Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Красиви, ръчно изработени изделия се продават в базар „Ние можем“ във Велико Търново

Предметите са направени от хора, настанени в социални институции

Благотворителната инициатива базар „Ние можем“
Снимка: Здравка Маслянкова

Близо 40 социални услуги, центрове за работа с деца и партньорски неправителствени организации се представят на Коледния базар във Велико Търново. Продажбите са с благотворителна цел, за да бъдат осигурени материали за арт ателиетата на социалните институции, за организиране на празници за децата и възрастните в неравностойно положение и за екскурзии.
В началото на Коледния базар в централния парк „Марно поле“ във Велико Търново е любимата на всички къщичка, в която за 16-а година своите ръкоделия и коледна украса представят ателиетата и арт работилниците към социалните услуги в община Велико Търново. Благотворителната инициатива базар „Ние можем“ беше открита от директора на общинската дирекция „Социални дейност и здравеопазване“ Росица Димитрова:

Изключително важно е заедно, без значение дали са хора с увреждания, дали изобщо са в социална услуга, те се чувстват значими, когато показваме това, което могат. Това е достойно зачитане на тяхната личност, защото човек заслужава това. Затова за нас е много важно всяка възможност да използваме, за да показваме това, което умеем, правим, създаваме, творим и това, което искаме да подарим на цялата общественост“. 

Благотворителната инициатива базар „Ние можем“  Снимка: Здравка Маслянкова

Хората с тежки съдби могат да творят красота. Доказателството са коледните играчки, които изработиха децата и възрастните от Кризисния център за жертви на домашно насилие, разказва социалният работник Силвия Боянова: 

Тези занимания им дават отново вярата, че те са силни, те могат, те са успешни и това, че са попаднали при нас, е само временна криза и ситуация в техния живот, отново им дава усещането, че могат да бъдат полезни, дават им чувството за топлина и уют и ги прави съпричастни към този хубав Коледен празник“. 

Много красота и талант показват на Коледния базар с ръкоделията си жените от Клуба на инвалида във Велико Търново, разказва Елена Димитрова: 

Правим картички – шити и с декупаж, правим плетени неща, разни фигурки, по-големи изделия на една и на две куки. Много се радваме, когато ни харесат изделията и ги закупят, и сме доволни, че сме направили нещо, което е допринесло за по-приятно изкарване на празниците“

Достойни с таланта си са възпитаниците на Социалния комплекс за деца без увреждания и младежи с увреждания. 37-е деца са изработили коледни венци и играчки, разказа Миглена Енчева: 

Заниманията им доставят удоволствие, доволни са, че участват с труда си и допринасят за доброто настроение на хората, които си купят изделията им. Децата си имат традиция и част от набраните пари даваме за нови материали, а с другото ходят на почерпка“.

Благотворителната инициатива базар „Ние можем“  Снимка: Здравка Маслянкова

Бабите и дядовците от Дома за стари хора „Венета Ботева“ и тази година не изневеряват на уникалните си дървени пана, в които съчетават копринени конци и пирони и извайват с тях причудливи ангели. Има и изненади, защото в кошнички от хартиени тръбички са поставени гномчета с изплетени шапки и дълги пискюли. 

Над 30 вида играчки и коледна украса са изработили хората от социалния комплекс в село Церова кория, разказва социалният работник Дарина Пенчева: 

С интелектуални затруднения са, но те много се радват на всички празници, радват се, когато правим тържествата. Рисуват, изрязват, това, което е според техните възможности, и което могат да направят. Средствата от този базар се използват от потребителите. Правим им новогодишните подаръци, правим рождените дни, купуваме им телевизори, ако имат нужда“.

