Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва обсъждането на устройствения план на община Бяла

Кое налага урбанизация при плажа Кара дере питат еколози

Снимка: БГНЕС

В момента се обсъжда идейният проект на общия устройствен план, това е предварително запознаване какви са плановете на общината по отношение на Кара дере и цялата община“, каза в „Преди всички“ Люба Батембергска от Сдружение "Да спасим Кара дере".

Днес започва обсъждането на устройствения план на община Бяла, включващ и Кара дере – един от малкото неурабанизирани плажове в България. Интересът към това обсъждане е голям от страна на гражданските организации, защото по темата се организираха поредица от протести за опазването на редица плажове.

„Това, което ние виждаме, че е предвидена една зона от 100 метра от брега, в която е предвиден един вид „зелен пояс“, но там са предвидени и различни преместваеми обекти, има опция и за изграждане на геозащитна стена, защото там има и свлачищна зона. Светва ни една огромна червена лампа – това е Алепу, там има и забележка, че всякакви дейности, които ще се развиват там, ще стават след брегоукрепването. Предвидени са преместваеми обекти, които обикновено са заведения. След тези 100 метра е предвидена курортната зона. На нас ни прави впечатление, че е предвидена доста сериозна урбанизация -  въпросът е какво я налага? Тъй като в заданието на МРРБ е минимална урбанизация на Бяла", каза още екоактивистката.

"Всички знаем за огромното количество предлагане на апартаменти и сгради по морето, а от друга страна в самата Бяла от 2005 година досега има само два големи инвестиционни проекта, тоест няма голямо търсене – има ли нужда още от строителство?

От заложеното все пак не се вижда голямо строителство, но все пак са заложени хотели, комплекси, голф-игрища…“, поясни още Люба Батембергска.

Тя очаква Бяла да се развива така, че да се използва уникалността на Кара дере, защото там ходят туристи от цял свят, заради автентичната природата, такива места са малко и в Европа.

„За да се запази Кара дере, част от туристите са съгласни дори да се откажат от къмпингуването и кемперите или да се заплаща такса за това, да има обособени места за това с предварителна резервация.

За нас това може да е една зона от 2 километра изцяло за пешеходен и природосъобразен туризъм.“

Още по темата в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да бъде спасен зоопарка в Благоевград чрез виртуална реалност?

Как изживяването и емоциите от посещението в зоопарк или в горски територии , обособени като центрове за защитени видове животни, да продължи до безкрай? Такава възможност дава развитието на дигиталните технологии чрез приложения и апликации, познати като образование във виртуална или добавена реалност . И ако в световен мащаб тези..

публикувано на 13.07.24 в 10:05
Снимката е илюстративна

Мариана Родер и нейната малка хижа в планината

Да поддържаш хижа и обслужваш посетителите изисква особено отношение, както към природата, така и към хората, които обичат да прекарват време в планината. Това занимание, обаче представлява на практика почти денонощен труд. Какво означава да работиш като хижар и то не къде да е, а в Швейцария?   " В Швейцария е много трудно да станеш хижар , това е..

публикувано на 13.07.24 в 09:35
Ели Иванова

"52 исторически разходки из България" - 52 уикенда история сред природата

"52 исторически разходки из България" се казва новата книга на блогър - пътешественика Ели Иванова , създател на блога "Друми в думи".  Чрез нея авторката дава заявка да ни отведе до крепости, манастири, скални светилища и места, свързани със старата и по-новата история на земите ни. "Тази пета моя книга се различава от предишните по..

публикувано на 10.07.24 в 09:28

"Пътувай с Хоризонт" в сърцето на Родопите

В горещите летни дни, алтернативата е планинският туризъм. "Пътувай с Хоризонт" тръгва на разходка в сърцето на Родопите, сред тишината и спокойствието на балкана, на 1200 метра надморска височина. В село Момчиловци срещаме гостоприемни домакини, свикнали да посрещат гости още от 90-те години на миналия век, когато селото се превръща в едно от..

публикувано на 07.07.24 в 14:49

Вършец - най-старият балнеолечебен курорт в България

Вършец е най-старият балнеолечебен курорт в България, известен с топлата си минерална вода и мек планински климат. Първата държавна минерална баня е построена през 1990 г.  Градът възниква около минерални извори и неговата история е свързана с балнеолечението за това свидетелстват откритите развалини от римски бани.  Град Вършец е разположен в..

публикувано на 07.07.24 в 10:10
Снимката е илюстративна

Ученици от варненската математическа гимназия създават уред за зеленчуци

Четирима ученици от варненската математическа гимназия "Д-р Петър Берон" са създали учебна фирма UV GREEN. Учениците отглеждат зеленчуци в кутия, уредът използва напоителна система с вода, която циркулира чрез сензори, запазвайки хранителните вещества в почвата, отглеждат се 7 растения едновременно, процесът е автоматизиран.  Те разказаха за БНР,..

публикувано на 06.07.24 в 10:10
Брегът на Синеморец, Странджа

Учени от БАН представиха нови методи за пречистване и екология

Учени от БАН предлагат нови методи за пречистване и екология. Представянето им стана по време на четвъртото издание на форума „Наука за бизнес".   С рециклирането на отпадъците при опаковането на лекарства се е заел доцент-доктор Иван Узунов. Той е от Института по обща и неорганична химия. Неговата статистика е, че количеството отпадък, който..

публикувано на 30.06.24 в 05:37