Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Капон: По-добре нови избори, отколкото лошо правителство

Мария Капон
Снимка: БГНЕС

"По-добре нови избори, макар и скъпи, отколкото лошо скъпо правителство", заяви пред БНР Мария Капон, депутат от ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!". Така тя отговори на въпроса на БНР ще бъде ли сформирано мнозинство в парламента, което да избегне нови предсрочни избори: 

"Третият мандат, който има реална възможност да се състои, трябва да се случи по различен и нов начин - абсолютно прозрачно и пред очите на цялото общество. Всякакви разговори по тъмни доби в някакви стаички и някой да вади някакви реплики, извадени от контекста, това няма как да стане. Дори промяната на преговарящите е един от вариантите това да се случи, дипломацията знае как".

Слави Трифонов: ИТН няма да подкрепи правителство с третия мандат

Нинова: Третият мандат е единствената възможност

Христо Иванов: Важно е да има диалог между формациите, извън ДПС и ГЕРБ

"Важната задача е актуализацията на бюджета. Аз още в 9-дневния парламент (45-ото НС - б.р.) поисках актуализация, но ГЕРБ и Ананиев неглижираха това. Не можем сега да се държим по същия безотговорен начин", каза Капон.

Според нея "група политици с просташки политически език" се опитват да провалят и възможния мандат за правителство, и възможната актуализация на бюджета

Радев ще настоява парламентът да гласува актуализация на бюджета

Партиите в НС искат да се запознаят с проекта за актуализация на бюджета

В предаването "Неделя 150" Мария Капон коментира показаните за първи път след година в Народното събрание в петък кадри на насилие над протестиращи от антиправителствените протести през 2020-а година:

"Този ужас на скритите от ГЕРБ кадри връща дневния ред на правилното му място. ... Борисов и Гешев са тези, които носят най-голямата отговорност, те скриха кадрите. По-страшното е не кой е скрил кадрите, а че това се случи. Ние това го знаехме от първия ден, знаехме го от децата. ... Моралното решение е на Борисов, аз вярвам, че той има такова. но ние видяхме неговите ботуши, неговите юмруци, неговата власт. Днес ние, трите партии на промяната, имаме отговорност това никога повече да не се случи". 

Извънредно заседание на НС заради кадрите с насилие от протестите

Слави Трифонов иска присъди заради полицейското насилите от юли 2020-а

Христо Иванов: Ще търсим пълна отговорност от виновните за полицейското насилие

Нинова за полицейското насилие от 2020-а: Разследване, съд и отговорност

Манолова: Полицаите от записа с насилие да бъдат извикани в парламента

Петър Витанов сезира комисия в ЕП заради кадрите на полицейско насилие от протеста през 2020-а

Интервюто на Диана Янкулова с Мария Капон в предаването „Неделя 150“ можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

Преговорите за примирие в Газа са преустановени

Преговорите за примирие в Ивицата Газа са били преустановени, след като три дни интензивни разговори не са успели да доведат до приложим резултат. Това предаде агенция Ройтерс, като се позова на два източника от египетските сили за сигурност, пожелали анонимност. Те също така обвинили Израел за това, че няма искрено намерение за постигане на мирно..

публикувано на 14.07.24 в 07:58
Кирило Буданов

Кирило Буданов: Правени са няколко опита за убийство на Путин

Правени са няколко опита за убийство на руския президент Владимир Путин, заяви вчера ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов, цитиран от ДПА. "Но, както виждате, те са били неуспешни“, каза Буданов пред украинския сайт "Ню войс" (New Voice). Генералът не каза на какво се базират изявленията му. Той не каза също дали..

публикувано на 14.07.24 в 07:53

ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е опит за убийство

Федералното бюро за разследване пое ролята на водещ федерален орган в разследването на стрелбата на митинг на Доналд Тръмп, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на ФБР. Вчера снайперист откри стрелба по Тръмп на митинг в Пенсилвания, прострелвайки го в дясното ухо. Журналист от Си Ен Ен съобщи, че ФБР е идентифицирало стрелеца,..

публикувано на 14.07.24 в 07:40

Седем пожара в горски територии в 4 области на страната

Седем пожара горят в горски територии, съобщиха от Агенцията по горите. Пожарите са в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол. Община Хисаря набира доброволци, които да се включат и днес в гасенето на пожара в района на селата Михилци и Иван Вазово. Областният управител на Пловдив Христина Янчева благодари на десетките граждани, които..

публикувано на 14.07.24 в 07:27

Месец на ветроходството започна в Балчик

Месец на ветроходството започна в морския град Балчик. Предвидени са поредица прояви, свързани с този вид воден спорт, както и състезания по ветроходство. С цел искрата и любовта към този спорт да се запалят във все повече деца Българската федерация по ветроходство започна организирането на детски лагери в цялото Черноморие, като първият се..

публикувано на 14.07.24 в 07:14

Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал

Доналд Тръмп е добре след стрелбата срещу него по време на предизборен митинг в щата Пенсилвания, обяви говорител на бившия американския президент. От Сикрет сървис потвърдиха, че техни служители са убили нападателя, който откри огън срещу Тръмп. Един от зрителите също е загинал при атаката, а други двама са ранени и в критично състояние. Федералното..

обновено на 14.07.24 в 04:56

По стъпките на Левски тръгват 250 родолюбци

Днес от Плевен потегля вторият лъч от Националния поход „По стъпките на Апостола“. За 30 поредна година над 250 участници ще преминат по различни маршрути на Стара планина в осем лъча, за да пристигнат в родния град на Васил Левски - Карлово на 18 юли и отбележат годишнината от неговото рождение.   Общо 250 участници, 68 от които ученици,..

публикувано на 14.07.24 в 04:37