Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако успеят да махнат от позицията му Кирил Петков, ще го направят знаме, смята той

Антон Кутев: Всички резерви в бюджета са изчерпани, кризите ни чакат

Много е важно да се създаде правителство, ако е възможно, заяви говорителят на служебното правителство

Антон Кутев
Снимка: БГНЕС

"Кризите ни чакат - очевидно ще има здравна криза, тя ще доведе до икономически последици. Всичко това трябва да бъде адекватно възприето от държавата. Всички резерви в бюджета за три месеца служебно правителство са изчерпани. Всички събирания вървят добре. Напълно сигурни сме, че ще има 2 млрд. лева повече в бюджета в края на годината. Парите ги има!". Това заяви пред БНР Антон Кутев, говорител на служебното правителство. По думите му, ако няма актуализация, на предстоящи избори ще има голям протестен вот.

Той обясни, че вече са направени вътрешните размествания в бюджета и няма вече възможности за това:

"И септември ще имаме средства в бюджета за плащанията, през октомври - няма. А ако се окаже, че следващото служебно правителство ще работи до ноември, което е напълно реално да се случи, като гледам сегашното развитие...". 

По думите му бюджетът винаги е бил за политическите партии вододелът, през който те си намират място в пространството - ляво или дясно:

"Затова те и в момента се опитват през бюджетната процедура да се поставят в политическото пространство, това не е лошо".

Говорителят на служебното правителство допусна, че протестите на ресторантьори, медици и пътни строители може да са политически координирани. По думите му няма как, ако кривата на заболеваемостта от Covid продължи да нараства, да не се стигне до въвеждането на по-строги мерки, включително ограничаване на определени бизнеси. Кутев заяви, че за да има пари за компенсации за тези бизнеси, трябва да има актуализация на бюджета.

Радев ще настоява парламентът да гласува актуализация на бюджета

Партиите в НС искат да се запознаят с проекта за актуализация на бюджета

Кутев беше категоричен, че е много важно да има редовно правителство, но изказа предположение, че по-скоро ще се стигне отново до служебен кабинет:
"Вече почти не се съмнявам, че ще го има. ... Без парламент нищо не може да се свърши. Много е важно да се създаде правителство, ако е възможно".

Слави Трифонов: ИТН няма да подкрепи правителство с третия мандат

Нинова: Третият мандат е единствената възможност

Христо Иванов: Важно е да има диалог между формациите, извън ДПС и ГЕРБ

В предаването "Неделя 150" говорителят на служебното правителство коментира и казуса с двойното гражданство на служебния министър на икономиката Кирил Петков:

"Един месец преди да стане министър той е подал документи и то нотариално е заверил отказа си от канадско гражданство. Кога тази процедура ще приключи - той не може да контролира този процес. ... Петков наистина има желанието да направи нещата както трябва, има страхотен рейтинг. Не мога да разбера дали сриват рейтинга на Румен Радев, дали на служебното правителство, или просто гонят имиджа на Кирил Петков, защото някъде е напипал нечии интереси".

По думите на Антон Кутев, "ако успеят да махнат от позицията му Кирил Петков, те ще го направят знаме. Ако той поведе политически проект или се включи в такъв, той ще изкара повече гласове, отколкото имат всяка една от тези партии по отделно".

Извънредно заседание на НС заради кадрите с насилие от протестите

Слави Трифонов иска присъди заради полицейското насилите от юли 2020-а

Христо Иванов: Ще търсим пълна отговорност от виновните за полицейското насилие

Нинова за полицейското насилие от 2020-а: Разследване, съд и отговорност

Манолова: Полицаите от записа с насилие да бъдат извикани в парламента

Петър Витанов сезира комисия в ЕП заради кадрите на полицейско насилие от протеста през 2020-а

Говорителят на служебния кабинет обясни, че нищо сложно няма в това да се извадят записите с насилие над протестиращи от миналогодишните антиправителствени протести:

"Затова е велика демокрацията, защото тя позволява обитателите на тази къща (министерски съвет - б.р.) да се сменят. Когато при едните обитатели не става нищо, прави се инвентаризация на чекмеджетата и се намират интересни неща. Демокрацията трябва да бъде крепена на всяка цена, не сме измислили нищо по-добро от това. Не винаги е така, понякога тя дава и дефекти".

Интервюто на Диана Янкулова с Антон Кутев в предаването „Неделя 150“ можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Георгиев

Марин Георгиев в "Заговорът на мъртвите": Профайлър на литературни характери от близкото минало

Марин Георгиев е автор на книгата "Заговорът на мъртвите" . Той е поет, преводач, журналист по културни и литературни теми, свързваме името му с Литературен форум, той е и с ред създателите на Сдружението на българските писатели през 1994 година, стиховете му са превеждани на много езици . Марин Георгиев има много литературни приятелства и..

обновено на 20.07.24 в 09:50

Очаква се да продължат закъсненията и отмяната на полети, причинени от глобалния ИТ срив

Очаква се закъсненията и отмяната на полети, причинени от глобалния ИТ срив, да продължат и през почивните дни. Експертите предупреждават, че ще са необходими седмици до пълното възстановяване на засегнатите компютърни системи, предаде ДПА. Глобалният ИТ срив се дължи на софтуерна актуализация на CrowdStrike, блокирала устройства с Windows..

публикувано на 20.07.24 в 08:23

Младежки организации на ГЕРБ се събират на Регионална академия

Младежките организации на партия ГЕРБ от областите Пловдив, Пазарджик,  Хасково, Смолян и Кърджали ще проведат Регионална академия в събота и неделя.  Сред основните теми на форума ще са енергийната стратегия на България, дигитализацията на общините, иновациите, както и младежките политики.  На академията ще присъства председателят на Народното..

публикувано на 20.07.24 в 08:17
Свети пророк Илия

Илинден е! Имен ден имат над 57 000 души

Днес е Илинден - един от големите летни празници в православния календар. Денят е в прослава на свети пророк Илия. Той има значимо място сред библейските пророци заради непоколебимата му вяра, извършените от него чудеса и особената му мисия в Божиите дела. Името Илия означава "крепост на Господ" . На Илинден имен ден имат над 57 000 души.  За..

публикувано на 20.07.24 в 08:07

Гръцката полиция затегна проверките по пътищата и масово глобява за нарушения

Гърците затегнаха проверките по пътищата и масово глобяват за нарушения. Предупреждават чужденците да не правят опит да подкупят полицай. Гръцките медии съобщават за много случаи на чужденци, опитали се да подкупят полицаи поради нарушения при шофиране. Гръцките полицаи носят камери на униформата, глобите се вписват електронно и никой..

публикувано на 20.07.24 в 07:59

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната. 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция. За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата на острова,..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Съдът на ООН определи действията на Израел като практическо анексиране на голяма част от палестинските територии

Международният съд определи действията на Израел като практическо анексиране на голяма част от палестинските територии и систематична дискриминация на жителите им. Продължилата с десетилетия окупация на Западния бряг на река Йордан е незаконна и трябва да бъде прекратена час по-скоро. Израелските селища там и в Източен Ерусалим също противоречат на..

публикувано на 20.07.24 в 07:51