Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доброволческа инициатива за класна стая на открито в столицата

Организатори са Сдружението Безопасни детски площадки

Снимка: ФБ/ Сдружение Безопасни детски площадки

„На финала сме на набирането на доброволци. Утре ще монтираме класната стая, а официалното откриване ще е на 15 юни“, каза в „Хоризонт до обед“ Иван Стоянов, директор на 138 СУЗИЕ "Васил Златарски" София.

Сдружението Безопасни детски площадки в събота на 12 юни ще покаже готовата класна стая на открито в двора на 138.СУЗИЕ "Проф. Васил Златарски" в София.

Това е част от проекта "Аз съм промяната" и цели да създаде пространство за активно учене навън на учениците, за срещи с представители на институции, бизнес, за забавление и за представяне на изкуство.

От гражданската организация събраха сръчни хора, с които ще сглобят конструкцията. Участват и ученици, родители, хората от квартала, с идеята за създаването на ново споделено място за учене и забавление.

Сдружението осигурява необходимите материали, храна и напитки за всички, както и аптечка. Участниците ще получат сертификат за участие в доброволческа акция.

„Става въпрос за едно мултифункционално пространство, изградено от рециклируеми материали. Ще се използва за различни екопроекти на децата и хората от квартала“, каза още Иван Стоянов.

Акцията се организира и в партньорство с район „Слатина“, Столична община , като сe финансира от програма „Кризата като възможност“ на Столична община, администрирана от Асоциация за развитие на София.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
ТЕЦ „Бобов дол“

50% от българите имат активна нагласа за участие в енергийния преход на страната

Близо половината от българите са запознати със съществуването на климатичните промени, като ясно осъзнават и кои са основните източници на емисии у нас. Това сочат  резултатите от социологическо проучване, изготвено по поръчка на природозащитната организация WWF , броени месеци преди историческия  Форум на кметовете в Стара Загора. Планиран за 29-и и..

публикувано на 03.08.21 в 14:39

"Капачки за бъдеще" вече ще събират алуминиеви кенчета

"Нашата нова инициатива е, че вече ще събираме и алуминиеви кенчета , като те ще могат да бъдат предавани на нашите събития през пролетта и есента“, каза пред БНР Мартина Йорданова от инициативата „Капачки за бъдеще“ . „Това ще става в почти цялата страна и всеки, които желае може да донесе. На всяко кенче пише дали е алуминиево, него..

публикувано на 03.08.21 в 14:02
Александър Дунчев

Александър Дунчев: С пълна прозрачност имаме за цел да възстановим доверието към горската система

„Има данни и за умишлени палежи и те са за района на Кюстендил и Севлиевско , имахме сигнал за там, свързан със сеч на дърветата след пожара, често те са обгорели съвсем малко, но след натиск върху служители се пише, че цялото насаждение за 100 процента отсичане“, коментира пред БНР директорът на Изпълнителната агенция по горите Александър..

публикувано на 03.08.21 в 10:44
Снимката е илюстративна

Русенският екомузей показва животински видове от поречието на Дунав

Русенският екомузей е единственото място в България, където е представено многообразието на животинските видове и защитените територии по поречието на река Дунав , както и съжителството на човека с природата. Там се намира и най-големият сладководен аквариум в България с риби от Дунав и вливащите се в него реки. Огромни есетри,..

публикувано на 26.07.21 в 20:24
Димитър Петров

Нов маршрут привлича все повече туристи в района на Плевен

Парк „Кайлъка“ е защитена местност с неповторима природа, който дава възможност за приятна разходка. Един нов маршрут привлича все повече туристи. Той започва от панорама „Плевенска епопея“ . Заместник-директорът на Регионалния исторически музей Димитър Петров е запален турист, любител на природата и от години се грижи със свои..

публикувано на 26.07.21 в 15:50

Проф. Цветан Златанов: Има гори, за които е критично важно по-скоро да се запазят като стари

Изпълнителната агенция по горите и WWF - Световният фонд на дивата природа - България ще направят  обход на стари гори на територията на Държавно горско стопанство – София на Витоша . „Целта е да се покаже на обществото това, което е свършено като позитив, да се наблегне на важността на горите във фаза на старост . Витоша е подходяща, защото е..

публикувано на 20.07.21 в 09:25

Извън корубата: пътят на костенурките към спасението от хората

Как да се погрижим за костенурка, изпаднала в беда? Защо не бива да отделяме костенурките от естествената им среда и защо е важно да уважаваме правото им да живеят така, както природата е решила още преди двеста милиона години? „Изотопия” потърси отговорите на тези и много други въпроси, свързани с едни от най-удивителните и древни..

публикувано на 17.07.21 в 15:03