Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Саша Безуханова: България да се превърне в център за иновации, не да бъде нетен донор на талант и ресурс

Саша Безуханова
Снимка: Личен архив

България и светът са изправени пред много голям избор – в какъв свят ще живеем през следващите 10-20-30 години, каза пред БНР Саша Безуханова, създател на платформата Move.bg и инициатор на Коалицията „За зелен рестарт“. Днес ще се състои кръгла маса „Зелен рестарт: Мисия възможна”.

„В момента безпрецедентно в историята, за която имаме памет, се наслагват няколко много значими фактора. Единият е дигитализирането на икономиката и преминаването й в изцяло нов механизъм и режим. Тези, които са силни днес, няма да съществуват утре и ние трябва да се подготвим за това. Другият фактор са климатичните промени“, посочи тя.

Според Безуханова страната ни трябва да се превърне в гравитационен център за иновации, а не да бъде нетен донор на талант и ресурс към света.

Едва 29% от българските граждани имат базова дигитална грамотност в един свят, който става все по-дигитален и все по-автоматизиран. Ние имаме три и половина пъти по-ресурсоемка икономика от средноевропейските равнища и това предполага решения днес – смели, непопулярни“, коментира Саша Безуханова в предаването „Преди всички“.

Трябва да си осигури механизъм хората да започнат да живеят по-зелено, смята Безуханова.

Тя изтъкна, че в момента, когато светът се пренарежда, имаме отворен прозорец да прескочим от незавидната позиция на скромен иноватор на по-високо ниво.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

WWF с нова кампания за повишаване на информираността за климатичните промени

"Проектът "Климатични герои" цели да се бори срещу дезинформираността, която съществува на национално и регионално ниво, тъй като проектът се изпълнява в още няколко държави - в Сърбия и Румъния, но истината е, че в момента има едно несъответствие и неразбиране между това какво правим в нашето ежедневие и как тези действия резултират върху..

публикувано на 28.09.21 в 16:46
Активисти на „Грийнпийс“

"Грийнпийс" на 50 - "Вярвахме, че цивилизацията се срива и трябва да опазим резервоари на биоразнообразие"

Преди 50 години група от хора се качват във Ванкувър на малкия кораб "Филис Кормак" и тръгват на невъзможна мисия - да спрат контролираното взривяване на ядрена бомба на остров Амчитка в акваторията на Аляска. С дълги коси и бради, повечето от тях са продукт на контракултурата през 60-те - противници на войната във Виетнам и ядреното въоръжаване,..

публикувано на 18.09.21 в 14:55

Как прилагат в Русе евродирективата за намаляване на пластмасовите изделия

След влизането в сила на директивата на Европейския съюз за намаляване на пластмасовите изделия за еднократна употреба, България трябва да нанесе поправки и в своето законодателство и да ограничи и спре използването на пластмасови опаковки. "Първата община, която промени поведението си в това отношение и вече го прави е Русе, каза в "Преди висчки"..

публикувано на 08.09.21 в 10:33
Местността „Поляните“ над скалната забележителност известна като „Корабите“ край Синеморец.

Екосдружения с нови сигнали за незаконни строежи в Синеморец

Сдружение “Спаси Синеморец” и фондация „Биоразнообразие“ с нови сигнали за незаконни строежи в парк Странджа. Прокуратурата спря строителството на хотел над плажа "Бутамята" в Синеморец „ Нарушенията са по Закона за защитените територии и касаят това, че в границите на парк Странджа има строежи, които не могат да са..

публикувано на 03.09.21 в 13:29
Носато мече

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич има три бебета носати мечета

В Центъра за защита на природата и животните в Добрич двойка от рядката порода австралийски щраусови птици - Емо има вече седем новоизлюпени пиленца, които чакат някои да им измисли имена. Голямото семейство на Центъра за защита на природата и животните в Добрич се увеличи с три бебета носати мечета. Това е първото поколение на родителите им..

публикувано на 01.09.21 в 17:44

Дивите роднини на културните растения са по-приспособими към трайни засушавания

Защо е важно да опазим застрашените диви роднини на културните растения? Това е заглавието на сайта climateka.bg. Автор е Радина Калдамукова. "Тези растения са много важни, защото са близки генетично до нашите културни растения и всички наши културни растения, които познаваме и използваме например за трапезата си за като фураж, за..

публикувано на 31.08.21 в 12:18

Инж. Димитър Куманов: Кресненското дефиле ще се превърне в поредица от блата, „надрусано“ с ВЕЦ-ове

В София, Луковит и край Брестовица днес предстоят протести на риболовци и природозащитници срещу корупционни според тях поправки в Закона за водите и в Наредбата за ползване на повърхностните води . Поправките са предложени от служебния министър на околната среда и водите Асен Личев и са публикувани за обществено обсъждане до 6 септември...

публикувано на 24.08.21 в 08:43