Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ако обществото не предприеме мерки, ще дойде ден, когато ще съществува държавата България, но в нея няма да има българи"

Валентин Съйков: Икономиката е сърцевината на решението за демографската криза

"Не може да чакаме повече т.нар. политически елит да реши проблема с демографската криза. Време е гражданското общество да се заеме с изработването на дългосрочна стратегия"

Снимка: Ани Петрова

"Ако българското общество не предприеме мерки за справяне с надвисналата над нас демографска катастрофа, ще дойде ден, когато ще съществува държавата България, но в нея няма да има българи."

Това предупреждение отправи в интервю за БНР Валентин Съйков, председател на сдружение "Гражданска инициатива България 2050". Сдружението организира дискусия дали демографският срив може да бъде преобърнат в положителна тенденция и как.

Учените демографи от десетилетия алармират държавната власт за задълбочаващите се тенденции, но техният глас остана глас в пустиня, изтъкна Съйков.

Той нарече "най-катастрофални в сравнение с всички други предишни периоди" резултатите от последното преброяване през 2021 г. - за 10 години България е загубила 845 000 души, или 11,5% от населението си, което е най-големият спад в цялата ни съвременна история, но и най-големият спад в сравнение с останалите европейски страни.

"Само с чисто демографски мерки в тесния смисъл – социални помощи, детски надбавки, очевидно този въпрос не може да се реши. Необходима е комплексна политика – на първо място стратегия за ускорено икономическо развитие на страната", коментира Валентин Съйков в предаването "Преди всички".

Снимка: Ани Петрова

Ако в сравнително кратък период - за 10 години, не се постигнат икономически и социални показатели на средноевропейско равнище, изобщо не може да се говори за преодоляване на демографската криза, смята Валентин Съйков.

"Такова движение нагоре е възможно. Румъния ни изпревари значително и вече се изравни с Унгария по тези основни икономически и социални показатели. Икономиката е сърцевината на решението за демографската криза. Ако ние не успеем да осигурим добри доходи на младите хора, които да живеят, да работят и да раждат децата си в нашата страна, ако те продължават да емигрират и да си търсят щастието в чужбина, всякакви стратегии и мерки ще си останат само написани на хартия."

Преди казвахме, че хоризонтът на българските политици е 4 години, а сега е от едни предсрочни до други предсрочни избори, подчерта организаторът на дискусията за демографските политики.

"Не може да чакаме повече т.нар. политически елит да реши проблема с демографската криза. Време е гражданското общество да се заеме с изработването на дългосрочна, в продължение поне на 3 десетилетия напред, стратегия за развитие на страната, която поставя на първо място демографията."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христина Христова

Христина Христова за пенсиите: Добре е да се гледат числата, но има и морално-етичен момент

Бюджетът на ДОО се приема с прогнозни данни, а вече са ясни реалните числа от НСИ и затова процентът за индексация на пенсиите е 10, а не 11 . Това каза пред БНР Христина Христова, бивш социален министър.  От 1-ви юли пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се повишават с 11% Повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с..

публикувано на 13.05.24 в 16:32

Одитори ще проверяват новата организация на движението в София

От Института за пътна безопасност обявиха, че са възложили на екип от одитори по пътна безопасност, проектанти и пътни инженери да проверят за нередности организацията на движение по три столични булеварда - бул. "Патриарх Евтимий, бул. "Витоша и бул. "Фритьоф Нансен".  Целта е да се прекратят спекулациите за незаконност на промените.  Продължават..

публикувано на 13.05.24 в 13:20

Национална подписка настоява за доклада за състоянието на мониторинговата система за въздуха

Какъв въздух дишаме – въпросът може да е риторичен за гражданите, но няма официален отговор от държавата. Екологични организации от страната започнаха от Велико Търново национална подписка, с която искат Министерството на околната среда и водите и Изпълнителната агенция по околната среда да публикуват доклада за състоянието на националната ни..

публикувано на 13.05.24 в 06:44

Българското дерматологично дружество дава старт на кампанията "Евромеланома 2024"

Българско дерматологично дружество, в партньорство с Европейската асоциация по дермато-онкология и с подкрепата на EAU THERMALE AVENE, дава старт на тазгодишната кампания "Евромеланома 2024". През последните 18 години "Евромеланома" успешно постига целта си да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените..

публикувано на 12.05.24 в 08:50
Гунди - легенда за любовта

В очакване на "Гунди - легенда за любовта"

"Звук  и картина се стовариха върху мен. Усетих такова присъствие, че сърцето ми щеше да спре" . Това сподели пред БНР Величка Маркова, съпруга на Георги Аспарухов – Гунди, по повод лентата за живота на футболната легенда, която ще излезе по кината на 18 октомври 2024 година. Маркова  е консултант на "Гунди - легенда за любовта". "Чела съм..

публикувано на 10.05.24 в 18:37
Емил Йотовски

Емил Йотовски: Ние сме малка пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни елити

Ние сме малката пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни политически елити. Това заяви пред БНР Емил Йотовски, журналист, сценарист, писател и лекар. Той представи най-новота си книга - "Технология на унищожението".  Премиерата й ще бъде в понеделник – 13 март, от 18.30 часа в  Гранд хотел София.  "Книгата..

публикувано на 10.05.24 в 14:03

Границата при Малко Търново изглежда толкова сива и грозна, сякаш влизаш в третия свят

Километричните опашки по границата ни с Турция на ГКПП "Малко Търново" след празниците разгневиха кмета на общината Илиян Янчев. В социалната мрежа той написа: "И понеже скоро стана въпрос колко годишна е тази битка за разширяването на ГКПП Малко Търново и говорихме за подкрепата на колегите кметове от Бургаска област - това да се превърне в..

публикувано на 10.05.24 в 10:01