Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Казусът с удължаването на срока на хартиените рецепти затрудни пациентите

Николай Костов: Срокът за хартиените рецепти трябваше да се удължи по-рано

Георги Миндов: В системата все още не фигурират някои от медикаментите по здравна каса

Снимка: Ани Петрова

Пред БНР постъпиха множество сигнали, че аптеките отказват да изпълняват хартиени рецепти през първата седмица на май.

Заради тези неясноти от НЗОК публикуваха съобщение, че от 07.05.2021 г е обнародвана Наредба за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, според която рецепти на хартиен носител ще се издават и обработват до 31 май 2021 г.

От здравната каса изрично посочват, че предписването и отпускането на лекарствени продукти само с електронни рецепти влиза в сила не по-късно от 1 юни 2021 г.

„Мисля, че голямата част от фармацевтите вече са наясно с последните разпоредби на НЗОК относно хартиените рецепти, проблемът не възникна от аптекарите, а от това, че измененията в Наредбата трябваше да бъдат публикувани на 1 май, а не на 7 май“, коментира темата през БНР Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеките в България.

Костов заяви, че преди публикуването на промените в Наредбата аптеките са спазвали указанията до този момент, тоест, че не могат да се приемат други освен електронни рецепти.

Николай Костов

Проблемът беше за 7 дни и най-големият проблем беше за рецептите за лекарствата по здравна каса, които са на хартия, защото не знаехме дали ще ни ги заплатят. Тогава много аптеки бяха приели хартиените рецепти и беше под въпрос дали ще им се заплати. Сега знаем, че ще бъдат заплатени“, каза още Костов.

По думите на експерта само с влизане с електронен подпис могат да се издават електронни рецепти, така се осъществява контрол над този лекар, проверява се неговата правоспособност, след това в аптеката също фармацевтът влиза със своя електронен подпис, за да отпусне лекарството, като така се проверява дали този фармацевт също има правоспособност да отпуска лекарства. Така че няма проблем при отсъстването на даден лекар или фармацевт, съобщи още Костов.

„На първи юни започва издаването на електронни рецепти за лекарствата, това не важи за медицинските изделия, защото за тях ще се издават хартиени рецепти, тъй като няма регистър за медицинските изделия у нас“, поясни още Костов.

Въпреки, че електронната система за общопрактикуващите лекари е инсталирана още през декември миналата година, в нея все още не фигурират някои от медикаментите по здравна каса, съобщи пред БНР председателят на Софийското сдружение на личните лекари доктор Георги Миндов.

В системата липсват контроли за различните лекарствени групи, което може да доведе до допускане на грешка, последвана от глоба за сметка на лекуващите лекари, поясни в „Хоризонт до обед“ Миндов.

Срокът на издадена зелена рецепта или друга рецепта от специалист ще бъде 14 дни, какъвто е и на хартиеният вариант до момента.

До 1-ви юни и аптеките трябва вече да са инсталирали специализирания софтуер, за да могат да четат рецептите от лекарите.

Още по темата в звуковите файлове.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Борислав Борисов

Проф. Борислав Борисов: Експертна група ще прецизира последните промени в ЗУТ

Започна обсъждане на последните промени в Закона за устройство на територията , които скандализираха участници в строителния и инвестиционен процес , но пък бяха инициирани и подкрепени от Столичната община, която многократно е имала проблеми с недостъпни за хората улици. „Ние приехме поканата за разговори по темата със служебния министър..

публикувано на 23.06.21 в 11:44
Даниела Петкова

Даниела Петкова: Ще намаляват хората, които имат интерес да прехвърлят парите си в НОИ

Седмица остава до изтичането на срока, в който 200 хиляди жени на възраст между 60 и 64 години трябва да решат дали да получават и втора пенсия или да прехвърлят партидите си от универсален пенсионен фонд в Националния осигурителен институт, като вземат само една пенсия. Все още не са финализирани наредбите, които прецизират как точно ще..

публикувано на 22.06.21 в 08:09

43% от българите са имали досег с коронавируса

Около 43% от населението в страната се е срещало с коронавируса. Това показва национално изследване на една от големите вериги лаборатории у нас. Изследвани са 2 665 проби, взети в различни дни и градове на случаен принцип . Това е моментна снимка , не може да се вмести в правилата за национално представително проучване, каза в предаването..

обновено на 21.06.21 в 21:08

Започват проверки за легално използване на музика в търговските и туристически обекти

Общините ще имат нови отговорности за проверки за легално използване на музика в търговските и туристически обекти. Започна лятна контролна кампания в защита на авторските права на музикантите. От Конфедерацията на българския туристически бизнес преди дни настояха за равностойно третиране на всички организации. Те искат и защита на..

публикувано на 21.06.21 в 12:04
Детски лагер в село Стакевци

Как ще почиват децата през лятото

От края на миналата седмица туроператорите могат да кандидатстват пред училищата за организирането на безплатните почивки за деца. Процедурата започва, след като Министерският съвет прие Националната програма „Отново заедно“ . Тя е на стойност 15 милиона лева от държавния бюджет. Целта е да се подкрепи туристическият бизнес, а децата да се..

публикувано на 21.06.21 в 11:09

По-голямата част от парите за лечението на Ники са събрани

Благотворителен базар в помощ на 15-годишния Николай Витанов се организира и днес в Южния парк в София. Момчето страда от рядко онкологично заболяване. Възможностите за лечение в България са изчерпани и в момента детето е настанено в турска клиника, където от един месец е на терапия. Над 7500 лева събраха децата и учителите от столичното 120-о..

публикувано на 20.06.21 в 09:57

Д-р Грегъри Кобленц: Имаме глобален проблем с високорискови биолаборатории

Откъде може да произлезе нова пандемия и как да я предотвратим ? Този въпрос влезе както в научния, така и в политическия дневен ред. А лидерите на Г-7 настояха за ново разследване на произхода на Sars-Cov-2. Някои изследователи предупреждават, че  зоонотичните зарази, каквато е коронавирусът, ще са все по-голяма заплаха, защото човешкото..

публикувано на 19.06.21 в 11:11