Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красиви, ръчно изработени изделия се продават в базар „Ние можем“ във Велико Търново

Предметите са направени от хора, настанени в социални институции

Благотворителната инициатива базар „Ние можем“
Снимка: Здравка Маслянкова

Близо 40 социални услуги, центрове за работа с деца и партньорски неправителствени организации се представят на Коледния базар във Велико Търново. Продажбите са с благотворителна цел, за да бъдат осигурени материали за арт ателиетата на социалните институции, за организиране на празници за децата и възрастните в неравностойно положение и за екскурзии.
В началото на Коледния базар в централния парк „Марно поле“ във Велико Търново е любимата на всички къщичка, в която за 16-а година своите ръкоделия и коледна украса представят ателиетата и арт работилниците към социалните услуги в община Велико Търново. Благотворителната инициатива базар „Ние можем“ беше открита от директора на общинската дирекция „Социални дейност и здравеопазване“ Росица Димитрова:

Изключително важно е заедно, без значение дали са хора с увреждания, дали изобщо са в социална услуга, те се чувстват значими, когато показваме това, което могат. Това е достойно зачитане на тяхната личност, защото човек заслужава това. Затова за нас е много важно всяка възможност да използваме, за да показваме това, което умеем, правим, създаваме, творим и това, което искаме да подарим на цялата общественост“. 

Благотворителната инициатива базар „Ние можем“  Снимка: Здравка Маслянкова

Хората с тежки съдби могат да творят красота. Доказателството са коледните играчки, които изработиха децата и възрастните от Кризисния център за жертви на домашно насилие, разказва социалният работник Силвия Боянова: 

Тези занимания им дават отново вярата, че те са силни, те могат, те са успешни и това, че са попаднали при нас, е само временна криза и ситуация в техния живот, отново им дава усещането, че могат да бъдат полезни, дават им чувството за топлина и уют и ги прави съпричастни към този хубав Коледен празник“. 

Много красота и талант показват на Коледния базар с ръкоделията си жените от Клуба на инвалида във Велико Търново, разказва Елена Димитрова: 

Правим картички – шити и с декупаж, правим плетени неща, разни фигурки, по-големи изделия на една и на две куки. Много се радваме, когато ни харесат изделията и ги закупят, и сме доволни, че сме направили нещо, което е допринесло за по-приятно изкарване на празниците“

Достойни с таланта си са възпитаниците на Социалния комплекс за деца без увреждания и младежи с увреждания. 37-е деца са изработили коледни венци и играчки, разказа Миглена Енчева: 

Заниманията им доставят удоволствие, доволни са, че участват с труда си и допринасят за доброто настроение на хората, които си купят изделията им. Децата си имат традиция и част от набраните пари даваме за нови материали, а с другото ходят на почерпка“.

Благотворителната инициатива базар „Ние можем“  Снимка: Здравка Маслянкова

Бабите и дядовците от Дома за стари хора „Венета Ботева“ и тази година не изневеряват на уникалните си дървени пана, в които съчетават копринени конци и пирони и извайват с тях причудливи ангели. Има и изненади, защото в кошнички от хартиени тръбички са поставени гномчета с изплетени шапки и дълги пискюли. 

Над 30 вида играчки и коледна украса са изработили хората от социалния комплекс в село Церова кория, разказва социалният работник Дарина Пенчева: 

С интелектуални затруднения са, но те много се радват на всички празници, радват се, когато правим тържествата. Рисуват, изрязват, това, което е според техните възможности, и което могат да направят. Средствата от този базар се използват от потребителите. Правим им новогодишните подаръци, правим рождените дни, купуваме им телевизори, ако имат нужда“.

Благотворителната инициатива базар „Ние можем“  Снимка: Здравка Маслянкова

Несекващ е ентусиазмът и талантът на хората от Дневния център за стари хора. 48 души се събират, за да творят заедно, разказва управителят на центъра Милена Атанасова и не спира да хвали плетените на пет куки чорапи на бабите, които се продават в къщичката на социалните услуги на Коледния базар във Велико Търново:  

Тия хубави шарени чорапи от времето на баба, които отново са актуални, защото младите хора ги търсят страшно много. Защо да не си купим от бабините чорапи, като са толкова топли, толкова свежи, толкова шарени и красиви, така че – купете си от бабините чорапи“

В къщичката на „Ние можем“ се представя и най-младата социална услуга във Велико Търново, разказва управителят ѝ Албена Кръстева: 

Това е новият дневен център за подкрепа на лица с увреждания и техните семейства. Ние сме още бебенца в социалната сфера, тъй като стартирахме на 1 юли. Но можем да се похвалим, че имаме 32-а потребители и сме първите в България, при които заместващата грижа в подкрепа на семействата заработи. Направиха страшно много неща, но основното нещо, върху което сме се съсредоточили, са едни много красиви коледни свещници, за да внесем малко топлинка и уют във всеки един дом. Защото идеята беше при нас всеки потребител, прекрачил прага ни, да е като у дома си“. 

Изделията на социалните институции ще се продават благотворително на Коледния базар във Велико Търново до 31 декември. 

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките. Габровци обмислят..

публикувано на 21.06.24 в 06:50

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите . В Златарица кметът миналата година разрешава на брат си безплатно и безпроблемно да разоре и засее полските пътища. Братът..

публикувано на 20.06.24 в 08:59