Благотворителната инициатива базар „Ние можем“  Снимка: Здравка Маслянкова

Несекващ е ентусиазмът и талантът на хората от Дневния център за стари хора. 48 души се събират, за да творят заедно, разказва управителят на центъра Милена Атанасова и не спира да хвали плетените на пет куки чорапи на бабите, които се продават в къщичката на социалните услуги на Коледния базар във Велико Търново:  

Тия хубави шарени чорапи от времето на баба, които отново са актуални, защото младите хора ги търсят страшно много. Защо да не си купим от бабините чорапи, като са толкова топли, толкова свежи, толкова шарени и красиви, така че – купете си от бабините чорапи“

В къщичката на „Ние можем“ се представя и най-младата социална услуга във Велико Търново, разказва управителят ѝ Албена Кръстева: 

Това е новият дневен център за подкрепа на лица с увреждания и техните семейства. Ние сме още бебенца в социалната сфера, тъй като стартирахме на 1 юли. Но можем да се похвалим, че имаме 32-а потребители и сме първите в България, при които заместващата грижа в подкрепа на семействата заработи. Направиха страшно много неща, но основното нещо, върху което сме се съсредоточили, са едни много красиви коледни свещници, за да внесем малко топлинка и уют във всеки един дом. Защото идеята беше при нас всеки потребител, прекрачил прага ни, да е като у дома си“. 

Изделията на социалните институции ще се продават благотворително на Коледния базар във Велико Търново до 31 декември. 

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анна Стоянова

Анна Стоянова: Няма формула за щастието

Архитект на щастието - така нарича себе си Анна Стоянова . Тя е един от преподавателите в проект "Щастие" на Институт за терапия и експресивни изкуства . Щастието е емоционално възприятие на живота, което носи радост, приятна възбуда, блаженство. Щастието има много общо с усмивката, със смеха, със здравето дори. Именно по тях..

публикувано на 01.02.23 в 10:52

Един тон отпадъци бяха изчистени от минерален извор във врачанско

Близо тон отпадъци бяха събрани от минерален извор между селата Хайредин и Ботево в област Враца. Идеята за почистването е на врачанин, който пътувал в района и се възмутил от боклуците, в които било потънало природното богатство. Инициативата срещнала подкрепата на община Хайредин и на доброволци от околността. Още за почистването и..

публикувано на 29.01.23 в 08:55
Гергана Манчева, Миглена Иванова и Йоан Колев

Екипът на БНР - Радио България за българите по света специални гости в рубриката „Родина зад граница“

През 2023 г. се навършват 140 години от рождението и 80-ет от смъртта на поета, писателя, художника, журналиста, театралния критик, мислителя и общественик Сирак Скитник . Той е първият директор на държавното радио с принос за изграждането му като културна институция от първостепенно значение чрез развитието на програмите, поддържането на..

публикувано на 25.01.23 в 15:04

Мирослав Павлов: В училище се работи с душа!

"Това е кауза!" - каза младият директор на Професионалната гимназия "Васил Левски" в Мездра Мирослав Павлов. Назначен само преди 6 месеца, той вече е успял да направи ремонт на училището и да върне над 20 деца отново в класните стаи. " Това е поредното изпитание на живота пред мен . Този пост съм го отказвал 7 пъти. Може би съдбата беше решила, че..

публикувано на 25.01.23 в 09:47

Почитат паметта на жертвите на бомбардировката във Враца през 1944 г.

Във Враца ще бъде отбелязана 79-ата годишнина от бомбардировката на града по време на Втората световна война, когато живота си губят  124 души, два пъти повече са ранените и има мащабни разрушения. В памет на жертвите в храм "Св. Възнесение" ще бъде отслужена панихида , след която ще бъдат поднесени цветя пред мемориала на загиналите в..

публикувано на 24.01.23 в 07:37

Когато Кралят на ужаса разказва „Приказка“

Във всеки от нас има тъмен кладенец, той никога не пресъхва. Можете да пиете от него, но на свой риск, защото водата в него е отровна. Думи от последната книга на Стивън Кинг , озаглавена „Приказка“ (Fairy Tale) . Романът излезе официално на 6 септември 2022 г. -  656 страници в превод на Катя Перчинкова . Каква..

публикувано на 23.01.23 в 15:42
доц. Адриан Александров

Чистите по сърце ще видят Бога

Православната църква почита паметта на Свети апостол Тимотей. В Новия завет са включени две послания адресирани до него. Техен автор е духовният наставник на Тимотей, Свети апостол Павел.   За Тимотей четем, че бил добър Христов последовател и ученик от гр. Листра, в Мала Азия. Свети Павел го взел със себе си, за да пътуват и да проповядват..

публикувано на 22.01.23 в 10:35