Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Омразата много бързо се разпространява, а след това бавно се събира"

Теодора Димова: Деветосептемврийският манталитет живее и днес

Писателката подготвя нов роман, озаглавен "Не ви познавам"

Теодора Димова
Снимка: БГНЕС

Откъси от нов роман, по който писателката Теодора Димова в момента работи, ще бъдат представени от актьора и режисьор Стоян Радев на 1 септември в Художествената галерия в Созопол, а авторката ще разкаже на публиката подробности от "Не ви познавам", който предстои да бъде издаден до края на годината.

"В близката ни минало е било много популярно да се четат откъси от още непубликувани романи. Баща ми (писателят Димитър Димов - б.р.) често е събирал свои приятели и часове наред е четял пред тях текстове, върху които работи. След това те са обсъждали, а той е споделял, че такива разговори са му били изключително полезни", разказа пред БНР Теодора Димова, специален гост в предаването "Хоризонт за вас".

По думите ѝ това е проверка за самия текст и проверка за това какво читателите очакват:

"Романът се занимава с днешния ден, занимава се с начина, по който реагирахме на пандемията, занимава се с протестите, с тази външна шизофрения, която е в обществото ни, и ние постепенно я интериоризираме и тя става наше вътрешно състояние".

Внучката на една от главните героини в романа "Поразените" е главен герой на новата творба на Теодора Димова.

"Това, което в романа е наречено "деветосептемврийски манталитет", продължава да живее и днес. Този манталитет посяга, пуска пипалата си към главната героиня на "Не ви познавам" и тя установява, че това е това е същият манталитет, който е убил нейните предци и е променил съдбата им. Сега този деветосептемврийски манталитет е с нов дрескод, но неговата ядка е една и съща", сподели писателката.   

Според нея усещането за катастрофичност е характерно за последните години:

"Като че ли една катастрофа се задава на забавен каданс, както беше с пандемията. Ние не успяхме да я осмислим. След това се зададе нова - войната в Украйна. ... Разделението не го преодоляваме, а дори става все по-дълбоко и категорично. И за мен е все по-страшно. Ние имаме две Българии, две нейни истории, два вида нейно минало, два вида български език. Това шизофренично положение, в което живеем, се отразява на всеки един от нас по отделно. То не може да стои извън нас, то рефлектира в нас. Литературата и изкуството би трябвало да могат да преодоляват разделението, да създават мостове, но не виждам това да става. Може би и политиците трябва да преодоляват разделението. Омразата, която се насаждаше в обществото ни и някак си изби по време на пандемията, много бързо се разпространява и след това много бавно се събира, много бавно се преодолява"

Политиците не трябваше да допускат езика на омразата и агресията, подчерта Теодора Димова:

"Те трябва да са пример за подаване на ръце, защото ние сме осъдени да живеем заедно, не можем да разделим България и една част да е за едните, а друга - за другите. ... Политическото пространство вече измъчва човека, то не му помага да живее спокойно. В европейските държави хората не се занимават толкова с политика и не следят действията на политиците. Ние сме прекалено много ангажирани с политика, тя превзема личната ни територия. Това не говори добре нито за държавата, нито за нас". 

Интервюто на Снежана Иванова с Теодора Димова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Личи търсене за ново. Патовата ситуация горе води до набъбване на други опции

Има неяснота кой ще е втори. Има неяснота около чертата. Има възможност отвсякъде да избие създалото се напрежение . Това заяви пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан". Има поредица от малки формации около известни личности, които са трудно прогнозируеми , отбеляза Симеонов, като даде пример с ПП..

публикувано на 07.06.24 в 08:56
Проф. Бил Бене

Проф. Бил Бене: Когато не направим демокрацията реалност за повече хора, отваряме вратата за лидери като Путин и Орбан

" Когато се провалим в превръщането на обещанията на демокрацията в реалност за повече хора, тогава отваряме вратата за всички, които настояват за това, че демокрацията се е провалила, че тя не работи и имаме нужда от човек със силна ръка - като Путин или Орбан, който да се грижи за нас ". Това каза пред БНР проф. Бил Бене,  автор на теорията за..

публикувано на 06.06.24 в 18:46

Партия сигнализира, че Столичната община отказва да изпълни указание на ЦИК

Парламентарно представена политическа партия сигнализира, че Столичната община отказва да изпълни указание на ЦИК за унищожаване на неизползваните ролки със специална хартия за машинно гласуване от парламентарните избори от 2 април 2023 и местните избори от октомври миналата година. Нареждането е от 20 май. На 25 май до ЦИК е изпратен отговор от..

публикувано на 06.06.24 в 17:21
Тодор Галев

Тодор Галев: Мнозинството от българите вярва, че САЩ и ЕК ще се намесят в изборите

По-голяма част от българското население смята, че чужда намеса в изборите за Европейски парламент и в националните избори на 9 юни може да дойде от правителството на САЩ . На второ място се посочва Европейската комисия. Много по-малко българи смятат, че подобна намеса може да дойде от Русия или от Турция. Това регистрира проучване на..

публикувано на 06.06.24 в 07:59

Христиан Даскалов: 50% от българските компании смятат, че темата "Киберсигурност" е нерелевантна за тях

Около 50% от българските компании смятат, че темата "Киберсигурност" е нерелевантна за тях . Тази статистика на "Евростат" цитира пред БНР Христиан Даскалов - председател на борда на Цифров иновационен хъб "Тракия".  "Най-вероятно това са компании, които не са толкова високо цифровизирани, нямат някакъв вид онлайн търговия и смятат, че това не ги..

публикувано на 05.06.24 в 09:42
Симеон Матев

Симеон Матев: Лятото ще е с валежи под нормата и температури над нея

Лятото ще бъде с валежи под нормата и температури, които ще са с около 1,5 - 2 градуса над нея . Това прогнозира пред БНР климатологът Симеон Матев, главен асистент в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".  По думите му дългосрочна прогноза се прави трудно и не винаги това е успешен процес : "Зад изготвянето..

публикувано на 03.06.24 в 17:16

Надежда Рангелова-Бояджиева: Дългосрочната перспектива на Детската болница е ключовото, не срокът

" Най-голямата причина за трудности и проблеми в процеса на изграждане на Националната детска болница е постоянната смяна на екипите, които работят по този проект, постоянната смяна на правителствата и липсата на последователни действия. За съжаление, всеки следващ или министър на здравеопазването, или директор на здравната инвестиционна компания..

публикувано на 03.06.24 в 10:56