Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За новините на БНР в миналото и днес

| обновено на 18.12.23 в 16:57 | Интервю
Част от екипа на новините на БНР - Георги Марков, Николай Петров, Мерим Тенев и Зорница Близнашка.
Снимка: Здравко Петров

Радиото ми е било винаги много интересно – от малък много съм се чудил как един човек може от тази кутия да ми говори и аз да не мога да вляза във въпросния радиоапарат, за да видят какво се случва. Това каза Георги Марков - един от дългогодишните радио водещи и редактори в Българско национално радио (БНР), който заедно с колегите си Николай Петров и Зорница Близнашка беше гост в предаването „Нощен Хоризонт“, чието издание с водещ Мерим Тенев беше посветено на новините.

Плениха ме новините с динамиката си, с тръпката, която носят, с това, че казваш нещо ново, което хората очакват да чуят или дори да не очакват, че им съобщаваш, нещо, което би ги заинтригувало“, добави Петров, както и сподели, че новинарството е негова „целенасочено преследвана и сбъдната мечта“.

Съвсем случайно попаднах в новините, та даже на шега - тръгнах от сайта на БНР и “долазих” до нюзрума, т.е. от Вечерница до Зорница и днес ето вече съм “вчерашен” новинар“, добави Близнашка, за която радиото също е реализирана детска мечта.

За новините и при мен специално се получи наистина много случайно“, допълни Георги Марков, както и сподели, че преди години е бил в „период на борба, вътрешна между журналистиката и музиката“, при която новинарството е надделяло.

Новините като Спешно отделение, страст и кутия бонбони

Оприличил съм нюзрума на болница, където пристигат спешните случаи и трябва бързо да бъдат обработени, трябва бързо да се реагира, както и ние събираме новините - никога не знаеш какво ще дойде, а някой път има и очаквани новини, т.е. събития, от които очакваме дадена новина“, каза Николай Петров, който е и носител престижната награда "Сирак Скитник" за радиожурналистика.

Новините за мен са като кутия бонбони – нямам търпение да я отворя, тъй като винаги вътре има някаква изненада“, допълни Зорница Близнашка, заради чиято обич към работата трудно им се насища - „не мога да спра, не мога да си тръгна, а после нямам търпение да се завърна в Радиото, което за мен е втори дом, второ семейство“: 

Радиото е онази медия, заради която преминах през различни медии, за да надградя и стигна до нея, тъй като разбрах, че това е истината, това е най-магическата медия. Това е нещо уникално – да успееш да завладееш някой само с гласа си е магия, това е призвание!“

Новините са страст – не мога да го отрека! И веднъж човек, който се е занимавал с новини едва ли може да излезе от този ритъм. Няколко пъти ми се е случвало и усещането е много странно. Работата като журналист извън новини не е същата“, добави Мерим Тенев, който е бил и репортер, редактор и продуцент в български телевизии, както на предавания, така и на новини.

"Казаха го по радиото, значи е вярно!" - израз, който все още е жив

Ние работим много различно от телевизиите“, добави Тенев за стила на работа в радио нюзрума, както и уточни, че „нашите екипи са по-малки и разбира се разчитаме на най-многото репортери, които имаме като медия в България, както и на многото кореспонденти, които имаме у нас и в чужбина“.

Всеки един от нас е минал общо взето през всички екипи“, обясни Николай Петров за екипите в новинарския център на радиото – сутрешен, обеден, вечерен и нощен: 

Когато започнеш като новинар първо минаваш през нощните новини и след това в един момент, както се казва тук, на нашенски език, “излизаш на светло“ и така започваш и през деня да водиш. Има разлика с телевизионните – водещият или водещата, когото или която слушате участва в правенето на самите новини, в целия процес, т.е. не е само говорител, не е модератор. Той участва пълноценно заедно с редактора в подготовката на емисията“.

Така подбираме новините, че да бъдат релевантни на действителността и на това, което е актуално и което интересува България, за нейното място в Европа и по света“, каза още Петров, а Марков подчерта, че: 

Радиото спазва един добър баланс да обръща приоритетно внимание на българските теми, които несъмнено са важни за хората. Разбира се, че трябва да се знае и какво се случва по света, а не само тук какво се случва в нашата държава.“

В крайна сметка ние разполагаме едва с три минути на час, в които да дадем цялата тази информация, а и да я обобщим“, добави Близнашка, а Тенев уточни, че: 

Ефирът е ограничен, новините имат конкретно времетраене. Новини има на всеки кръгъл час, 24 часа, 365 дни в годината по БНР – това е единствената медия, която има такъв брой новини“.

