Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин адвокат с престижна награда в САЩ: Няма желание за промяна в България

Системата е огледало на населението, смята Огнян Гаврилов

Снимка: iStock

Огнян Гаврилов е обявен за aдвокат на годината в Сакраменто, столицата на Калифорния. След повече от 20 години там той не е “адаптирал” българското си име по американски и не е забравил майчиния си език. 

Преди 6 месеца, вместо да гледа как конкурентите му от 103-годишната Адвокатска асоциация в Сакраменто фалират, без да могат да плащат наема си, българинът им предоставя безплатно за период от 3 години офиси от своя собствена сграда и им дава възможност да оцелеят

На 41 години той има собствени сгради, ресторант, адвокатска кантора с два офиса и 17 юристи. Работят по граждански и данъчни дела, занимават се с корпоративно и международно правоПрез 2016-а Гаврилов получава в България едната от годишните награди за правосъдие - „Правосъдие зад граница“. 

„Наградата, която спечелих, е от Асоциация Capital city trail lower association, местната асоциация на съдебни адвокати. 2020-а аз имах микс от дела, част от които бяха много публични, част от които бяха с много голяма стойност. Например, аз съдих Губернатора на Калифорния за затваряне на ресторантите в щата. Това зае много публичност и беше много интересно дело. Той отвори заведенията. Делото не завърши, защото, след като той отвори, делото вече нямаше смисъл да продължи. Примерът беше такъв, че той затвори напълно щата от страна на ресторантите, а нямаше нищо общо между затварянето на ресторантите и заболелите. Той нямаше никакви данни, с които да покаже, че заради това има ръст на заболели. Той си го измисли и аз го обвиних в това, че си го е измислил", разказа Огнян Гаврилов в предаването „Хоризонт до обед“. 

„Това, което виждам в момента, е завишен поток от дела по контракти. Бизнес дела, корпоративни дела, контракти. Много от тези дела, които аз ги виждам в тези 12 месеца, никога не бих ги завел. И даже аз го казвам това на клиентите. Смятам, че това не е препоръчително. Смятам, че е абсолютна загуба на време, на пари и на нерви и необичаен брой хора не ги интересува. Обяснението ми е, че затварянето на държавата повлия психологически много негативно на хората. И се вижда много по-нерационално поведение“, смята адвокатът. 

На въпрос за президентските избори в САЩ и опитите на демократите да убеждават и потвърждават, че тези избори са били честни, адвокат Гаврилов посочи:

Проблемът беше, че те нямаше как да се намерят доказателства. Не се знае кой за какво гласува. Идва бюлетината вкъщи. Кой гласува? Дали аз гласувам, дали жена ми, дали 6-годишният ми син гласува. Никой нищо не знае. Няма как да се идентифицира. Според мен там е проблемът. Тази пандемия този проблем го увеличи, което помогна на демократите. Те никога нямаше да спечелят без тази пандемия. Те щяха да бъдат съсипани направо“. 

Запитан - дали има шанс да се промени българската система и българският стил на работа, Огнян Гаврилов отговори:

„Не смятам, че има начин. Не мога да си представя какво трябва да се случи, за да се промени това. Хората гласуват за едни и същи хора. Тия същите хора не искат никаква промяна. Младите хора се изнесоха. Не мога да си представя какво трябва да се случи, за да има промяна. Няма желание за промяна. На българина с тази идея да мине метър, да изкяри, да спечели това, което не трябва да спечели, това е повод за гордост. И докато това не се измени, как ще се измени системата. Системата е огледало на населението“. 

Интервюто с Огнян Гаврилов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димо Райков

Димо Райков: Най-нещастният български творец е писателят

Аз съм един щастлив писател , казва за себе си Димо Райков, който в края на месеца ще навърши 70 години. Животът му е разпънат между две епохи – на социализма и на прехода: "Може би оттам тръгва и моето щастие. 35 години в единия начин на живот, коренно различен от другия, и 35 години в другия. Това са две епохи, взаимно мразещи се,..

публикувано на 24.07.24 в 12:04
Вероника Христова

Професия театрален педагог: да накараш дете с увреждания да се забавлява

Тя е актриса, режисьор, театрален педагог. Тя е Вероника Христова и въпреки че преодолява ежедневни прегради с инвалидната си количка, живее за мига и за споделените преживявания. В „Горещо сърце“ ви срещаме с още един човек от екипа на Дневния център за хора с епилепсия в София – човек, който провокира децата да се забавляват и да..

публикувано на 21.07.24 в 04:48
 Боян Ангелов

Боян Ангелов: Ако по безскрупулен начин се отхвърлят класически произведения, ние сме обречени на неуспех!

Значимостта на личностите от миналото за съвременните творци, е темата на "Нощен хоризонт" в разговор с п редседателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов . Заедно с нeго се връщаме назад във времето към важни и вдъхновяващи моменти за мястото и ролята на родните ни класици в днешния свят , влиянието им върху нашата..

публикувано на 18.07.24 в 13:14
 Проф. Панайот Карагьозов

Проф. Панайот Карагьозов: "Петте кьошета" е роман пъзел, в които героите постигат катарзис

"Може би преди три години започнах да пиша романа , паралелно с разказите, които изненадващо за себе си, също започнах да пиша по време на пандемията, сподели за "Нощен Хоризонт" проф. Панайот Карагьозов, преподавал дълги години в СУ и автор на новата си книга-  "Петте кьошета" . "Петте кьошета" е първият роман на проф. Панайот Карагьозов , който..

публикувано на 16.07.24 в 10:42

Кристина Александрова: Човек до последно трябва да опитва да постигне дори невъзможното

Весела и небрежно звучаща като италианска канцонета – така описва себе си оперната певица Кристина Александрова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е незряща и от няколко години работи като музикотерапевт с деца и младежи от Дневния център за хора с епилепсия в София.  На 44 години Кристина Александрова продължава да сбъдва мечти, да се..

публикувано на 14.07.24 в 07:05
Надка Денчева

77-годишната Надка Денчева - спортната гордост на Павликени

Павликени има своята нова спортна гордост. 77-годишната Надка Денчева смая всички и с майсторство и издръжливост спечели златния медал за ветерани на 50-ия национален мастърс турнир по тенис на маса в курортния комплекс "Албена". Бившата трактористка не се дава на младите , продължава да спортува, готви се за следващия си турнир и е запалена фенка..

публикувано на 13.07.24 в 07:50
Владимир Карамазов

Владимир Карамазов: Фотографията дава възможност да разказваш

Фотографията дава възможност да разказваш. Това каза в предаването "РадиоТочка" актьорът Владимир Карамазов, който е и награждаван фотограф. "В последната година и половина се пренасочих към най-смислената част от фотографията, заради която исках да стана фотограф, защото исках да започна да разказвам моите истории и темите, които мен ме..

публикувано на 12.07.24 в 19:26