Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Covid-19 и туризмът: Селата печелят

Любомир Попйорданов
Снимка: Ани Петрова

Едни от големите фирми, специализирани в приключенските форми на туризъм отчитат над 90 % спад на чуждестранните посетители у нас. Има туроператори, които не са посрещнали нито един чуждестранен турист през това лято, казва Любомир Попйорданов, председател на Сдружение „Планини и хора - асоциация на планинските водачи в България“. Според него алтернативните форми на туризъм са се развивали успешно през това лято за българските туристи както по Черноморието, така и във вътрешността на страната. 

"На българина тази криза му даде възможност да преоткрие България и ние трябва това да го възприемем като изключителна възможност, която ни е дала тази криза и трябва да сме благодарни. Вярно, че за някои това е било болезнено и за моя бизнес е болезнено, но от друга страна благодарение на тази криза, тези места спечелиха нови клиенти, станаха разпознаваеми за българския пазар и можаха да работят", подчерта Любомир Попйорданов.

Клиентът, който търси алтернативните форми на туризъм обикновено  е в активна възраст  и с добри финансови възможности.


"Проблемът на този пазар в България е, че хората искат да получат тези изживявания и приключения на ниска цена, т.е., много малко са готови да платят истинската цена на тези пътувания независимо дали са в България или в чужбина", допълни Попйорданов.

Какви дейности предпочетоха българските туристи през това лято:

"Пешеходен туризъм, хората обичат екопътеките, които са в лошо състояние и ходене на село, разходките край селата. Селата тази година бяха печелившата дестинация, независимо къде се намират. И сред селата имаме и други възможности, не само приключение, имаме възможност за етнография, за научаване на занаяти, кухня". 

Предпочитанието на българите към страната ни като дестинация създава заетост в хотелите и в малките къщи за гости, за планинските водачи, за инструкторите. Това е поминък за хората и създава устойчивост в туризма, подчертава

"И посоката трябва да бъде в продукт, при който клиентите научават неща. Това е мисията на водачите, това е мисията на добрите туроператори - да изградят култура и познание сред клиентите, а не да продадат еднократно туристически пакет".

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ловци и еколози против нови методи за избиване на дивите свине

Агенцията по горите ще оттегли част от предложенията си за промени в Закона за лова. До края на общественото обсъждане на проектозакона днес са постъпили над 600 отрицателни становища от неправителствени организации и граждани. Ловците предупредиха, че предвиденото в проекта разрешаване на забранени досега технически средства, може да доведе и..

обновено на 19.10.20 в 18:44
Славчо Нейков

Славчо Нейков: Зелената сделка "не прелита" над България, тя е тук

„ Зелената сделка не прелита над България. Тя вече е в България и трябва да я отчитаме“. Това каза пред БНР Славчо Нейков, председател на Института за енергиен мениджмънт. Нейков открои три ключови момента със Зелената сделка, като на първо място посочи въпроса с енергийната бедност и кого засяга . „ Нещо, което от много време стои на масата..

публикувано на 15.10.20 в 08:46

Връща ли коронавирусът пластмасата в детските градини

Кризата с Covid-19 увеличи използването на пластмасови изделия в целия свят. Природозащитни организации алармираха за проблема още през пролетта. Днес активистите от екологичното сдружение „За Земята“ отчитат и друга негативна тенденция – завръщането на пластмасовите чашки за еднократна употреба и в детските градини , които бяха обещали..

публикувано на 07.10.20 в 12:15

Една трета от храната в света се изхвърля

"Важно е да се говори за разхищаването на храна, като проблемът има и социален, и екологичен аспект . Изразходва се огромно количество сладка вода например." Това каза в предаването „Преди всички“ Стоилко Апостолов от Фондация за биологично земеделие “Биоселена”. Днес на фермерския пазар пред земеделското министерство се представя сергия..

публикувано на 07.10.20 в 10:16

Никола Бончев: Общината не подпомага градското градинарство

Общинското дружество „Софпроект“ и  Инициативата за развитие на градско земеделие в София  са изготвили карта с потенциални общински терени, подходящи за градско земеделие. В момента няма административна уредба, която да улеснява гражданите в достъпа им до тези места – ако намерят подходящ терен, да заявят пред общинската администрация..

публикувано на 01.10.20 в 11:52
Юлиан Попов

Юлиан Попов: Енергийната стратегия по всяка вероятност ще бъде пренаписана

„В контекста на проблемите, които имат „Марица Изток 2“ и въглищната индустрия, 50 милиона са глътка въздух за зимата . Не е решение. Това са средства, за да може да преминем през зимата и след това ще мислим. Тази нагласа „след това ще мислим“ е много вредна, да не кажа пагубна, защото много отдавна трябваше да започне планиране на целия..

публикувано на 28.09.20 в 10:01

Представят създателите на „умна" сгъваема чаша на бизнес форум в София

Създателите на "умна" сгъваема чаша и българска компания за електрически велосипеди са сред участниците във форума "Европа, България и преходът към зелена икономика", организиран от списание „Мениджър“. Европа се намира в началото на изцяло нов дневен ред, който в следващите десетилетия ще променя начина на живот и начина на правене на бизнес,..

публикувано на 24.09.20 в 09:53