Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Йордан Арабаджиев: Тръгнем ли към разделяне на тежкия и лекия трафик, винаги ще има неразбирателство

Разширението на ТОЛ системата трябва да става плавно и в диалог с МРРБ

Йордан Арабаджиев
Снимка: БГНЕС

"Министър Комитова казва, че по-тежките камиони трябва да плащат повече. Ние сме били винаги съгласни с този подход. Но ако един ТИР прави един курс от София до Бургас, той плаща 91 лева за един курс. Това е почти колкото е стойността на винетката на един автомобил за една година .Тръгнем ли към разделяне на тежкия и лекия трафик, винаги ще има неразбирателство.

Много сме изненадани от този подход на министърката. Комитова се опитва да внася разделение между участниците на пътя, без диалог и анализ на данните се хвърлят в пространстовто едни цифри, които може да се разглеждат по всякакав начин", коментира пред БНР Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.

Думите му са по повод интервю пред медиите на Виолета Комитова за вижданията на ведомството и политиката на управляващите да се обмисли разширение на обхвата на тол-системата и цените за км за превозвачите.

"Когато говорим за ТОЛ системата - това трябва да става плавно. Очаквахме вместо да си разговаряме през медииите, да седнем на една маса с министър Комитова и да видим къде ще се приоритизират пътищата, дали този обхват и тези тарифи ще бъдат насочени повече към транзитния трафик или пък тенденцията ще бъде са се натовари месния бизнес - това са неща, които подлежат на диалог", каза още Арабаджиев.

"Хвърлени думи от едни служебен министър, без никакав разговор по темата за нас е несериозно. Как може да се повишат постъпленията от ТОЛ таксите  - има достатъчно механизми това да стане през санкции за претоварените автомобили.

Още по темата в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От ЛГБТ общността поискаха по-добра защита

Атаките срещу хора с различна сексуална ориентация да бъдат записани в списъка на престъпленията от омраза в Наказателния кодекс. Това поиска общността на онлайн семинар, който обсъди казуси. ЛГБТ общността смята, че по този начин те ще бъдат по - добре защитени. Повече чуйте в звуковия файл.

публикувано на 28.11.21 в 07:07

Фотоси от първото земеделско-промишлено изложение в Пловдив са събрани в календар

Пловдивският исторически музей посвети календара си за 2022 година на първото земеделско-промишлено изложение в България и на Балканите. То се е състояло през 1892 година, а изборът на държавните ни мъже от онова време да е в града на тепетата не е случаен. Тогава Пловдив е най-големият град в България, живи са традициите му като водещ духовен..

публикувано на 28.11.21 в 06:01
Андрей Захариев

Андрей Захариев: Олигархичните кръгове са наследници на първоначалното пренасочване на капитали

„Остана един природен, много природен феномен в България, в природата на най-новата ни демокрация – именно това, че някои хора, които бяха управляващи в стария политически режим и притежаваха всички лостове в рамките на системата на тоталитарната власат такава, каквато са имали, успяха да прехвърлят едни капитали огромни да ги завъртят, така..

публикувано на 27.11.21 в 17:08

Богословският поглед към катастрофата на магистрала "Струма"

"В коментираните днес случаи става дума за внезапна смърт и за моменти, в които човек няма възможност да премисли, да огледа живота си, да премисли живота си, да поправи моменти, които е допуснал спрямо свои близки или дейности, които трябва да довърши в живота си или да изживее нещо, което е забавил в живота си", каза за БНР доц. Екатерина Дамянова..

публикувано на 27.11.21 в 12:57
Зорница Близнашка

Журналистът в БНР Зорница Близнашка: За мен радиото остава магия

"Винаги съм била радиочовек, неосъзнавайки го като по-малка. Задържахаме и хората, с които работя, тъй като от тях мога да науча много повече. Нищо лично към хората, които работят в телевизия или преса, но за мен радиото остава магия и тук хората са магьосници с това, което правят и успяват да съставят в ефира . То е като театър на..

публикувано на 26.11.21 в 17:53
Природен парк „Врачански Балкан“

Познавателният маршрут "Карст и биологично разнообразие" е достъпен и през есента

Резерватът "Врачански карст" се намира на територията на природен парк "Врачански Балкан". Познавателният маршрут "Карст и биологично разнообразие" е достъпен и през есента .  " Преминаването по маршрута е едно преживяване за сетивата и предизвиквам всеки, който мине да се заглежда наоколо - има интересни растения, животни.   Човек..

публикувано на 26.11.21 в 16:58
АЕЦ Козлодуй

Станислав Георгиев: Политическите решения идват със закъснение спрямо технологичните нужди

"Това, което направиха бъдещите политици и управляващи на България е, че отложиха отново въпроса - не за първи път. Историята с нова ядрена мощност се дискутира от 1985 - нищо ново. Това доказва колко е важно да се реши този въпрос", каза за БНР Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на Българския атомен форум във връзка с проведените преговори в..

публикувано на 26.11.21 в 13:17