Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Покойният Марин Бодаков е бил много свързан с библиотеките, с тяхното бъдеще

Марин Бодаков
Снимка: Ани Лозева

Преди дни излезе книгата „Галерията на сърцето” със събраните стихотворения на Марин Бодаков. В една от изминалите неделите на месец август Столичната библиотека организира четене на неговите стихотворения в Борисовата градина от приятели и близки на поета. Инициативата е част от „Зелени библиотеки”, в която години наред  Марин Бодаков участваше.
Марин Бодаков е от тези хора, които са подарък от съдбата. Беше човек, който отстоява каузите на литературата и културата. Раздаваше знания и доброта. Общуването с него продължава чрез спомените и литературата.  

Проф. Алберт Бенбасат чувства Марин Бодаков като по-малък брат, с който взаимно обсъждат критически текстове. За проф. Бенбасат поезията на Марин Бодаков е дълбоко лична, изпълнена е с много мълчание.

"За Марин не мога да говоря в минало време, ние работехме с него заедно във Факултета. Бяхме много близки. Аз го чувствах като по-малък брат, с който се консултираше, съветваше и аз с него се съветвах. Обсъждахме написаното от него и от мен. Обсъждахме други критически текстове, както и кандидат-студентски разработки".

Силвия Чолева е поет и близък приятел на Марин Бодаков. Тя заяви, че позоваванията на близки хора в стихотворенията на Марин Бодаков са важни, защото той успява да ги направи общочовешки.

"Важно е според мен тези позовавания на приятели, на близки, които той вкарваше в стихотворенията и успяваше да ги преобърне, за да ги извади от тази конкретност, да ги направи общочовешки".

По думите на Силвия Чолева Марин Бодаков е бил много свързан с библиотеките, с тяхното бъдеще, с това какво може да се направи, за да се привлекат повече млади хора към четене.

"И работеше много в тази посока. Винаги откликваше на всякакви акции."

Кристин Димитрова е сред приятелите на Марин Бодаков. Откроява деликатността в общуването на Марин Бодаков с хората. Кристин Димитрова прочита стихотворението „Мечка страх”, в което отново се откроява финесът на Марин Бодаков, тъй като поетът обича да оставя най-важното като тайна.

"Марин беше много рецептивен, но при цялата тази деликатност не означава, че не беше много твърд. Неговата емпатия към приятелите му -  винаги беше готов да се вслуша, да помогне. Имаше много голяма твърдост на отстояването на неговите принципи, да не се прави компромис с качеството на литературата."

За Марин Бодаков не може да си говорим в минало време. Неговото присъствие е толкова осезаемо около нас – дали чрез стихотворения или заради критическите му статии и рецензии, които човек прочита.

Ето част от едно от стихотворенията на Марин Бодаков:

"Разпервам рани - и политам

през планини, мостове и тунели, и облаци,

през жмичка между черкви

към плащаницата

от пръст и нищо"

Марин Бодаков ни учеше, че е необходимо погледът ни да е устремен нагоре и да отстояваме високо ниво в това, което правим.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
професор Елица Нешевска

Проф. Елица Нешевска: Мати Пинкас остави голямо духовно наследство след себе си

"Професор Мати Пинкас. Творчески и педагогически принципи" е книгата на професор Елица Нешевска, която тя издава по повод 100 годишнината на оперната певица, при която „музиката минава през ума и сърцето, за да въздейства на публиката“. Мати Пинкас е родена на 11 август 1921 г. в София, в семейство на високообразовани родители с отношение..

публикувано на 04.12.22 в 04:46
Томислав Аспарухов - една от музикалните емблеми на Враца

Томислав Аспарухов е една от музикалните емблеми на Враца

Героят в рубриката ни "Горещи сърца" е напълно отдаден на музиката. Той е на 77 години, а в нейния възвишен и вълнуващ свят е от 5 годишен. Следата му на сцената е толкова ярка, че обществеността приема Томислав Аспарухов за една от музикалните емблеми на Враца. Той е цигулар, но съдбата и призванието му са хоровите формации. Бил е..

публикувано на 03.12.22 в 17:50

Александър Мутафчийски празнува двоен юбилей

Музикалният театър ще отбележи двоен юбилей на своя солист Александър Мутафчийски – 50 житейски и 25 творчески години. Събитието е в неделя-4 декември, когато публиката ще може да се наслади на постановката „Цигулар на покрива“. „Това е едно сериозно предизвикателство. Аз съм познат на публиката предимно като комик, а тази роля поставя пред..

публикувано на 30.11.22 в 11:50
Бояна Бункова и Александър Селие

Александър Селие на вълшебното килимче на българския фолклор

Той може да свири на лейка за вода и на листо от роза. Свири буквално на всичко. Това е мултиинструменталистът Александър Селие , който гостува в България за 70-годишнината на хора "Мистерията на българските гласове". Утре той ще има първи концерт пред българска публика заедно с Христина Белева – гъдулка и Костадин Генчев – кавал...

публикувано на 30.11.22 в 10:28
В Пакистан

Барбара Цангерл и Якопо Лархер пред БНР: Винаги си струва да дадеш всичко от себе си

Австрийката Барбара Цангерл и Якопо Лархер от Италия са една от най-успешните алпийски свръзки в света в момента, атлети на някои от най-големите производители на екипировка. Преди няколко години любовта им към катеренето ги свързва и двамата започват да обикалят континентите в търсене на нови предизвикателства. В момента двойката е в..

публикувано на 30.11.22 в 10:15
Исабел Алиенде

Исабел Алиенде пред БНР: Животът ми е бил труден, това ме научи да ценя всичко добро

„Знаех, че ще напиша тази история, вдъхновена от майка ми. Тя почина малко преди пандемията от Covid- 19. Доживя до 98 годишна възраст. Ако бе поживяла още малко, щеше да стане на 100. Родена е по време на пандемия – пандемията от испански грип. Можеше да стане свидетел на втора – от Covid-19, както Виолета. Майка ми бе и с подобни..

публикувано на 28.11.22 в 23:00

"Стефан Данаилов на 80: години любов"

80-годишнината от рождението на Стефан Данаилов, която се навършва на 9 декември, ще бъде отбелязана със специална програма. Основните събития и акценти от нея бяха представени днес в Народния театър. БНР е медиен партньор на проявите. "Стефан Данаилов на 80: години любов" е мотото на програмата, която е под патронажа на вицепрезидента Илияна..

публикувано на 21.11.22 в 15:08