Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богомил Николов:

След 13 май потребителите могат да си искат парите от туроператорите за неосъществени пътувания

Обществото е поляризирано дали да пази чиста околната среда

Богомил Николов
Снимка: БГНЕС

До 13 май тази година беше отсрочката за туроператорите по Закона за извънредното положение, да заплатят на хората, които не са си получили парите за неосъществени пътувания. Това поясни пред БНР Богомил Николов от "Асоциация активни потребители".

"Ние искаме да обърнем внимание на темата, че държавата отпусна на туроператорите 49 млн. лв., но по техни данни задълженията към потребителите им са около 150 млн. лв., тоест те могат да покрият само една трета от задълженията си към хоратаИ за нас въпросът остава нерешен. Потребителите трябва да знаят, че те имат пълното право да си поискат парите от съответния туроператор. Има различни хипотези - ако се заведат дела, връщането на парите ще се забави с години, ако пък фалират туроператорите, това пак не е добре пак за решаване на проблема", подчерта Богомил Николов.

Пластмасата се оказва един от най-големите и опасни замърсители, изтъкна в предаването "Преди всички" Богомил Николов във връзка с отбелязването днес на Световния ден на потребителите. Мотото тази година е "Да опазим Земята от пластмасата".
"Пластмасата се оказа, че превзема и микросвета, защото, като се разпада, тя превзема все по-голяма част от океаните, после попада в рибите, които ние поставяме на трапезата си. И тези наши постъпки се връщат като бумерангОт юли месец вече няма да можем да ползваме пластмасови пособия за еднократна употреба, с директива на ЕС се налага това, част от пластмасите в същото време могат да се преработват и фирмите трябва да рециклират тези пластмаси, като трябва да се търсят и други не толкова опасни продукти, които да заместят пластмасата", каза Николов.

По думите му сякаш обществото става все по-поляризирано по опазването на околната среда - едните бързат да е чисто, но има други, които мърсят и то сякаш нарочно.

"Всъщност ние трябва да уважаваме и да поощряваме хората, които се грижат общото пространство да е чисто, да да караме другите да се срамуват от това, че мърсят... И затова аз не мога похваля гражданите. Иначе аз вярвам повече в убеждението, а не толкова в глобите и санкциите за замърсяването на околната среда". 

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Ние открихме сухо мляко в прясното мляко, което е неприемлива практика. Според наше проучване от 17 тествани млека в 14 има сухо млякоНяма засега данни колко може да се постави в млякото и затова искаме да се постави дебат по темата. Надявам се да се въведе норма и метод и за изпитване, и да има официален контрол", допълни още Богомил Николов. 

Още по темата в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ейдън Шарън, директор на

Ейдън Шарън за "Деня на Земята": Да се намали с 60% производството на пластмаса до 2040 г.

"Планета срещу пластмаса" е темата на "Деня на Земята", който отбелязваме днес. Организацията, която координира дейностите по случай празника на планетата, настоява за прекратяване на използването на пластмаса в името на човешкото здраве и планетата. Според нея може да бъде постигнато намаляване с 60 процента на производството на всички видове..

публикувано на 22.04.24 в 11:37
Марина Великова

Марина Великова показва "Ледовете на Антарктика" на Моста на влюбените

Изложбата "Ледовете на Антарктика" на Марина Великова ще бъде открита на 22 април, в Деня на Земята, на Моста на влюбените до НДК в София. Марина Великова е музикант и музикален редактор в БНР и наскоро посети Антарктида, за да осъществи проекта си "Звуците на Антарктика", който ще завърши в края на тази година. Предстои да представи и свои..

публикувано на 19.04.24 в 09:54

Кипър: Обсъждат използване на ИИ за почистване на морските води

Използването на изкуствен интелект за откриване и почистване на замърсявания в морето е сред иновативните технологии, които ще бъдат представени на провеждащия се днес форум „Синият Лимасол“. Най-големият крайбрежен град на Кипър, търговски и корабен център в Източното Средиземноморие, е включен в мисията на ЕС за постигане на климатична..

публикувано на 15.04.24 в 08:33

Екологични организации определиха законопроект за лобистки и излизат на протести

Започваме протести и няма да спрем, докато въпросният законопроект не бъде спрян. Това каза пред БНР адвокат Димитър Палов, председател на гражданско сдружение "Ти решаваш" , което в неделя, 14 април, ще бъде част от протестите на екоорганизации срещу промени в Закона за насърчаване на инвестициите, с които се слага край на възможностите..

публикувано на 12.04.24 в 15:14

България ще въвежда депозитната система за пластмасови бутилки. Какво предстои?

До 2029 г. на територията на ЕС следва да бъдат изградени депозитни системи за връщане на празни пластмасови бутилки.  В 17-те европейски страни, които вече имат подобна система, се регистрира висока събираемост. Пред страната ни са три задачи - анализ къде какво количество отпадък се генерира, промяна в законодателството и инвестиции в..

публикувано на 04.04.24 в 12:15

Може ли да се постави фотоволтаичен покрив на Екомузея с аквариум в Русе?

Фотоволтаичните системи са едно от решенията, с които можем да компенсираме вредата на човешката дейност върху природата. Все повече обществени сгради се захранват с възобновяеми енергийни източници и това е модел, който показва ползата от тази технология. Дали в Екозумея с аквариум в Русе има възможност за такава система и как може да се случи..

публикувано на 17.03.24 в 08:25

Столичната община приема проекти за интегрирано градско развитие до 9 май

Столична община приема проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027 Столичната община в качеството си на териториален орган по подбор на проектни идеи по Приоритет 1 „Интегрирано градско развитие“ на ПРР 2021-2027, кани всички заинтересовани страни за подаване на проектни идеи по Приоритет 1 на ПРР за изпълнение..

публикувано на 14.03.24 в 13:05