Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Преди гонга на предизборната кампания

Снимка: Ани Петрова

Броени дни остават до старта на предизборната кампания. Официално тя трябва да започне на 5 март. Никой обаче не чака институционалния гонг. Схватките вече са факт.

Специалистите по кризисна комуникация Александър Христов и Любомир Аламанов са категорични – очаква ни кампания, наситена с емоции и патос за сметка на разума и експертизата. А след това - тежък парламент, изпълнен с обрати на позиции и безпринципни съюзявания

Христов прогнозира свирепа кампания на фона на натрупаната тревожност в обществото, компрометираните големи политически играчи и кресливи по-малки такива, които „ще търсят начин да използват този фойерверк ефект“.

Аламанов съветва политическите сили да не прекаляват с месианството. „Ако политическият разговор стигне дотам кой месия може повече да раздава, просто ще видим поредната вълна млади хора, които ще избягат.“

Според Любомир Аламанов през последните години премиерът Бойко Борисов непрекъснато се е опитвал да разширява максимално електората на ГЕРБ, заради което е правел „ту леви, ту десни, ту популистки, ту демократични, ту крайно националистически ходове“.

След протестите обаче според Аламанов има видима промяна: Борисов се фокусира „върху тези 25-27% негови сигурни избиратели“ и именно това го е съхранило.

Александър Христов смята, че е наложително БСП да загърби вътрешнопартийните борби. 

През погледа на специалистите по комуникации електоратът и посланията на ДПС са достатъчно монолитни. 

„Има такъв народ“ стоят на старите лаври, Слави Трифонов все още има огромен ресурс от доверие, но му трябват конкретни послания, върху които да стъпи, отбелязва Любомир Аламанов. „Това ще му гарантира със сигурност един добър процент.“

Прочитът на Александър Христов гласи, че „или се надяват да запазят този резултат с меки, тихи, котешки стъпки, или може да очакваме от тях нещо голямо като кампания“.

Проектът на Васил Божков никак не е безобиден, предупреждава Христов, който се опасява от „сериозен резултат на тази партия" и допълва, че „това би бил много лош сигнал за нацията ни въобще“. 

Освен разочарованите и неоткриващите алтернатива възможен таргет биха могли да бъдат „хора, за които престъпният начин на живот не е проблем, някаква рефлексия от 90-те години“, допълва той.

Каква е перспективата пред т. нар. градска десница, ако се запази като жълтопаветна общност?

„Малко се консервираха около младите, новото електронно управление и т.н., което не е лошо по принцип, но на тях много силно им трябва разширяване на целевата група. С толкова тясна целева група много трудно ще успеят да са някакъв по-значим фактор“, смята Любомир Аламанов.

Съюзът на Мая Манолова и Отровното трио според Александър Христов е успял да монополизира енергията от протестите. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефан Манов

Стефан Манов: Няма мнозинство за радикални промени в Изборния кодекс

„ЦИК днес не работи ефективно. В редица важни решения се получава блокиране на партиен принцип. Партийните квоти гласуват монолитно. /…/ От години тази ЦИК зад формалния параван на професионална институция с мандат от 5 години, тя се сформира от партиите в Народното събрание. ЦИК или не трябва да бъде на партиен принцип, или, ако е на..

публикувано на 23.04.21 в 08:04

ЕК прие подход за изкуствения интелект с четири нива на риск

Европейската комисия предложи нови правила и действия за постигане на надежден изкуствен интелект, определени от нейния изпълнителен заместник-председател Маргрете Вестегер като “революционни”. Те предвиждат забрана за с истемите с изкуствен интелект, които са несъмнена заплаха за безопасността, поминъка и правата на хората. Сред тях са и такива,..

публикувано на 22.04.21 в 20:26
Язовир „Студена“, януари 2020 г.

Язовир „Студена“ е пълен, вода ще има и при суха година

Язовир „Студена“, който преди една година бе пред пресъхване, сега е препълнен. Само 4 млн. куб. м. го делят от максималния му обем. За да се осигури свободен обем, който да поеме евентуална висока вълна, в началото на годината бяха отклонени две от деривациите - Владайски и Паликарски канал, а малко преди януарските наводнения, когато река..

публикувано на 22.04.21 в 12:03

Няма опасност от водни бедствия в Сливенско

Няма опасност при преливане на двата най-големи язовира в област Сливен - „Жребчево“ и „Асеновец“ да бъдат засегнати земеделски площи или населени места . Това увериха управителите на „Напоителни системи“ Сливен, клон „Средна Тунджа“ - инж. Пламен Иванов и на ВиК - Сливен - инж. Севдалин Рашев. Язовир „Жребчево“ се изпуска контролирано,..

публикувано на 22.04.21 в 10:33

Донеси любовта си към филмите – посланието на "Оскар"-ите тази година

Церемонията за най-престижните отличия в света на киното – наградите "Оскар" – ще бъде необичайна тази година заради пандемията. За 93-ти път Американската филмова академия раздава отличията  на най-добрите филмови звезди и режисьори. 225 държави отново ще излъчват церемонията. Театър „Долби“ в Лос Анджелис е в центъра на събитието...

публикувано на 22.04.21 в 10:18

Международната туристическа борса Ваканция и СПА отново онлайн

Най-голямата международна туристическа борса у нас Ваканция и СПА , която традиционно се състои в средата на февруари, има вече второ интернет издание . Изложението започна в 09.00 часа днес и ще продължи до 18:00 ч. на 25 април. То ще бъде достъпно от всяка точка на света. След затваряне на изложението съдържанието ще остане онлайн до 30 юни 2021..

публикувано на 22.04.21 в 09:47
Калоян Васев

Калоян Васев събра в книга неизвестни факти от живота на Тодор Александров

Интересите към историята на Калоян Васев прераснаха в написването на книга за Тодор Александров със заглавие "Тодор Александров - легендарният комита". " Той е последната фигура на романтичния период на македонското революционно движение и в този смисъл той е последният цар на планините, тъй като този термин има много романтична..

публикувано на 21.04.21 в 18:17