Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Преминаваме по няколко червени линии наведнъж. Прагът на страха става все по-нисък"

Любомир Кючуков: 13 месеца след началото на войната резултатът е повече война

Намираме сме в своеобразна спирала на ескалацията, смята дипломатът

Любомир Кючуков
Снимка: БГНЕС

"Вървим към ескалация. Това е ясно очертана тенденция в конфликта. Би било изненада, ако има изненадани от обявеното решение за разполагане на руски тактически оръжия в Беларус. Това е поредната червена линия, която се пресича. Червени линии, които вече преминаваме по няколко наведнъж. Малко преди това Обединеното кралство обяви, че ще доставя снаряди с обеднен уран в Украйна."

Това каза в интервю за БНР дипломатът Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, бивш заместник-министър на външните работи.

Ескалацията не може да бъде път към преговорите. Ескалацията води по-скоро до нова ескалация, а намираме сме в своеобразна спирала на ескалацията, подчерта дипломатът.

13 месеца след началото на войната резултатът е повече война, а не приближаване към мир, смята Кючуков.

В момента подходът е инструментален и се свежда до повече оръжие. Няма алтернативен варианти, който да разглеждаме като път към мира, освен войната, изтъкна в анализа си дипломатът.

Към момента нито една от участващите в конфликта страни не се стреми към прехвърлянето му от военното към политическото поле, коментира Любомир Кючуков в предаването "Събота 150".

Отправяните предложения от Русия и Украйна не са предложения за преговори, а за капитулация на другата страна. Китайското предложение обаче е по-различно – то не поставя предварителни условия, настоява за примирие и в тези условия - за преговори, уточни Кючуков.

"На практика в нито едно от другите предложения не се говори за преговори."

Снимка: БТА

Признаването на териториалната цялост на Украйна в китайското предложение оставя възможност да се подкрепи руската позиция. Русия също говори за "териториалната цялост на Украйна", само че разбирана в това, което е останало след руската окупация. Във формулировката на ЕС и НАТО това са международно признатите ѝ граници, "а това са две коренно различни неща", посочи той.

Като позитивен възможен вариант дипломатът очерта това първо да се постигне примирие, а след това да се водят преговори, където обаче териториалният въпрос и гаранциите за сигурността на Украйна "най-вероятно ще останат за дълъг период нерешени".

"Протестите в Европа са протести срещу резултатите от войната, а не срещу войната като цяло. Все още в Европа липсват антивоенните настроения, които се помнят от 60-те и 70-те години в Западна Европа", отбеляза още Любомир Кючуков. 

Според него няма основание да се мисли, че както Русия, така и Украйна търсят мир в момента.

"Те продължават да разчитат на военната победа. Рискът от прерастването на конфликта става все по-голям, включително като резултат от случаен инцидент. Ние живеем по логиката на войната и всичко, което се прави, е свързано с тази война."

Кючуков акцентира върху опасността от разрастване на конфликта и включването на НАТО като следваща стъпка, което според него би било "качествено нова стъпка".

По думите му има "наслагване, което ни води все по-близо до ръба", но не здравият разум е водещ фактор за слагане на края на конфликта, а страхът от взаимно унищожение, но "прагът на страха става все по-нисък".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година , като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях. Това стана с промени в Наредбата за приобщаващото образование, които бяха обнародвани в Държавен..

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05

От догодина можем да се отказваме от мобилен оператор без неустойка при индексация

От 1 януари 2025 г. ще имаме възможност да се откажем от мобилния си оператор, когато той ни увеличи сметките с процента на инфлация, без да плащаме неустойка . Тази дългочакана новина дойде след няколко години преговори и битки на държавата с операторите. Битката беше дълга и в нея се включи цялото общество , припомни председателят на Комисията..

публикувано на 25.03.24 в 10:51