Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Председателят на парламентарната комисия по земеделие

Пламен Абровски: Вече ще трябва да кажем – изразходихме тези пари и постигнахме това

Не може да оставим да изчезнат малките производители - те са гръбнакът на селските райони

Пламен Абровски
Снимка: БГНЕС

Всички искат закон за браншовите организации, но когато се стигне дотам да казваме кой кой е, вече никой не го иска. Това заяви пред БНР председателят на комисията по земеделие в парламента Пламен Абровски, който увери, че ще се опитат да положат основите на този процес.

„За да се случи този закон, той трябва да тръгне от долу нагоре, а не от горе надолу. От горе надолу означава държавата да им спусне едни правила, а те са доста чувствителни. От долу нагоре означава самите те да го направят.“

Според Абровски Европейската комисия също си задава въпроса къде са отишли милиардите от субсидии досега, след като ядем предимно вносни плодове, зеленчуци и месо и произвеждаме предимно зърно.

„Това е нещо, за което много рядко чувам да се говори. Този въпрос си го задава също ЕК. И точно поради тази причина, когато представиха реформата през 2018 г. на новата обща селскостопанска политика, едно от изключително важните неща бяха индикаторите. Вече ние ще трябва да кажем – изразходихме тези пари и постигнахме това. До този момент никой не е изисквал от държавите членки да го правят.“

Одитите, които ЕК ще прави на държавите членки, вече ще бъдат коренно различни, защото вече няма универсални правила и всяка държава ще залага мерки според своите специфики, поясни Пламен Абровски.

Таванът от 100 хиляди евро е записан в коалиционното споразумение, припомни Абровски. По време на служебното правителство са били изработени девет варианта, сега се предлага и десети, уточни той.

„Ангажимент на държавата членка е да създаде съответните правила, че няма да се заобикаля таванът. Ако ние създадем правила, които показват, че аз съм разделил своето стопанство само и единствено, за да заобиколя тавана, това не би трябвало да се позволява“, коментира Пламен Абровски.

Тези правила ги е имало и досега, и в момента би трябвало да ги има, допълни той, като уточни, че има санкционирани стопанства.

Трябва да постигнем баланс – максимално да подпомогнем малките и средните земеделски производители, подчерта Абровски. Това по думите му не бива да става за сметка на изсветлените заплати в сектора.

„И второто – трябва да видим (аз до момента не съм видял анализ) как ще се отрази на рентните плащания в България. Цената на рентата никой не я коментира, но това е много сериозно перо, което влиза в стокооборота, икономическия, на държавата.“

„Трябва да постигнем баланс. Не казвам, че трябва да помагаме на големите, но не трябва и да разрушаваме нещо, което в момента е направено. Ако вие имате бизнес, който сте градили с години, да дойде някой и да ви каже – прекалено много бизнес имате, това не е редно. Но в същото време не можем да оставим да изчезнат малките производители, защото те са гръбнакът на селските райони. Без тях ние нямаме селски райони.“

Чуйте цялото интервю с Пламен Абровски в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Украински бежанци, напускащи хотел в Слънчев бряг

Само 3 хотела в Слънчев бряг ще продължат да работят по новата мярка за настаняване на украински бежанци

До 31 май бежанците от Украйна трябва да напуснат хотелите по Черноморието , които не продължават да участват в държавната програма. Само 3 хотела в Слънчев бряг ще продължат да работят по новата мярка за настаняване на украински бежанци, която предвижда финансова помощ от 15 лева на ден. Трите почивни бази се намират в западната част..

публикувано на 25.05.22 в 18:00
Радослав Рибарски

Радослав Рибарски: Искаме да спазим договора с "Газпром" и да не подлежим на санкции

"В ситуацията с газа основна цел е да бъде изпълнен договорът и да си вървят доставките, както са уговорени ", каза пред БНР Радослав Рибарски от ПП, председател на Комисията по енергетика в Народното събрание  Рибарски. Асен Василев поиска ЕС да изясни приемането на разплащания за газови доставки "Към момента се вижда категорично, че..

публикувано на 25.05.22 в 07:43
доц. Владислав Миланов

Доц. Владислав Миланов: Езикът е от маркерите, които винаги ни обединяват

"Обществото ни е много раздвоено по важни за държавата събития, но езикът остава един от белезите за идентичност, един от маркерите, които винаги ни обединяват ." Това каза в интервю за БНР доц. Владислав Миланов, езиковед, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Това е един от стожерите на държавността ", подчерта..

публикувано на 24.05.22 в 09:40
проф. Христо Матанов

Проф. Христо Матанов: Ако направим компромис, трябва да признаем, че сме татари

България не трябва да прави отстъпки пред Северна Македония, защото няма какво да направи. Ако направим отстъпки, това означава да се съгласим с езика на омразата, който ни залива всеки ден . Това мнение изрази пред БНР историкът Христо Матанов. Според него "българският премиер е прекалено оптимистичен". "Не очаквам сензационно развитие,..

публикувано на 24.05.22 в 08:01
Илияна Николова

Илияна Николова: Трябва да разграничаваме патриотизма от русофилията

Изследване на Фондация "Работилница за граждански инициативи" поставя фокус върху историческия аспект на нагласите на населението у нас спрямо Русия. Никое от проведените социологически проучвания от началото на войната не обръща поглед назад към историята и образованието по история , каза пред БНР изпълнителният директор на фондацията..

публикувано на 23.05.22 в 10:08
Петър Витанов

Петър Витанов: Натискът за РСМ е контрапродуктивен, ще създаде антиевропейски настроения

Българските евродепутати са гласували против текст в годишен доклад на Европейския парламент, който е неизгоден за българската позиция за Северна Македония , но текстът е получил голяма подкрепа. Докладът призовава за незабавно начало на преговорите със Северна Македония и Албания за присъединяване към Европейския съюз. "Намери място крайно..

публикувано на 23.05.22 в 07:43