Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежението от дългата карантина в Гърция избива в сблъсъци

Гърците са уморени от продължителната карантина. Елефтериас парк в Атина, 28 февруари 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Демонстрация, протести срещу полицейско насилие в Атина и поискана оставка на министър - това е равносметката от случилото се вчера в квартал „Неа Смирни“ на гръцката столица.

До сблъсъци между силите на реда и граждани се стигна, след като полицията глобила семейство с малки деца за разходка в парка и престой на пейка. Присъстващи наоколо се опитали да защитят от семейството от високата глоба - 300 евро. Полицейските части повикали сили за борба с безредиците.

Същевременно полицията предприела бой с палки по протестиращи младежиВ сблъсъка се включили се всички на площада – около 500 души. В социалните мрежи са качени клипове, илюстриращи полицейското насилие. Последвала демонстрация на възмутени граждани пред общината и отново сълзотворен газ. Има задържани хора, които са били в района на разходка.

От инцидент случаят се превърна в политически скандал. Опозицията поиска незабавно оставката на министъра на обществения ред и внася за обсъждане случая в парламента. Гръцката опозиция критикува управляващите, че единствената им тактика е - от карантина в карантина. 

След пет месеца карантина в Гърция вече всички са уморени от мерките, които реално не водят до ограничаване на вируса. Строгата карантина от началото на ноември не дава желания резултат.

Властите се опасяват инцидентът да не се повтори и на други места. 

Повече по темата - в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млади таланти с награда в Израел за намаляване на естествените подсладители в течности

В Израел войните не са рядкост и въпреки, че се увеличават иновациите свързани с отбраната, не престава да се работи и по тези за мирния живот. Два стартъпа за улесняване използването на пресни плодове и преработката им, получиха награда на млади таланти на Института по стандартизация на Израел. "Казвам се Михаел Гордон . Моят стартъп намалява..

публикувано на 17.03.24 в 08:45

Локомотив (Пловдив) изненада Славия в София

Локомотив (Пловдив) победи с 2:1 като гост срещу Славия в мач от 25-ия кръг в Първа лига.  В 18-ата минута шут на Евандро от фаул затрудни изключително много Светослав Вуцов, който изпусна топката и тя излезе в ъглов удар.  Точно 11 минути след това Тони Тасев стреля неточно от фаул.  В 32-ата минута Ертан Томбак центрира, получи се разбъркване в..

публикувано на 16.03.24 в 15:01
Проф. Иван Желев

Проф. Иван Желев: До средата на юли трябва да имаме избран патриарх

Сливенски митрополит трябва да се избере преди новият патриарх. Следващата седмица се събират 12-те митрополита в България, за да изберат наместник председател, който ще организира избора на новия патриарх. Това обясни в интервю пред БНР богословът проф. Иван Желев. В предаването „РадиоТочка“ коментира сроковете и процедурите за избор на..

публикувано на 15.03.24 в 20:33
арх. Йорданка Кандулкова

Арх. Йорданка Кандулкова: Най-тежката рана за един народ е разрушителното отношение към историята му

Правото на културно наследство е правото на идентичност. Правото да бъдем ние. Да бъдем народ . Това каза в интервю за БНР проф. арх. Йорданка Кандулкова. "Отношението към наследството е отношение към себе си и към другия. То е въпрос на морал, пряк израз на нашата ценностна система. Най-тежките рани един народ понася, когато се..

публикувано на 15.03.24 в 11:16

Румънски и украински яйца се продават като български. Сигнали има, резултат от проверките – не

Румънски и украински яйца се продават в кутии с българския трибагреник. Български търговци сменят датите на производство на вносните яйца и ги пускат в търговската мрежа. Замразени цели пилета се внасят у нас, като по документи се водят замразени бутчета, от транжорните излизат като български разфасовки. За всичко това алармират от Асоциацията за..

публикувано на 15.03.24 в 07:03

Георги Каприев: Следващият патриарх на БПЦ да е християнски разумен, богословски и човешки грамотен

Следващият патриарх на Българската православна църква да е разумен, християнски разумен. Първо, да е богословски грамотен и второ, човешки грамотен. На това се надявам и нека да е волята Господна , и така да стане, сподели Георги Каприев от Философския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", който е сред близките хора на патриарх Неофит...

публикувано на 14.03.24 в 17:00
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Столтенберг: Мнозинството граждани на страните от НАТО иска подкрепата за Украйна да продължи

2/3 от гражданите на страните от НАТО искат подкрепата за Украйна да продължи - това съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг при представянето на доклада за Пакта за миналата година.  Същевременно над 80 на сто от хората са на мнение, че съюзът от двете страни на Атлантика трябва да продължи да работи за общата им сигурност...

публикувано на 14.03.24 в 16:05