Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Монография за Марко Тотев представя непознати моменти от живота му

2
Снимка: Здравка Маслянкова

Името Марко Тотев е станало нарицателно за лош късмет и неблагополучия. Всъщност Марко Тотев е почитан и успешен български юрист от 19-и и началото на 20-и век и един от основателите на българската правосъдна система. Монография за емблематичния карък Марко Тотев бе представена в музей “Възраждане и учредително събрание” в родния град на известния търновец. В нея авторката Катя Митова-Ганева се опитва да разкрие целия колорит на бележития българин, който тя самата определя като своеобразен национален герой.

Марко Тотев е станал еталон за лош късмет и несполука, но всъщност той е достоен и ерудиран българин, чийто живот заслужава да бъде популяризиран и в друга светлина, казва историкът Катя Митова-Ганева, автор на богато илюстрирана документално-художествена книга, която разкрива не особено познати черти от живота на бележития търновец. 

„Това е толкова богата интелектуално, професионално, политически, една личност, която заслужава да бъде популяризирана и да намери своето истинско място в историята, защото това е един наш национален герой. Марко Тотев е роден през месец декември 1857 година в Търново. Аз видях в него един от основателите на юриспруденцията в България изобщо. Марко Тотев започва своята професионална кариера, забелязан от Щербитски, търновския губернатор по време на временното руско управление, който вижда в този младеж една изключителна наблюдателност, будност и успява да го привлече като писар в неговата канцелария“.

13 години Катя Митова-Ганева е изследвала живота и юридическата работа на Марко Тотев. Първоначално интересът ѝ е привлечен от една папка, попаднала в Регионалния исторически музей във Велико Търново, където авторката е работила. Папката била използвана като амбалаж в кашон с микроскоп, който получили в музея. Книжата се оказали архив от дело на Марко Тотев от 1893 година. 

В монографията „Познатият непознат Марко Тотев“ са включени 92 илюстрации, снимки, факсимилета на документи, лични архиви. Много от материалите са предоставени от Николай Марков, правнук на бележития юрист. 44 години Марко Тотев е бил адвокат, след това и съдия, през 1900 година е областен управител на Бургас. 

Снимка: Здравка Маслянкова

Представена е и политическата кариера на Марко Тотев, който е бил близък приятел на Стефан Стамболов и като член на неговата Народно-либерална партия е бил и депутат в Четвъртото Велико народно събрание. 

Голям бохем, един истински аристократ на духа, силно добронамерен човек. Като адвокат е бил много популярен като специалист в имотните дела. Затова е бил много почитан и уважаван от обикновените хора. Той постепенно израства в кариерата. Негови пледоарии са в учебниците по право. Цели дела са публикувани в Касационния съд, в Апелативния съд. Много способен и авторитетен адвокат, от който са се учили много от младите български адвокати, защото тогава се създава юридическият факултет“. 

Марко Тотев е баща на българските генерали Георги и Никола Маркови. Бил е джентълмен, изключително елегантно облечен, при пътуванията си наемал по два файтона, в единия пътували бастунът и адвокатската му чанта, а в другия се возел той. Бил е страстен комарджия и с това е свързано нарицателното му име за неудачник. Всичко започнало при една игра на покер в арменското кафене „Дарданели“ в родното Търново в началото на 20-и век, разказва Катя Митова-Ганева:

На него му се пада оная мечтана ръка от милиони играчи на покер - така нареченият Кент флош роял, който според математиците на три милиона играчи се пада веднъж. В същото време по улицата върви едно траурно шествие, починал е близък приятел и на четиримата, които играят в момента. Излизат навън и когато се връщат, картите вече са разбъркани, никой не му признава кент флош рояла. И той казва: „Бай Марко, на тебе все така ще ти върви“. От тук тръгва този еталон за несполука“. 

Автор на предговора на книгата е конституционният съдия проф. Атанас Семов, който ще представи изданието днес във Велико Търново. 

Представянето на книгата „Познатият непознат Марко Тотев“ в музей „Възраждане и учредително събрание“ във Велико Тръново ще бъде съпроводено и с изложба, показваща неизвестни автентични снимки, документи и артефакти от живота на бележития юрист. В нея е включена и адвокатската чанта на търновеца, която е дарена на музея в родния му град. Ще има и театрална възстановка, която ще пресъздаде моменти от неговия пъстър живот. На представянето на книгата се очаква да присъства и правнукът на емблематичния търновец.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Илия Савов

Един от достойните българи - Илия Савов, е доброволец в болницата в Смолян

30-годишният Илия Савов от Смолян стана част от екипа на доброволците в помощ на лекари и медицински сестри в областната болница. Илия е един от достойните българи, отличен в класацията на вестник "24 часа" за две върнати портмонета с големи суми пари. Вече трета седмица Илия Савов е доброволец в Спешно отделение и е част от екипа на..

публикувано на 29.11.20 в 14:12
Красимир Батолов

Безплатен обяд за медици на първа линия в Троян

От началото на ноември собственикът на механа в троянското село Орешак Красимир Батолов и неговите съмишленици осигуряват безплатно храна за медиците на първа линия в Белодробната болница в Троян, които се грижат за пациенти с коронавирус. "За тях го правим безвъзмездно, защото те правят много за хората. Дали ще готвим за 10 или за 30 души,..

публикувано на 29.11.20 в 13:25

Победителите от конкурса "Приеми и промени" направиха дарение за деца с умствена изостаналост

Дарение за децата и младежите с умствена изостаналост в един от Центровете за настаняване от семеен тип в Русе направиха победители от европейски конкурс. Победителите от конкурса по проект на Каритас "Приеми и промени" получиха награда от 900 евро. Това се случи през септември и се очакваше отборът на 12 б клас на Професионалната гимназия по..

публикувано на 29.11.20 в 11:06

Български гмуркач с истории за тюлени колкото канапета, водни змии от Мозамбик, войната в Ирак и Морган Фрийман

Стефан Тодоров-Водния е дългогодишен подводен кино- и телевизионен оператор, европейски шампион по подводно ориентиране, снимал в океани и морета надлъж и нашир... „Обикновено когато под водата става интересно, кислородът започва да свършва”, разказва за подводните си преживелици той. Когато около 30 стотинки не стигат за билет за кино..

публикувано на 29.11.20 в 10:00

Във Варна извличат кръвна плазма с два апарата

Кръвният център във Варна работи вече три седмици с пациенти, преболедували Covid-19, които даряват кръвна плазма. Телефоните звънят непрекъснато, близки на болни търсят плазма, има и дарители. Кръвният център във Варна има два апарата за извличане на кръвна плазма и са обучени четирима специалисти, които да работят с апаратите. С..

публикувано на 27.11.20 в 12:56
Хераклея Синтика

Людмил Вагалински: Хераклея Синтика е обречена на успех

Разкритите артефакти в античния град Хераклея Синтика са толкова много, че с помощта на дигиталните технологии могат да пресъздадат живота в този древен мегаполис, сринат от две мощни земетресения. Това е напът да се случи - социализацията и изграждането на туристическата инфраструктура ще направят от мястото музей на открито.  Първите стъпки..

публикувано на 26.11.20 в 12:02

С порастването децата с проблеми в развитието се социализират все по-трудно

Седемгодишната Елица от Хасково е със синдром на Даун. Момиченцето учи в първи клас на СУ „Васил Левски“ и за изтеклите два месеца се е интегрирала добре в масовата паралелка. Елица посещава и ресурсен учител, с нея се провеждат специални занимания. Елица е третото дете в семейството, чакано и желано. Трябвало да се роди на 24 декември и да бъде..

публикувано на 25.11.20 в 13:22