Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Покойният Марин Бодаков е бил много свързан с библиотеките, с тяхното бъдеще

Марин Бодаков
Снимка: Ани Лозева

Преди дни излезе книгата „Галерията на сърцето” със събраните стихотворения на Марин Бодаков. В една от изминалите неделите на месец август Столичната библиотека организира четене на неговите стихотворения в Борисовата градина от приятели и близки на поета. Инициативата е част от „Зелени библиотеки”, в която години наред  Марин Бодаков участваше.
Марин Бодаков е от тези хора, които са подарък от съдбата. Беше човек, който отстоява каузите на литературата и културата. Раздаваше знания и доброта. Общуването с него продължава чрез спомените и литературата.  

Проф. Алберт Бенбасат чувства Марин Бодаков като по-малък брат, с който взаимно обсъждат критически текстове. За проф. Бенбасат поезията на Марин Бодаков е дълбоко лична, изпълнена е с много мълчание.

"За Марин не мога да говоря в минало време, ние работехме с него заедно във Факултета. Бяхме много близки. Аз го чувствах като по-малък брат, с който се консултираше, съветваше и аз с него се съветвах. Обсъждахме написаното от него и от мен. Обсъждахме други критически текстове, както и кандидат-студентски разработки".

Силвия Чолева е поет и близък приятел на Марин Бодаков. Тя заяви, че позоваванията на близки хора в стихотворенията на Марин Бодаков са важни, защото той успява да ги направи общочовешки.

"Важно е според мен тези позовавания на приятели, на близки, които той вкарваше в стихотворенията и успяваше да ги преобърне, за да ги извади от тази конкретност, да ги направи общочовешки".

По думите на Силвия Чолева Марин Бодаков е бил много свързан с библиотеките, с тяхното бъдеще, с това какво може да се направи, за да се привлекат повече млади хора към четене.

"И работеше много в тази посока. Винаги откликваше на всякакви акции."

Кристин Димитрова е сред приятелите на Марин Бодаков. Откроява деликатността в общуването на Марин Бодаков с хората. Кристин Димитрова прочита стихотворението „Мечка страх”, в което отново се откроява финесът на Марин Бодаков, тъй като поетът обича да оставя най-важното като тайна.

"Марин беше много рецептивен, но при цялата тази деликатност не означава, че не беше много твърд. Неговата емпатия към приятелите му -  винаги беше готов да се вслуша, да помогне. Имаше много голяма твърдост на отстояването на неговите принципи, да не се прави компромис с качеството на литературата."

За Марин Бодаков не може да си говорим в минало време. Неговото присъствие е толкова осезаемо около нас – дали чрез стихотворения или заради критическите му статии и рецензии, които човек прочита.

Ето част от едно от стихотворенията на Марин Бодаков:

"Разпервам рани - и политам

през планини, мостове и тунели, и облаци,

през жмичка между черкви

към плащаницата

от пръст и нищо"

Марин Бодаков ни учеше, че е необходимо погледът ни да е устремен нагоре и да отстояваме високо ниво в това, което правим.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димо Райков

Димо Райков: Най-нещастният български творец е писателят

Аз съм един щастлив писател , казва за себе си Димо Райков, който в края на месеца ще навърши 70 години. Животът му е разпънат между две епохи – на социализма и на прехода: "Може би оттам тръгва и моето щастие. 35 години в единия начин на живот, коренно различен от другия, и 35 години в другия. Това са две епохи, взаимно мразещи се,..

публикувано на 24.07.24 в 12:04
Вероника Христова

Професия театрален педагог: да накараш дете с увреждания да се забавлява

Тя е актриса, режисьор, театрален педагог. Тя е Вероника Христова и въпреки че преодолява ежедневни прегради с инвалидната си количка, живее за мига и за споделените преживявания. В „Горещо сърце“ ви срещаме с още един човек от екипа на Дневния център за хора с епилепсия в София – човек, който провокира децата да се забавляват и да..

публикувано на 21.07.24 в 04:48
 Боян Ангелов

Боян Ангелов: Ако по безскрупулен начин се отхвърлят класически произведения, ние сме обречени на неуспех!

Значимостта на личностите от миналото за съвременните творци, е темата на "Нощен хоризонт" в разговор с п редседателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов . Заедно с нeго се връщаме назад във времето към важни и вдъхновяващи моменти за мястото и ролята на родните ни класици в днешния свят , влиянието им върху нашата..

публикувано на 18.07.24 в 13:14
 Проф. Панайот Карагьозов

Проф. Панайот Карагьозов: "Петте кьошета" е роман пъзел, в които героите постигат катарзис

"Може би преди три години започнах да пиша романа , паралелно с разказите, които изненадващо за себе си, също започнах да пиша по време на пандемията, сподели за "Нощен Хоризонт" проф. Панайот Карагьозов, преподавал дълги години в СУ и автор на новата си книга-  "Петте кьошета" . "Петте кьошета" е първият роман на проф. Панайот Карагьозов , който..

публикувано на 16.07.24 в 10:42

Кристина Александрова: Човек до последно трябва да опитва да постигне дори невъзможното

Весела и небрежно звучаща като италианска канцонета – така описва себе си оперната певица Кристина Александрова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е незряща и от няколко години работи като музикотерапевт с деца и младежи от Дневния център за хора с епилепсия в София.  На 44 години Кристина Александрова продължава да сбъдва мечти, да се..

публикувано на 14.07.24 в 07:05
Надка Денчева

77-годишната Надка Денчева - спортната гордост на Павликени

Павликени има своята нова спортна гордост. 77-годишната Надка Денчева смая всички и с майсторство и издръжливост спечели златния медал за ветерани на 50-ия национален мастърс турнир по тенис на маса в курортния комплекс "Албена". Бившата трактористка не се дава на младите , продължава да спортува, готви се за следващия си турнир и е запалена фенка..

публикувано на 13.07.24 в 07:50
Владимир Карамазов

Владимир Карамазов: Фотографията дава възможност да разказваш

Фотографията дава възможност да разказваш. Това каза в предаването "РадиоТочка" актьорът Владимир Карамазов, който е и награждаван фотограф. "В последната година и половина се пренасочих към най-смислената част от фотографията, заради която исках да стана фотограф, защото исках да започна да разказвам моите истории и темите, които мен ме..

публикувано на 12.07.24 в 19:26