Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Министерство на културата и Музеят в Нова Загора твърдят, че няма иманярски набези над могилата

Каква ще е съдбата на "Източната могила" - Караново

Калоян Праматаров от Националния археологически музей към БАН: От могилата са извадени ценни антични колесници

| обновено на 25.03.21 в 14:22
9
На 25 юни 2010-то бе открит реставрираният Археологически комплекс "Източна могила – Колесница и гробница на тракийски аристократ от 1 в. сл. Хр.". На снимката - експонирани тракийски находки – оригинална антична кола и точно копие на бронзовата й украса
Снимка: БГНЕС

 „Източната могила“ край новозагорското село Караново е археологическа ценност, която е оставена на милостта на природата, след като преминава от една институция в друга. Тя би трябвало да бъде притегателен туристически обект, защото в историческите пластове са представени праисторическите култури от VII до II хилядолетие пр. Хр. с малки прекъсвания.

След като разкопките са покрити с лека конструкция, то години по-късно покривът тече върху историческия пласт, а всеки който иска може безпрепятствено да влезе, защото от началото на годината, когато управлението е прехвърлено от община Нова Загора на Министерство на културата няма охрана и няма кой да се грижи за обекта. Междувременно стана ясно, че в близката нива, на около 100 метра са шетали иманяри и вероятно са извадили една или две колесници.


До могилата се стига по черен път, минаващ покрай селското сметище и ромската махала. Гледката на изхвърления боклук и локви не подсказва, че се стига до обект, който има какво да разкаже на света за съграждането на човечеството.

Кметът на село Караново Николина Стефанова разказа в „Хоризонт до обед", че е получила сигнал от полицията за набези над могилата:  

„С Веселин Игнатов, археолог от Сливен и с криминална полиция Нова Загора установихме счупвания на платна на могилата, но нищо не е взето от вътре. При огледа установихме, че няма копаене от иманяри…“

Стефанова коментира, че представителите на Министерство на културата, които от нова година стопани на Източната могила, вече са направили оглед на обекта.


В средата на април се очаква да започне ремонт на обекта и да се подмени покривната конструкция.“

Директорът на Общинския историческия музей в Нова Загора Генчо Димитров също посочи в „Хоризонт до обед“ за скорошен старт на ремонтните дейности на Карановската могила.  

„Поради метеорологичните условия не са започнали по-рано. Но ще започнат всеки момент“.  

От сайта на Министерството на културата става ясно, че вече има сключен договор за реставрация на „Източната могила“, подмяна вентилацията, осветителна инсталация и други подобрения, както и договор с археологически екип, който да отговаря за консервацията и реставрацията на артефактите  в обекта.

От там твърдят, че по могилата няма иманярски набези

Възстановка на тракийска колесница от с. Караново, Новозагорско

Същевременно откривателят на отлично запазената тракийска колесница в Карановската могила д-р Веселин Игнатов съобщи пред „Хоризонт“, че източно от могилата, в нива, иманяри вероятно са открили две колесници

„По размерите на ямата аз съдя, че става дума за две колесници“.

И тук възниква научен спор. Според директора на новозагорския музей дупките са стари.  

Най-важното е обаче Министерство на културата да влезе по-бързо във владението си  и да зарадва туристите, защото мнозина до този момента са останали разочаровани. Историята за стопанисването на безценната за човечеството Карановска могила остава незавършена, защото още нищо не е започнато и нищо не е спасено.

„Отношението е обидно, тъй като кампанията за спасяване на „Източна могила“- Караново продължава от 2017 година. Това са 4 години, в които ние непрестанно чрез медиите повтаряме, че ако не се вземат мерки този обект ще бъде не само разрушен, но и разграбен“, коментира в „Хоризонт до обед“ археологът Калоян Праматаров, уредник в Националния археологически музей и заместник-ръководител на обекта „Източна могила“ – Караново.

