Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На сигурно място срещу голямата жажда" - бирарията, която работи само в неделя и на празници

Снимка: Ангелина Пискова

На 20 километра от столицата на Европа - Брюксел се намира бирария, която не бие на очи с мащаби, а точно обратното - тя е малко и уютно местенце в градчето Ейзеринген. Носи името "На сигурно място срещу голямата жажда", а неин собственик е Кюрт Панеелс.

"Зад къщата има замък, в него са живели двама барони. Те са дали името и на кръчмата, когато е била построена. Това става през 19-ти век и ние го запазихме. Решихме, че е наша, местна традиция, и няма да го променяме", разказва Ян Панеелс, пивовар и племенник на собственика на бирарията
Бирарията е построена е през 1842-ра година с тухли, останали след градежа на местната църква
Интересното е, че работи само в неделя и на църковни празници.

"Всъщност, моят чичо е градинар. Той си има работа, а това е само хоби. Семейството се зае с това през 2000-та година и то защото това беше една от последните кръчми в градчето. Затова решихме, че ще е срамота такова наследство да изчезне".
Тогава семейтвото я купува от 80-годишна жена и ѝ прави малък ремонт. Освен бирария, в сградата се е помещавала и сладкарница
21-годишният Ян Панеелс е най-младият пивовар в Белгия, а вероятно и в света. Започва да се занимава с тази дейност на 15 години заедно с приятел на баща си. Варят 6 вида бира от марката "Гронкел" на името на Францискус-Йозефус де Гронкел, виден адвокат в градчето. 
Единствено в този регион се произвеждат видове от вида "Гьоз" и "Крик". Панеелс вари също "Гьоз" и "Ламбик", които се правят чрез спонтанна ферментация на диви дрожди, а те виреят само в този регион. Става дума за т.нар. тип "кисел ейл", в който не се слага дори щипка захар. Част от продукцията включва и плодов ламбик. Ейлът може да е троен или четворен в зависимост от съдържанието на алкохола. 
"На сигурно място срещу голямата жажда" е микропивоварна, която произвежда годишно едва 8 хиляди литра. Ян казва, че е обичайно тук да идват хора от цял свят:

"Има хора, които в неделя отиват на църква и след това винаги минават при нас да пият по нещо. Днес имаше хора от Бразилия, Полша, Съединените щати, Канада, понякога идват и от Австралия. Особено ни харесва това, че хора от града седят до хора от цял свят и просто си говорят, макар техният английски да не е много добър. Чудесно е да видиш как непознати разговарят помежду си". 
Снимка: Ангелина Пискова
Войната в Украйна е повлияла в известна степен на бизнеса, защото хората са уплашени от все по-високите цени на енергията и пестят пари за ток и от удоволствието да седнеш на бира. Панеелс обаче признава, че са били по-засегнати от пандемията от Covid-19. 

"Бяхме затворени в продължение на година и половина до миналото лято, когато отново възобновихме работата си. Решихме да не работим толкова време, въпреки че ни бяха разрешили да отворим, защото не искахме да налагаме толкова много ограничения на хората, които идват тук. Искахме да е толкова забавно, колкото беше и преди".
 
Всяка година Ян и чичо му организират заедно с асоциацията на любителите на бирата "Гьоз" "Нощ на голямата жажда" - нещо като международен фестивал на бирите "Гьоз" и "Крик" в региона. Обикновено това се случва през април.
Повече за бирарията можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята на чешмата с кристална вода край Доспат, дар за хората от рода на Красимир Рашилов

За да има вода, трябва да има гора, казва мъдро Красимир Рашилов - 86-годишен майстор-чешмар от Доспат.  По думите му, водите, които извират от Родопите, са кристални, а държавата е обърнала гръб на природата и водните богатства.  "Любител съм на природата, на водата, на гората и на всички останали природни забележителности. Затова хрумна ми..

публикувано на 07.08.24 в 20:26
Изпепелени домове във Виня дел Мар, Чили, 4 февруари 2024 г.

Как се бори с горските пожари Чили - страната, в която всички пожарникари са доброволци?

Чили е латиноамериканската страна с най-дългата територия в света - над 4600 км. Тази ивица осигурява изключително разнообразна екосистема от север на юг, като започва с най-сухата пустиня в света - Атакама, преминава през зона с гори, джунгли и езера и завършва със смятаната за най-чиста в света природна зона - Патагония,..

публикувано на 07.08.24 в 19:22
Поглед от италианското селище Кастелина Маритима към морето, което не се вижда от високата влажност.

Италия не помни толкова продължителни летни горещини

В Италия лятото е с продължителни горещини, придружени с висока влажност. Времето е тежко. Отразява се на хората, на селското стопанство и на природата. В 14 от общо 20 региона беше забранена поетапно от края на юни трудовата дейност на открито между 12 и 16 часа местно време. Наредбата е в сила до 31-и август. Хората не си спомнят морето и..

публикувано на 07.08.24 в 18:19
Владимир Николов

Изследването на мезозойската гръбначна фауна и динозаврите е прохождащо научно направление у нас

Поредната експедиция към Трън в търсене на следи от динозаври поема на път.  "Тръгваме обичайната група към Трън с ръководител доц. Латинка Христова от Националния природо-научен музей, с колеги от Геологическия институт на БАН и палеонтолози от СУ, тоест групата, която вече от 7 години работим в находището, разказа за "Хоризонт" палеонтологът..

публикувано на 07.08.24 в 12:25
Краеведът от село Звиница Мухарем Алиосман

Сбъдва ли се пророчество на три века България да се превърне в пустиня?

Пророчество на повече от 300 години вещае превръщането на южните Балкани в пустиня заради температурни катаклизми и засушаване. Предсказанието се свързва с гръцки светец и се разпространява сред мюсюлманите - алиани в Източните Родопи, където в последните години десетки села страдат от липса на питейна вода. За повече от 30 милиона..

публикувано на 07.08.24 в 10:38
Проф. Николай Ненов

Когато западните курортисти "насаждаха буржоазното влияние от капиталистическите страни"

Години наред България се опитва да направи от туризма индустрия по модела на Италия и Гърция. Успехите са съмнителни, но пък е важно да се отбележи, че е имало времена, в които чужденците не са били добре дошли в страната ни.  През август, когато слънцето е закачено за небето и няма мърдане, над цялата ни страна като че ли виси табела с..

публикувано на 06.08.24 в 16:02

Вкусните палачинки на Иван Чолаков привличат туристите в Китен

Иван Чолаков е добре познат в Китен с вкусните палачинки и бургери, които продава от 15 години в курорта. Преди това е работил 13 години в Албена и 10 години в Златни пясъци. Казва, че в Китен идват предимно български туристи. Някога е бил посещаван от чехи, словаци, поляци. Преди години са идвали и деца от Русия и Украйна. Политиката обаче е..

публикувано на 06.08.24 в 11:54