Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Хатия Буниатишвили записва саундтрака на живота си

Най-новият албум на грузинската пианистка Хатия Буниатишвили, който излезе на музикалния пазар през септември тази година, е откровение за непроницаемостта на живота, изразено чрез емоционални състояния, въплътени в разнообразна програма от произведения и композитори.

„Лабиринт“, както е озаглавила компактдиска Буниатишвили, включва контрастна палитра от автори, сред които са Вивалди и Марчело, Шопен, Брамс, Рахманинов и Сати, но и френският композитор Серж Генсбур, естонският композитор Арво Пярт, бразилският диригент и композитор Ейтор Вила-Лобос и авторите на филмова музика Енио Мориконе и Филип Глас. Присъстват също и авторски транскрипции на пианистката - като "Бадинери" от Бах за четири ръце, където към Хатия Буниатишвили се присъединява и нейната сестра Гванца.

Грузинската пианистка, която е избрала да живее в Париж и за която това е десети албум, сама описва концепцията му така:
„Лабиринтът е съдбата и сътворението, задънената улица и разрешението; полифонията на живота, сетивата, запомнените сънища и пренебрегнатото настояще; очаквани и неочаквани обрати… Това е лабиринтът на душата ни“. Меланхолия обагря целия албум, но това не предизвиква тъжни чувства у слушателя, заради топлината в тембъра пианото на Буниатишвили, който предразполага публиката към съзерцателност и размисъл. Определено много подходящ албум за удължаващите се есенни вечери.

Композиторите в албума са подредени така, че възприятието на слушателя не се ръководи от обичайната хронологична прогресия през епохите, напротив, тук основното впечатление е за епизодичност, моментност на определено чувство или идея, като липсва конкретен сюжет или еволюция между отделните произведения. Това е субективното човешко възприемане на емоционалните моменти, които взети заедно съставляват един живот. А сред тях има място и за миговете на тишина – така в албума се вписва и произведението "4’33" на Джон Кейдж, където от изпълнителите се очаква да не свирят, а да седят пред пианото в тишина за определения интервал от време.

Само в една такава импресия от човешки моменти и чувства може Соната от Скарлати да бъде поставена между филмова музика на Филип Глас и "Утешение" от Ференц Лист без това да предизвика слухова изненада и чувство за рязък контраст. Пианистката не търси историческа точност при изпълненията си на бароковите композитори, включени в албума - вместо това предпочита да постави един откроено личен отпечатък върху произведенията. По този начин Хатия Буниатишвили оцветява и обединява всички изпълнения в албума в едно монолитно цяло, оформяйки личния саундтрак на живота си.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ерсин Мустафов

Група JEREMY? подготвя трети албум

Преди няколко дни беше открадната техника на музикантите от група JEREMY?. В предаването "Хоризонт до обед" Ерсин Мустафов, вокалист и един от създателите на инди-рок групата, сподели: "Налага ми се няколко пъти в месеца да пътувам до София и този път трябваше да пътувам за снимките на видеоклип на новия ми сингъл, който все пак осъществихме, но..

публикувано на 27.11.20 в 15:25

На бис - проф. Сава Димитров

В това издание на предаването „На бис – българските музиканти“ гостува проф. д-р Сава Димитров – новият ректор на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София. Постът той пое през септември 2020 г. Говорим за предизвикателството на управляваш това учебно заведение в наше време, както и за уникалния му род, в който той е..

публикувано на 26.11.20 в 12:48

Спомен за Александър Моцев

В рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" припомняме делото на един забравен български музикант - Александър Моцев, който в средата на ХХ век работи като музиковед, фоклорист, диригент и педагог. Поводът е 120-годишнината от неговото рождение на 16 ноември 1900 г. Роден е в Лом, през 1925 г. завършва теоритичния отдел на..

публикувано на 25.11.20 в 20:23

Трио "Имаж" включи българска музика в третия си албум

Благодарение на пианиста Павлин Нешев в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" имаме възможност да направим световната радиопремиера на новия албум на Трио "Имаж", в което заедно с него свирят цигуларката Гергана Гергова и виолончелистът Томас Кауфман. Камерният ансамбъл работи приоритетно в Берлин, но славата му отдавна е излязла извън..

публикувано на 25.11.20 в 19:44
Найден Тодоров на церемонията

Маестро Найден Тодоров: Стараем се да поддържаме огъня и да носим духовна подкрепа

Две много специфични програми подготвяше Софийската филхармония за тази седмица: на 26 ноември в зала "България" от 19 часа е концертът под надслов La Dolce Vita с музика на италианските майстори на филмовата музика Нино Рота и Енио Мориконе, работили в близък контакт с великия режисьор Федерико Фелини, 100-годишнината на когото светът отбеляза през..

публикувано на 25.11.20 в 18:56
Quarto квартет

Кварто квартет свири камерна музика на италианските оперни майстори

В концерта си на 25 ноември от 19 часа Кварто квартет ще представи на публиката в зала "България" една програма, която несъмнено предизвиква любопитство. Тя е озаглавена "Viva Italia" и включва рядко изпълнявана камерна музика от Джоакино Росини, Джакомо Пучини и Джузепе Верди . Всяко от произведенията има своя интересна история, която..

публикувано на 25.11.20 в 16:49
Иван Михайлов

Иван Михайлов: В сърцето на Европа днес се живее трудно

Иван Михайлов е роден в гр. Ловеч и започва музикалния си път като инструменталист - учи валдхорна в музикалното училище в Плевен и след това в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров” в София. След дипломирането си свири за няколко години във филхармонията в Шумен и тази в Плевен. Любовта го отвежда в Холандия, където отново се..

публикувано на 25.11.20 в 15:58