„Ние имаме много богата палитра! Имаме буквално хора във всяка точка на света, а и на България, колкото и странно да звучи. Стараем се и много усилия влагаме максимално точно, ясно, кратко и безпристрастно да съобщаваме нещата, а и разбира се да обхващаме различни теми“, изтъкна още Зорница Близнашка.

Из страната, и тук в нашата централа в София, ние работим с едни хора, професионалисти, защото в днешно време и репортерската работа е много ценен занаят, който трябва много да се цени! Имаме късмета да работим с колеги, които все още държат и пазят стандартите на журналистиката“, подчерта Марков, както и че „всички в БНР пазим най-важното, а именно това, че Радиото продължава да е медията с най-голямо доверие. Този израз „Казаха го по радиото, значи е вярно“ все още е жив!“

"Ден с ден не си прилича, час с час не си прилича" в новинарството

В новинарството има и един така много характерен израз – „Ден с ден не си прилича, час с час не си прилича!“. Всеки от нас е имал ситуации, в които е попадал и се е случвало  на цялата емисия редът да се обърка буквално преди сигнала за точното време“, добави Георги Марков, който е и един от "бащите" на “Събота 150” –предаването за международна политика на програма“Хоризонт”, превърнало се в годините и в една от неговите емблеми с коментари и анализи на най– интересното от света.

На въпрос дали в днешно време социалните мрежи могат да превземат традиционните новини, Марков, който е и сред водещите на седмичните обзорни радио предавания "12+3" и "Нещо повече" – обясни, че „това зависи от хората, а и от това какво четат“: 

„В Радиото нямаме тази задача да се явяваме ментори и да казваме, че ще четете само сайта на БНР, но лично за мен социалните медии в някаква степен изпреварват и то доста сериозно“. 

В една част те са много добър ориентир, когато нещо се случва и могат да те насочат, но за мен лично една медия би трябвало да спазва правилата – тя може да вземе повод от едно съобщение в социална мрежа и оттам нататък да провери цялата тази информация, която се разпространява доколко тя е достоверна“, добави Марков, както и препоръча на аудиторията „да се доверява на традиционни медии за определени неща“.

Голямо предизвикателство, което срещаме всеки ден са фалшивите новини – те летят отвсякъде и дори от политици“, добави Мерим Тенев, който има експертен поглед по темата не само като новинар на БНР, но и като част от първия екип на БНР за Проверка на факти.

Това е много голям проблем – властимащи все повече да стават източник на фалшиви новини“, подчерта Николай Петров, който е и носител на отличието „Златен глас“

Това е още по-голямо предизвикателство за нас, защото, ако източникът е някой си или някакъв канал, който не заслужава чак такова внимание и доверие - то много по-лесно може да бъде оборено, да бъде проверено. Но когато представители на държавната власт произнасят фалшиви новини, а ние няма как да не отразим техни изявления, мнения и позиции – това ни поставя пред неимоверна трудност и ние трябва всички свои редакторски и журналистически способности да впрегнем, за да можем когато и където трябва да припомним, да поставим в контекст задължително“. 

Времената се променят, радиото също се променя. То трябва да върви в едни „нови опаковки“, казано на професионален жаргон“, добави журналистът Георги Марков. 

Подробности, както и архивни радио записи ще може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Екип на БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Антонова

Мария Антонова: Блага притежаваше най-ценното качество - да имаш дълг към близки, към приятели!

"Бъдете изобретатели, откриватели в любовта! Не бъдете епигони, чиновници и бюрократи в собствените си чувства!" Това е едно от завещанията на Блага Димитрова – една от изключително талантливите български поетеси , чиито творби носят необичайна дълбочина на прозренията и вдъхновяват поколения читатели.  Родена през 1922 г., тя от ранна..

публикувано на 29.04.24 в 15:00

Младен Мисана вълнува с поезията си

Младен Мисана започва да пише в ранна детска възраст. Когато бил на 4 години, на стиховете му се е радвала баба му Райна, която го е отгледала. Тя събудила и интереса му към математиката, и към литературата. Росица Копукова и Младен Мисана са неразделим поетичен дует Публикува творбите си през 2013 -та година, дотогава те..

публикувано на 28.04.24 в 06:15

Силвия Кацарова празнува 70-годишен юбилей

Любовта на публиката е най-големият дар , каза пред БНР любимата на поколения българи певица Силвия Кацарова, която днес празнува 70-годишен юбилей . По този повод тя подготвя нов албум, който скоро ще бъде готов. Нейното желание е хората да не я приемат само като човек на изкуството, а като човек от техните редици. "Всички сме еднакви,..

публикувано на 26.04.24 в 14:54
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59