Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тончо Краевски и Весислава Танчева пред БНР:

Парламентът е писта за състезание по популизъм, време е избирателят да се ядоса

Тезата за президентска република е опасна, смятат анализаторите

Народно събрание
Снимка: Ани Петрова

"Въпросът за правителството вече не е първостепенен, основен е парламентът". Това заяви пред БНР Весислава Танчева, експерт по политически комуникации. Според нея вече са много малки шансове за съставяне на правителство с третия мандат. 

Весислава Танчева/БГНЕС

Според нея в Народното събрание се извършва състезание по популизъм.

"Единствено парламентът има правомощията да осъществи реформите и онези реформаторски промени в Конституцията, заради които тръгнахме да сваляме правителството на Борисов и поискахме оставката на Гешев. Самото правителство няма такива възможности. ... Когато парламентът доказва по безспорен начин, че е неспособен да изпълни каквато и да е част от нашите искания, за какво ни е той. За какво ни е правителство с недееспособен парламент, който е лишен от възможност да работи и там се извиват ръце".

Танчева определи идеите за експертен кабинет с третия мандат като идеи за правителство без ясна отговорност, което е мечта на наследниците на някогашната Държавна сигурност, имащи пионки в парламентарните партии.  

Иван Костов: Олигархията има влияние върху ръководствата на половината формации в НС 

Ивайло Мирчев: Шансовете за правителство са големи, ако ИТН участва в преговорите

Татяна Дончева допуска правителство на БСП, ДПС и ИТН

Политологът Тончо Краевски подкрепи изказаните тези от Весислава Танчева и добави:

"Категоричната линия, която беше начертана между партиите на промяната и на статуквото, е много по-некатегорична и плаваща, отколкото изглежда. Партиите на протеста нито на първите, нито на вторите избори успяха да постигнат мнозинство. Затова възникна сложен казус за тях - има предизвикателство да се договорят с някоя от партиите на статуквото. Проблемът е, че трите партии на протеста нямат единна дефиниция за това кои са партиите на статуквото и каква е йерархията на лошите сред тях". 

Тончо Краевски

Според експертката по политически комуникации не всички партии, събрани за изчегъртването на ГЕРБ, са имали такива намерения в самото начало:

"Има такъв народ" не може да бъде "обвинен" в такива желания, защото те не са присъствали на протестите срещу ГЕРБ", смята Танчева.

По думите ѝ, за да бъде прекъсната връзката между управлението и престъпните кръгове, което по всички определения се нарича мафия, трябва да имаш точен план как това да се случи.

"Ролята на президента Румен Радев е донякъде административна, но ние го натоварихме с други очаквания, които се дължаха на факта, че той беше единствената публична опозиция на управлението на Бойко Борисов, което всички разглеждахме като обединено с Доган, Пеевски и Гешев. По Конституция България не може да живее без правителство, но без парламент - може. Следва въпросът нужен ли ни е отново толкова скопен парламент, колкото предишния". 

Весислава Танчева смята, че е време избирателят да се ядоса и по-масово да се гласува на следващите избори.

Краевски коментира, че никоя от партиите не иска да подкрепи правителство, което да е само за половин година:

"Всички предпочитат да държат активите си и да ги пазят, като чакат някой друг да изгори. ... Никой не иска да инкасира репутационна и електорална щета. Те не искат да поставят интереса на обществото над партийния си интерес. Това е криза на парламентарната демокрация - когато партиите не са в състояние да изградят консенсус и да жертват партийния интерес в името на публичен интерес, който е над партийния им". 

Според него тази криза на парламентарната демокрация, ако продължава с този устрем, може да доведе до отваряне на разговор за конституционни промени, които да доведат до различно държавно устройство на страната, което ще е много лошо:

"Темата за президентската република. В един момент ще подпечата де юре това, което е де факто положението в България". 

Танчева добави, че говоренето за идеи за засилване на ролята на президента и въвеждане на президентска република е изключително опасно и пагубно:

"Осъществяването на това е само една крачка от едноличната диктатура. Ние почти го видяхме това по време на управлението на Борисов и президента Росен Плевнелиев. Всяка такава идея,която вменява по-активна роля на президента, ни тласка в такава посока".

Интервюто на Диана Янкулова с Тончо Краевски и Весислава Танчева в предаването „12+4“ можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън: Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран

Днес не се очаква израелски ответен удар срещу Иран, заяви американският президент Джо Байдън. Нови израелски въздушни удари в Южен Бейрут са поразили централата на разузнаването на терористичната организация "Хизбула", твърди израелската армия. Последните трите въздушни удара по южните предградия на Бейрут идват след нощ на интензивни..

публикувано на 03.10.24 в 19:03

МВнР призова българите в Иран незабавно да напуснат страната

Министерството на външните работи призовава българите в Иран незабавно да напуснат страната заради нарастващото напрежение в региона. От ведомството препоръчват на сънародниците ни да се придържат стриктно към инструкциите за сигурност на местните власти, редовно да се информират за обстановката, да избягват военни обекти или струпване на..

публикувано на 03.10.24 в 10:12

Младите българи излизат от дома на родителите си на 30. Защо?

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, или 4 години след средното за ЕС, сочат данните на Евростат за миналата година. Сънародниците ни се нареждат след връстниците си от Хърватия, Словакия и Испания и делят четвъртото място с младите италианци. Средната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно..

публикувано на 03.10.24 в 06:38
Евелина Славкова

Евелина Славкова: Българските младежи са песимисти за света, но оптимисти за България

Българските младежи са песимистични за света, но оптимисти за България . Това каза пред БНР Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", която коментира изводите от проучването  "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи": "Българският младеж е оптимист за развитието на България, оптимист за..

публикувано на 02.10.24 в 16:48

Има по-голяма чувствителност към насилието над жени, но случаите растат

" Има по-голяма чувствителност сред обществото, че насилието над жени е съществен проблем . Последните социологически изследвания показват, че 84% от българите смятат, че имаме сериозен проблем, конкретно и с домашното насилие. За жалост обаче случаите продължава да нарастват. Има 50% ръст на новообразуваните досъдебни производства ". Това заяви..

публикувано на 02.10.24 в 10:52

Около 25% от българите вземат бързи кредити, малко над 1/5 спестяват

73% от хората отчитат, че спестяванията им са намалели заради високата инфлация след средата на 2021 г. Това регистрира социологическо проучване на агенция "Тренд", извършено по поръчка на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).  "Правилната форма означава първо да платим на бъдещото себе си, чак тогава да харчим остатъка. При..

публикувано на 02.10.24 в 09:13

Кампания: Агресията в училище може да се преодолее със спорт

Със спорт може да се преодолее агресията в училище. Това е посланието на кампанията на Държавната агенция за закрила на детето "Бъди смел, бъди добър". Б ългарски олимпийци се включиха в инициативата в столичното 140-то училище "Иван Богоров". Ивет Горанова е част от кампанията. Какво по-добре от час по физическо, ако упражненията ти ги води..

публикувано на 01.10.24 в 11:35