Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на парламентарната комисия по земеделие

Пламен Абровски: Вече ще трябва да кажем – изразходихме тези пари и постигнахме това

Не може да оставим да изчезнат малките производители - те са гръбнакът на селските райони

Пламен Абровски
Снимка: БГНЕС

Всички искат закон за браншовите организации, но когато се стигне дотам да казваме кой кой е, вече никой не го иска. Това заяви пред БНР председателят на комисията по земеделие в парламента Пламен Абровски, който увери, че ще се опитат да положат основите на този процес.

„За да се случи този закон, той трябва да тръгне от долу нагоре, а не от горе надолу. От горе надолу означава държавата да им спусне едни правила, а те са доста чувствителни. От долу нагоре означава самите те да го направят.“

Според Абровски Европейската комисия също си задава въпроса къде са отишли милиардите от субсидии досега, след като ядем предимно вносни плодове, зеленчуци и месо и произвеждаме предимно зърно.

„Това е нещо, за което много рядко чувам да се говори. Този въпрос си го задава също ЕК. И точно поради тази причина, когато представиха реформата през 2018 г. на новата обща селскостопанска политика, едно от изключително важните неща бяха индикаторите. Вече ние ще трябва да кажем – изразходихме тези пари и постигнахме това. До този момент никой не е изисквал от държавите членки да го правят.“

Одитите, които ЕК ще прави на държавите членки, вече ще бъдат коренно различни, защото вече няма универсални правила и всяка държава ще залага мерки според своите специфики, поясни Пламен Абровски.

Таванът от 100 хиляди евро е записан в коалиционното споразумение, припомни Абровски. По време на служебното правителство са били изработени девет варианта, сега се предлага и десети, уточни той.

„Ангажимент на държавата членка е да създаде съответните правила, че няма да се заобикаля таванът. Ако ние създадем правила, които показват, че аз съм разделил своето стопанство само и единствено, за да заобиколя тавана, това не би трябвало да се позволява“, коментира Пламен Абровски.

Тези правила ги е имало и досега, и в момента би трябвало да ги има, допълни той, като уточни, че има санкционирани стопанства.

Трябва да постигнем баланс – максимално да подпомогнем малките и средните земеделски производители, подчерта Абровски. Това по думите му не бива да става за сметка на изсветлените заплати в сектора.

„И второто – трябва да видим (аз до момента не съм видял анализ) как ще се отрази на рентните плащания в България. Цената на рентата никой не я коментира, но това е много сериозно перо, което влиза в стокооборота, икономическия, на държавата.“

„Трябва да постигнем баланс. Не казвам, че трябва да помагаме на големите, но не трябва и да разрушаваме нещо, което в момента е направено. Ако вие имате бизнес, който сте градили с години, да дойде някой и да ви каже – прекалено много бизнес имате, това не е редно. Но в същото време не можем да оставим да изчезнат малките производители, защото те са гръбнакът на селските райони. Без тях ние нямаме селски райони.“

Чуйте цялото интервю с Пламен Абровски в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иглика Иванова

Иглика Иванова: Медийната грамотност е овластяване на аудиториите

Медийната грамотност е едно овластяване на аудиториите .  Това каза пред БНР Иглика Иванова, държавен експерт в Дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" в Министерството на културата. "Медийната грамотност се разбира като един комплекс от умения, разбирания, знания, нагласи, а когато е развита - и..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Православната църква чества Петдесетница

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с божествената си благодат. От древни времена празникът се приема за рожден ден на Църквата. Врачанският митрополит Григорий,..

публикувано на 23.06.24 в 08:06
Руски ракети биват изстреляни от Белгородска област в Русия по посока на украинската Харковска област, 18 май 2024 г.

Двама убити и най-малко 18 ранени при руски удар срещу Харков

Двама души са били убити, а най-малко 18 ранени при руски удар срещу втория по големина украински град Харков, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.  Най-малко четири експлозии са отекнали в жилищни райони на Харков, съобщи кметът на града Ихор Терехов. Спасителни екипи работят на мястото на атаките. Това нападение се случва, след като..

публикувано на 22.06.24 в 18:04
Епископ Тихон

Епископ Тихон: Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх

Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх. Това каза в предаването "РадиоТочка" Тивериополският епископ Тихон и коментира, че са се навъдили много "синодални астролози", но, според него, не може да се прогнозира.  Светият синод избра тримата митрополити - кандидати за патриарх на Българската православна църква и..

публикувано на 21.06.24 в 18:23
карта на математика Петър Бакалов

Математик създаде карта, сочеща местата, където би могло да се е осъществило купуване на гласове

МВР и прокуратурата трябва да обърнат внимание на данните от ЦИК. За това призова математикът Петър Бакалов.  Той е автор на интерактивна карта , която показва интересни процеси в избирателната активност. "На тези избори виждаме, че ГЕРБ средно спадат, но има малки населени места, където те се качват с пъти. Изпъкват такива като село..

публикувано на 21.06.24 в 08:31
Доц. Костадин Нушев

Костадин Нушев: При избора на патриарх могат да се възпроизведат групите, обособили се при вота за Сливенски митрополит

При избора на Сливенски митрополит се обособиха групи в Светия синод, които може да се очаква да се възпроизведат и при избора на патриарх . Това каза пред БНР доц. Костадин Нушев -  преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Още един митрополит иска да бъде изключен от списъка с възможните..

публикувано на 20.06.24 в 17:50
Отец Никанор

Архимандрит Никанор: Трябва ни патриарх, който да поведе стадото нито на изток, нито на запад, а нагоре

Тревожна е тенденцията за радикализация на избора на български патриарх . Това заяви в интервю за БНР архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, преди Светият синод да излъчи тримата кандидати за поста. Светият Синод избира трима претенденти за нов Български патриарх Според него става дума за " вплитането в една по-голяма..

публикувано на 20.06.24 в 10:49