Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодора Пенева, WWF – България: До момента не сме имали нито една програма за подпомагане с бенефециент индивидуални къщи

17% у нас изобщо не отопляват домовете си. Как ще борим енергийната бедност?

Предстои да се създадат фондове, които могат да подпомагат най-уязвимите домакинства

Снимка: БГНЕС

38% от домакинствата у нас не отопляват огромна част от домовете си, а 17% изобщо не ги отопляват.

Това сочи проучване на WWF – България, направено с онлайн панел.

Ние сме с едно от най-високите нива на енергийна бедност, каза в предаването "Хоризонт до обед" Теодора Пенева, старши експерт "Климат и енергия" в екологичната организация. Близо 2 830 000 души у нас са с доходи под 722 лева през 2021 г., позова се тя на европейски данни.

Много от домакинствата ползват близо 12 кубика дърва, тази година отоплението с дърва е нараснало, което води до още по-голямо обедняване заради двойното вдигане на цените. Около половината от домакинствата, участвали в проучването, са инвестирали в изолация на стени и прозорци, а една четвърт виждат електроенергията като възможна алтернатива на дървата за огрев.

В началото на 2024 г. предстои да се създаде декарботизационния фонд с приходи от търговия с емисии в индустрията и сектор Енергетика, съобщи Теодора Пенева.

"Ние настояваме да има специален компонент за домакинства в този фонд, въпреки че приходите са изцяло от бизнеса и от индустрията. Има възможност да се използва частично и да се използва частично и за подкрепа на домакинствата", отбеляза Пенева в предаването "Хоризонт до обед".

Социалният климатичен фонд ще заработи от 2026 г. и ще бъде насочен към най-уязвимите и енергийно бедни домакинства, но също и към най-уязвимите потребители на транспорт и микропредприятия. При него финансирането от местни източници ще е само 25 на сто, останалите приходи ще идват от евросредства.

До момента не сме имали нито една програма за подпомагане с бенефециент индивидуални къщи, а голяма част от населението живее именно в такива, изтъкна експертът относно мерките за енергийна ефективност.

Програмата за соларни инсталации в момента не е насочена към енергийно бедните домакинства, защото изискват съфинансиране, уточни Теодора Пенева. Освен това се изисква и дигитален достъп за подаване на документацията.

В момента липсата на подкрепа за енергийно бедните домакинства е поради неустановената дефиниция, поясни тя. По думите ѝ, "много изоставаме".

Снимка: БГНЕС

"При нас близо 3% от сградите са цялостно санирани."

Освен това, повечето направени изолации у нас са правени с по-малка дебелина спрямо сегашните стандарти. Другите държави от ЕС са с около 25% санирани сгради.

Трябва да се развиват безлихвени или нисколихвени кредити за енергийна ефективност от търговските банки, добави експертът от WWF – България.

Цялото интервю по темата чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Венцислав Венев: Непрекъснато се говори за туризма като приоритет, но той липсва в дългосрочните стратегии

Днес пред Народния театър "Иван Вазов" започват честванията по повод 129 години от основаването на Българското туристическо движение от видния роден писател и общественик Алеко Константинов .  Те ще продължат в събота и неделя , посочи пред БНР Венцислав Венев, председател на Българския туристически съюз.  "Винаги в последната събота и..

публикувано на 23.08.24 в 11:49

След ЛГБТ поправките: черни списъци с учители, саморазправа, възмущение

Българският хелзинкски комитет намира публикуването от варненската структура на партия "Възраждане" на списъка с учители, подписали писмо в опозиция на последните изменения на Закона за предучилищното и училищно образование, за противозаконно действие, което нарушава основни човешки права на засегнатите. БХК ще предостави правна помощ на хора в..

публикувано на 23.08.24 в 10:21
Арман Бабикян

Арман Бабикян: Пеевски изпусна ДПС и ще се съпротивлява докрай

"Ако вътрешният министър е качествен и не допусне равномерно купуване на гласове, ще бъде ужасно трудно за г-н Пеевски да постави началото на сериозен политически проект . Той изпусна от ръцете си нещо много по-ценно – ДПС." Това мнение изрази пред БНР пиар експертът Арман Бабикян от движението "Ние идваме", бивш депутат. От ключовите..

публикувано на 22.08.24 в 11:04
Минчо Спасов

Минчо Спасов: Пеевски е като шофьор, който кара с 200 по "Струма", но идва Кресненското дефиле

През последните десетина години България се управлява от коалицията ГПС (ГЕРБ и ДПС).  Това заяви пред БНР Минчо Спасов, адвокат и бивш депутат. Според него тази коалиция е родила казуси като тези с Калин Стоянов и Димитър Главчев. По думите му, упоритостта на Калин Стоянов да запази поста си на вътрешен министър се дължи на амбиция "..

публикувано на 22.08.24 в 08:28

Безводие: Бедствено положение се очаква в още 5 села в Павликенско

Заради безводие се очаква да бъде обявено бедствено положение в още пет села от община Павликени , обяви пред БНР кметът инж. Емануил Манолов. "В половината от селата, а те са 19 в нашата община, положението е тежко, вече и невъзможно. В три от селата обявихме частично бедствено положение - Димча, Сломер и Лесичери. Ако засушаването..

публикувано на 21.08.24 в 15:36

Веселин Налбантов, хотелиер: Взех кредит, за да си платя тока!

Хотелиери и ресторантьори остават твърди в намерението си на 27 август да затворят пътя Бургас – Варна . Това потвърди пред БНР Веселин Налбантов – зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Те обаче не знаят в тази политическа обстановка към кого да се обърнат. Утре предстои среща на инициативния комитет, където ще..

публикувано на 21.08.24 в 15:05

Намалява силата на циклона в Гърция, жегите се завръщат

Днес намалява силата на циклона в Гърция, който вчера наводни райони. Според прогнозите отново се връщат високите температури. Силни дъждове и градушка нанесоха сериозни щети в няколко района на Гърция. В град Волос голяма част от улиците са наводнени, вятърът изкорени дървета, под вода са приземни етажи и магазини, съобщават местните..

публикувано на 21.08.24 в 11:29