Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Експерти и медиатори полагат усилия да върнат в клас отпаднали ученици

В Силистренско отпадналите ученици са 56 в 17 училища

Снимка: Незабравка Кирова

Малко над 9500 ученици влязоха в класните стаи в Силистренско, като 817 са първокласниците, а близо 700 онези, за които това беше последният 15 септември.

В началото на учебната година обаче в Регионалният инспекторат по образование в Силистра поставят фокуса върху децата в ученическа възраст, които не посещават училища и детски градини.

Трета година вече в региона работят 34 екипа по механизма за обхват и според тях има ефект от работата им, въпреки че статистиката показва, че извън системата има деца за още десет училища.

Д-р Габриела Миткова, директор на РУО - Силистра   Снимка: Незабравка Кирова

Отпадналите ученици на този етап от проверката са 56 в 17 училища, като най-много са в Средище, Професор Иширково, село Искра и в Дулово. Най-много от отпадналите са в гимназиален етап на обучение. И причината не е нито преминаването към обучение в електронна среда, нито липсата на ефективност от механизма за обхват, коментира за БНР директорът на Регионалното управление на образованието д-р Габриела Миткова.

"Вероятно на хората им изглежда, че нещата не се движат с тази скорост, която бихме искали, но ако не сме максималисти и не очакваме да има нула отпаднали все пак нещата са много по-добре, отколкото, ако нямаше. Механизмът поставя една много добра рамка на междуинституционално взаимодействие, което всички до тогава, до стартирането му отчитаха, че отделните институции, които могат да помогнат не си взаимодействат. Сега вече на четвъртата учебна година, която започна с механизма може да се каже, че екипите са сработени, те много малко са променяни, хората се познават. Веднага се свързват и започват да коментират, но познават адресите, случаите каузите, останалите най-трудни случаи и по-лесно решимите".

Педагози, представители на дирекция „Социално подпомагане“, полицаи, кметове и кметски наместници. Всички те имат грижата да следят движението на учениците в училище, кои деца са в риск, кое не посещава часовете. Разговарят с родителите, обхождат адреси и търсят съдействие, така че децата да се върнат в класната стая.

Преобладават родителите, които проявяват незаинтересованост към образованието на децата си, има и семейства, които не допускат чужда намеса и проявяват вид агресия, сипят обиди.

По-малко са онези, които са ги спрели от училище поради бедност, разказа Снежана Пенева, координатор на механизма за обхват към силистренското управление на образованието.

"Тъй като училищата са направили добра организация, те намират начин да подпомогнат семействата с дрехи".

По думите ѝ образователните медиатори помагат, но някои от децата стоят до третия час в училище, докато си получат закуската и след това си тръгват.

На практика необхванати остават най-трудните случаи. Това са т.нар. безпричинни случаи, сподели още д-р Габриела Миткова.

"Там, където има причина, причината е атакувана. Ако нещо не достига на семействата някаква помощ им помагаме, ако трябва да бъдат убеждавани, ги убеждаваме, но има семейства, които отказват да пуснат децата си на училище".

И на фона на работата на екипите по обхват на учениците остават наказателните постановления към родителите, които не оказват съдействие за обучението на децата си. Проблем за мнозина е, че няма твърд механизъм за изпълнението им от държавните органи.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия  файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КАСКО е застраховката, която се използва при щети от паднали дървета и клони

Закъсали тирове, затворени пътища и паднали дървета - такава беше обстановката в страната след първия обилен снеговалеж в началото на седмицата. Имаше и неприятно изненадани. Такива са Тодор Трифонов, живущ в столичния кв. "Гео Милев" и Пламен Павлов от "Дианабад", чиито автомобили са изпотрошени от паднали дървета . "Застраховката, която..

публикувано на 02.12.21 в 12:18
Германски войници по време на учение.

Накъде върви укрепването на европейската отбрана

Преговорите за геостратегическата ориентация на ЕС през следващото десетилетие вече са в ход. Евросъюзът се готвиза безпрецедентен скок на отбранителните способности. Върховният външнополитически представител на ЕС Жозеп Борел  вече запозна Европейската комисия и министрите от ЕС с инициативата „Стратегически компас“, а експертитеоценяват това..

публикувано на 02.12.21 в 12:16

Наградите за жени в науката - самочувствие и смелост да продължиш напред

Тази година в конкурса „За жените в науката“ са били подадени общо 42 кандидатури, от които са излъчени финалните три, поясни пред БНР физикът проф. Николай Витанов, заместник-ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и председател на журито по програмата. Журито се състои от шестима експерти в различни области. Конкурсът е за..

публикувано на 02.12.21 в 11:33

След случая „Вера Су“ - какво ни трябва за адекватно морско спасяване

Трябва да имаме два плавателни съда, платформи за аварийно-спасителни дейности на море – без тези съдове няма как да се извършват подобни операции като спасяването на „Вера Су“. Това мнение изрази пред БНР Веселин Миланов, помощник-ректор на Техническия университет във Варна. „Те ще бъдат многофункционални, многоцелеви – спасяване освен..

публикувано на 02.12.21 в 09:49
Мартин Димитров

Мартин Димитров: Проектобюджетът на Белчев няма да може да се използва

Проектобюджетът, подготвен от служебния финансов министър Валери Белчев, няма да отговаря на структурата на правителството , която ще бъде предложена декември, подчерта в интервю пред БНР икономистът и депутат и в 47-ото НС Мартин Димитров от „Демократична България“. Той участва в коалиционните преговори на тема „Финанси”. 710 лв. минимална..

публикувано на 02.12.21 в 08:57
Стефан Милев

Община Плевен с над 20 социални услуги

Община Плевен предлага над 20 социални услуги за нуждаещи се граждани и деца. Последният проект "Патронажна грижа +“ започна от 1 октомври и е свързан с подкрепа за преодоляването на последиците от кризата, предизвикана от пандемията от Covid-19. "Социалните услуги са една от най-важните дейности в нашата община , каза пред БНР..

публикувано на 01.12.21 в 15:31

Консумацията на биопродукти расте

Covid кризата стимулира потреблението на биохрани, сочат данни на Европейската федерация на движенията за биологично земеделие. Има непрекъснат растеж на консумацията на биопродукти , каза пред БНР Стоилко Апостолов от фондация „Биоселена“. В момент на здравна криза е логично хората да се насочат към по-качествени храни, смята той...

публикувано на 01.12.21 в 12:35
Подкасти от БНР