Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трудно е да се види каквато и да опция за диалог между президента и управляващите, смята журналистът

Емилия Милчева: Думите на Радев на Шипка са заявка за отдавна предричания му политически проект

"Той трябва да се конкурира на първо място с "Възраждане", с които към момента имат сходни послания"

| Интервю
Емилия Милчева
Снимка: Личен архив

"От цялата политическа кариера на г-н Радев дотук връх Шипка е негов любим подиум. Той нееднократно е отправял послания оттам към обществото и този път не пропусна."

Това каза пред БНР журналистът и политически наблюдател Емилия Милчева във връзка с повишеното напрежение между президента и управляващото мнозинство след изявленията на държавния глава на тържествата за годишнината от Шипченската епопея.

Тя открива в думите на президента на Шипка "известно подстрекателство към метеж" заради посланието му за "червената линия на нашето търпение" и изрази мнение, че се разчита заявка за отдавна предричания политически проект на президента с оглед на употребения от него израз "народно движение".

До момента нито един от предишните президенти не е успявал с политическите си проекти, припомни журналистът. Според Милчева обаче сега конюнктурата е по-различна, но на терена, на който би се състезавал, президентът Радев би имал сериозна конкуренция в лицето на "Възраждане", БСП и "Левицата!".

"На този терен – национално-патриотичния и популистки, има доста голяма конкуренция. Г-н Радев, каквото и да реши, той трябва да се конкурира на първо място с "Възраждане", с които към момента имат сходни послания."

Здравословно за демокрацията е президентът да не е съгласен с управляващите и да задава неудобни въпроси, които те не биха искали да чуват, гласи още прочитът на журналиста. Същевременно Милчева счита, че е налице "малко истеризирана ситуация около паметниците и празниците".

Трудно е да се види каквато и да опция за диалог между президента и управляващите, но топката е в ръцете на коалицията, подчерта тя.

"Въпросът е колко близо са до реалните проблеми на хората. Преместването или разрушаването на Паметника на съветската армия е символен акт, но всичко останало е свързано с реалните нужди на хората, с техните страхове."

Службите и главният секретар на МВР дължат отговори на обществото във връзка с убийството на Алексей Петров. Необходим е анализ на дейността на службите до момента. Те имат нови задачи, свързани с кърваво-червената линия, прокарана от войната в Украйна, смята Емилия Милчева. По думите ѝ президентът стои от едната страна на тази линия.

"Най-лесно е да се променят законите и да се махнат шефовете на служби", посочи журналистът.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест в понеделник срещу движението на камиони през прохода "Петрохан"

Протест срещу свободното движение на тежкотоварния трафик през прохода "Петрохан" от юни, понеделник, готвят от партия "Възраждане".  Представители на партийните структури от Берковица и Монтана ще протестират днес от 18:30 на разклона за град Вършец в местността Чапраза.  Кметът на Берковица: Преминаването на тирове през Петрохан не е добро..

публикувано на 14.06.24 в 07:31
Служебният министър на околната среда и водите Петър Димитров

Протест в София с искане за оставката на министъра на околната среда

Протест с искане на незабавната оставка на служебния министър на околната среда и водите Петър Димитров ще се проведе пред сградата на Министерството на околната среда и водите. Протестът се организира от сдружение "Балканка" и е под надслов: "Кажете сбогом на Драговищица и на Струма!".  От сдружение "Балканка" припомнят замърсяванията на река..

публикувано на 14.06.24 в 07:27

Обилни валежи се очакват в 17 области

В 12 области от страната за днес е обявен оранжев код за обилни валежи, а за други 7 кодът е жълт, става ясно от справка на страницата на Националния институт по метеорология и хидрология.  Градушки удариха редица райони на страната през последните часове на изминалия ден и причиниха множество материали щети. Градушка като яйце и..

публикувано на 14.06.24 в 07:22

"Европейско в парка" в Пазарджик

Община Пазарджик организира "Европейско в парка". От днес до 14 юли, в парк "Стадиона" ще се излъчват на живо футболните мачове от Европейското първенство по футбол . За посетителите ще бъде подсигурен голям екран, с достатъчно места, включително пуфове, а за децата е организирано пространство за игри и забавления. Събитието е част от концепцията на..

публикувано на 14.06.24 в 07:01

Евро 2024 за плевенчанките

Остават броени часове до началото на Европейското първенство по футбол в Германия. След официалната церемония тази вечер, от 22.00  часа на стадион "Арена Мюнхен" започва мачът на откриването. В него ще играят домакинът Германия и Шотландия. На Евро 2024 ще има мачове от 16.00, 19.00 и 22.00 часа. Отборите са разпределени в шест групи по четири...

публикувано на 14.06.24 в 07:00

ЦИК обяви крайни резултати: ГЕРБ - 68 мандата, ДПС - 47, ПП-ДБ - 39

ГЕРБ-СДС ще има най-много депутати в новото 50-ото Народно събрание - 68. Втората по численост парламентарна група ще е на ДПС - 47, а трета – тази на "Продължаваме промяната-Демократична България" – 39.  Централната избирателна комисия обяви окончателните резултати от гласуването за Народно събрание на 9-и юни и какво е разпределението на..

публикувано на 13.06.24 в 23:07

Г-7 осигурява 50 млрд. долара помощ за Украйна

Лидерите на Г-7, които се срещат днес в Италия, обявиха официално, че са се договорили да осигурят 50 милиарда долара помощ на Украйна до края на годината. Съединените щати, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Канада и Япония ще отпуснат средствата във вид на заеми, като поемат и споделят кредитния риск с частична компенсация от приходите от..

публикувано на 13.06.24 в 22:53