от арт инсталация, олицетворяваща идеята да не разхищаваме храна.

„Също при гниенето на хранителните отпадъци се отделят парникови газове, които са почти равни на тези, отделяни от транспорта на планетата" , поясни Апосотолов.

"1/3 от храната в световен мащаб се похабява. Изследванията сочат, че в ЕС половината от цялата изхвърлена храна се пада на домакинствата, а само 5 на сто от загубите са от продажбите на едро и дребно, 10 на сто при производството, 12 на сто при кетъринга и заведенията за обществено хранене, 20 на сто при преработката на храна“, изтъкна Стоилко Апостолов.

По думите му във времето на извънредните мерки е отбелязало 20 на сто повишение на продажбите в големите вериги у нас, а след това се наблюдава спад.

Още по темата в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Артинсталацията "Сергия за хранителни отпадъци" представят на традиционния фермерски фестивал

На традиционния фермерски фестивал пред Министерството на земеделието, храните и горите от 12.00 часа на 7 октомври е първото представяне на артинсталация за хранителни отпадъци, съобщават организаторите, цитирани от БТА. Артинсталацията "Сергия за..

публикувано на 06.10.20 в 14:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да бъде спасен зоопарка в Благоевград чрез виртуална реалност?

Как изживяването и емоциите от посещението в зоопарк или в горски територии , обособени като центрове за защитени видове животни, да продължи до безкрай? Такава възможност дава развитието на дигиталните технологии чрез приложения и..

публикувано на 13.07.24 в 10:05
Снимката е илюстративна

Мариана Родер и нейната малка хижа в планината

Да поддържаш хижа и обслужваш посетителите изисква особено отношение, както към природата, така и към хората, които обичат да прекарват време в планината. Това занимание, обаче представлява на практика почти денонощен труд. Какво означава да работиш..

публикувано на 13.07.24 в 09:35
Ели Иванова

"52 исторически разходки из България" - 52 уикенда история сред природата

"52 исторически разходки из България" се казва новата книга на блогър - пътешественика Ели Иванова , създател на блога "Друми в думи".  Чрез нея авторката дава заявка да ни отведе до крепости, манастири, скални светилища и места, свързани..

публикувано на 10.07.24 в 09:28

"Пътувай с Хоризонт" в сърцето на Родопите

В горещите летни дни, алтернативата е планинският туризъм. "Пътувай с Хоризонт" тръгва на разходка в сърцето на Родопите, сред тишината и спокойствието на балкана, на 1200 метра надморска височина. В село Момчиловци срещаме гостоприемни домакини,..

публикувано на 07.07.24 в 14:49

Вършец - най-старият балнеолечебен курорт в България

Вършец е най-старият балнеолечебен курорт в България, известен с топлата си минерална вода и мек планински климат. Първата държавна минерална баня е построена през 1990 г.  Градът възниква около минерални извори и неговата история е свързана с..

публикувано на 07.07.24 в 10:10
Снимката е илюстративна

Ученици от варненската математическа гимназия създават уред за зеленчуци

Четирима ученици от варненската математическа гимназия "Д-р Петър Берон" са създали учебна фирма UV GREEN. Учениците отглеждат зеленчуци в кутия, уредът използва напоителна система с вода, която циркулира чрез сензори, запазвайки хранителните вещества..

публикувано на 06.07.24 в 10:10
Брегът на Синеморец, Странджа

Учени от БАН представиха нови методи за пречистване и екология

Учени от БАН предлагат нови методи за пречистване и екология. Представянето им стана по време на четвъртото издание на форума „Наука за бизнес".   С рециклирането на отпадъците при опаковането на лекарства се е заел доцент-доктор Иван Узунов. Той..

публикувано на 30.06.24 в 05:37