Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако Борисов бъде поставен в ситуация да се защитава, ще развали кабинета, смята политологът

Георги Киряков: Развитието на случая "Божков" е индикатор за това какво ще се случи с правителството

"Не трябва да позволяваме толкова брутална намеса в българските дела – нито от изток, нито от запад"

| Интервю
Георги Киряков
Снимка: архив

"Ако е само за един ремонт на основната сграда, е оправдано такова преместване. Те не могат да заседават на улицата или да си намерят офис бизнес сграда. Но ако са решили за постоянно, то това ще бъде скандал, както и предишния път беше скандал."

Това мнение изрази в интервю за БНР преди началото на новия политически сезон политологът Георги Киряков. През следващите 3 години депутатите ще работят в сградата на бившия Партиен дом заради ремонт на старата, историческа сграда на парламента.

"Няма никакво значение кой къде седи. Важното е да се свърши обществена работа. Могат да седнат и в парламентарното кафене, стига да свършат работа" , отбеляза той относно новото разпределение на местата в пленарната зала, при което депутатите от ДПС ще седят между тези на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Относно неспокойното политическо лято, убийството на Алексей Петров и завръщането на Васил Божков политологът посочи:

"Видях плахо пристъпване в една много сложна атмосфера – политическа, икономическа, криминогенна и много плахо действие от страна на управляващите, може би чисто по академичному. Премиерът, колкото и да е добър учен, очевидно има дефицит на политически качества."

"Очевидно е, че присъствието на Божков в България е свързано с обвинения, които е отправял през годините към бившия премиер Бойко Борисов, основна фигура от управляващото мнозинство. Развитието на този случай е индикатор за това какво ще се случи с правителството", коментира Георги Киряков в предаването "Преди всички".

Снимка: БГНЕС

Относно желанието на лидера на ГЕРБ да се дистанцира от управлението Киряков смята, че ако той бъде поставен в ситуация да се защитава, ще развали кабинета и това за него е червена линия.

"Ясно е, че не му е комфортна тази ситуация. Че ако не беше в слаба позиция, отдавна нямаше да съществува този кабинет. Че ако нямаше външна намеса за стабилизиране и удържане на това управление, Бойко Борисов щеше да е направил избори."

Като фундаментален проблем на българската демокрация той открои спора за назначения на конкретни лица, а не за политики на фона на атаки срещу обществото, "които го разтревожват до степен то да е готово да скача и да убива".

"Темата за конституционните промени поутихна. Това процес, който трябва да върви паралелно с оперативната работа. Това е много дългосрочна цел. Темата не се предлага агресивно", смята Киряков.

Във връзка с конфликта на управляващото мнозинство с президента той подчерта, че това е геополитически конфликт, не вътрешнополитически.

"И България отново, за съжаление, играе ролята на някаква пионка във външнополитическите стратегии на други държави."

"Не трябва да позволяваме толкова брутална намеса в българските дела – нито от изток, нито от запад", допълни Георги Киряков.

Няма нова партия, която да не е заплаха за партиите на терена в момента, заяви още политологът относно предположенията за бъдещия политически проект на президента и заявките, които той прави.  

Киряков нарече "поредната политическа глупотевина и действие според човека" огласени намерения за законодателно свиване на правомощията на президента.

"Такава битка е безплодна", предупреди той и припомни други подобни опити да се променят закони заради конкретни лица. 

"Виждате и защо конституционалистите са потресени от това, което се случва в институционалния живот на държавата."

"Ако сега се натисне темата за отварянето на Изборния кодекс, тя ще възпали депутатите от управляващото мнозинство", смята оше Георги Киряков.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избор: Хубав тротоар без дървета или дървета без хубав тротоар

Жители на столичния квартал "Красно село" сигнализираха, че общината реже здрави дървета заради ремонт на тротоар. Отсечени са две дървета, които са на около 60 години , обясни пред БНР Десислава Брайкова, която живее в квартала. "В деня на отсичането имаше съобщение, че започват да секат дървета в локалното платно (бел. ред. локалното..

публикувано на 16.08.24 в 10:22

Величка Таседжикова: Много са проблемите в образованието, но сред тях не е пропаганда на ЛГБТ

Имаме много проблеми в образователната система, но пропагандирането на различна от традиционната сексуална ориентация не е сред тях. Това каза пред БНР Величка Таседжикова - директор на столичното 70-о ОУ "Св. Климент Охридски" и секретар на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета, в коментар на поправките в Закона за..

публикувано на 15.08.24 в 16:51
Красимир Кънев

Красимир Кънев: Всички имобилизации и изолации да стават под видеонаблюдение

Българският хелзинкски комитет и Глобалната инициатива в психиатрията изпратиха сигнал до главния прокурор, Министерството на здравеопазването, ИА "Медицински надзор", парламентарната здравна комисия и администрацията на омбудсмана по повод трагичния случай с пожар от 6 август, по време на който почина пациент на Университетската клиника по..

публикувано на 15.08.24 в 11:24
Елин Радев, кмет на Доспат

Временна парламентарна комисия и Инициативен комитет - кой е "за" и кой "против" кмета на Доспат?

В община Доспат създадоха Инициативен комитет в подкрепа на кмета Елин Радев. Това се случи дни, след като бяха изслушани жители на общината в комисия за проверка на факти и обстоятелства относно корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение, извършвани в ущърб на гражданите и бизнеса, както и облагодетелстване на..

публикувано на 14.08.24 в 15:55

Украински бежанци, нуждаещи се от медицинска помощ и грижи, ще бъдат преместени от Банкя в хотел на морето

Възрастни украински бежанци с увреждания, както и украински деца, ще бъдат преместени от град Банкя край София в курорта "Свети свети Константин и Елена" до Варна . Те са настанени в учебния център на Националната агенция за приходите (НАП) в Банкя по Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна..

публикувано на 14.08.24 в 15:41
Кадър от Центъра за психично здраве за София-област

Тъжна констатация: 850 психиатри през 1990 г., в момента - 400, няма и толкова

Пациентите с психични заболявания пушат в пъти повече от средностатистическия пушач. За това са необходими работещи системи за известяване при пожар в психиатричните отделения и болници у нас.  Това коментира пред БНР психиатърът доц. Стефан Попов - бивш началник на Клиниката по психиатрия в Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив...

публикувано на 14.08.24 в 10:43
Георги Стефанов

Климатичният експерт Георги Стефанов: На воден режим са в близо 92 общини

" Това, което виждаме като проблем в момента с Ловеч и Плевен - намалелият дебит на повърхностните води, е нещо, което се случва в близо 92 общини към днешна дата. 24 области на България, 297 населени места в момента страдат с воден режим . Реално са и много повече, защото има и такива с частичен воден режим. Те всеки ден се увеличават".  Това..

публикувано на 14.08.24 в 09:56