Експозиция в Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ при БАН)

„Сега виждам, че и от страна на Министерство на културата, и от страна на директора на Общинския историческия музей в Нова Загора пред БНР се съобщи, че иманярски набези нямаИманярски набези обаче има. Няма значение дали е от преди седмица или отпреди три месеца. Факт е, че оттам са извадени изключително ценни артефакти. Става въпрос за антични колесници, най-вероятно с ранна датировка. Колесници, които виждаме, че навсякъде по света се превръщат в атракция, отриването им е една от основните исторически новини. Ние настояваме да се съхрани „Източна могила“- Караново, защото тя е единственият обект в България, където хората могат да видят на място експонирана колесница. А на фона на това в България са разграбени от иманяри 150 комплекса с антични колесници.

Според Закона за културното наследство държавата осигурява закрилата на културното наследство, независимо от местонахождението. Така че Министерство на културата и Община Нова Загора са длъжни да се погрижат по закон за този обект", това заяви категорично Калоян Праматаров.

Още по темата можете да чуете от звуковите файлове.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Евлоги Бирбочуков и Силвия Атанасова

Страницата „Виртуални пътешествия по света“ - възможност да опознаем живота на други народи

Във Фейсбук страницата „Виртуални пътешествия по света“ Силвия Атанасова и Евлоги Бирбочуков публикуват интересна информация за различни държави. След общо пътуване на двамата до Китай Силвия Атанасова решила да сподели преживяванията си в нейната страница със снимки, видео. Направила публикацията на 4 декември 2021 година.  „..

публикувано на 12.05.21 в 20:09

Полина Карастоянова: Необходима е нова концепция за презентиране на българския туризъм

"Проблемите и тяхното решаване отдавна напуснаха полето на туристическият бранш и нивото не е свързано само с международните ни партньори и туроператори. Те са на полето на дипломацията и затова е необходимо и очакваме служебният министър на туризма да работи в много добър синхрон със служебния министър на външните работи, защото именно там..

публикувано на 12.05.21 в 16:36

Хотелиери и туроператори настояват да се въведе ваксинационен сертификат

Надеждите на туристическия бранш са насочени към служебния министър на туризма Стела Балтова .  Тя заема този пост за втори път в служебно правителство. Сега обаче ситуацията е много сложна, а хотелиери и ресторантьори вече отправят призиви за спасяването на туристическия сезон. След отменените полети от Русия предварително обявеният старт..

публикувано на 12.05.21 в 15:08
Полско врабче (Passer montanus)

Йордан Христов: Местообитанията на домашните врабчета се увеличават

Тазгодишната кампания "Ние броим врабчетата“ е пета поред и са се включили рекорден брой доброволци. Интересна тенденция е значителният спад на локациите, в които не са наблюдавани никакви врабчета. Тази година това са едва 10%, за разлика от предишните две, когато бяха 33% за 2019   и 28% за 2020 година. От Българското дружество за защита..

публикувано на 09.05.21 в 16:56
Д-р Анелия Павлова от организацията „Зелени Балкани“

Анелия Павлова: Природните ресурси спестяват нашите средства

„Природните ресурси спестяват нашите средства. Типичен пример са прилепите и лешоядите, които, ако не съществуваха, ние щяхме да даваме стотици пари само за борба с вредителите, а пък прилепите си хапват достатъчно много насекоми и вредители, които спестяват нашите пари . Същото е с лешоядите, вместо да даваме нашите умрели кончета или пък..

публикувано на 04.05.21 в 14:51

Веселина Кавръкова: Опазването на природата не е устойчиво

"България и страните от Централна и Източна Европа пазят голямо природно богатство. В Европа ние с колегите наричаме региона "зеленото сърце на Европа", защото тук все още е останало много и това го виждаме в покритие на европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. Тя опазва ценната природа от европейско значение, ние сме една от държавите с..

публикувано на 04.05.21 в 13:43

Къмпинг "Градина" открива сезона на 1 май

Къмпинг "Градина" е първият по южното Черноморие, който ще открие туристическият сезон на 1 май. За предстоящите празници вече има направени 20 резервации, а собствениците и служителите на къмпинга очакват силен сезон. До 20% са отстъпките, от които ще могат да се възползват първите туристи. "Градина" е най-големият къмпинг по нашето..

публикувано на 28.04.21 в 18:58