Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Никанор: Спорът с НАП създава впечатление, че БПЦ прикрива нещо

Отец Никанор
Снимка: Ани Петрова

"Създава се неправилно впечатление в обществеността, че църквата се опитва да прикрие нещо и да не си изпълни задълженията. Някак си чувствам, че става въпрос за недостатъчно разбиране и липса на добри съветници по темата в Светия синод", каза отец Никанор пред БНР. Като неприятен определи той спора между НАП и Светия синод. 

НАП и Църквата са в остър сблъсък заради започналата ревизия на Българската православна църква, тя е от края на миналата година и е за задължения на Църквата за корпоративен данък от 2017 до 2022 г.

От Синода са изпратили до НАП писмо, в което определят ревизията като противоконституционна и риск за националната сигурност. Във възражението от БПЦ казват "приходите от наеми да се смятат за доходи", защото това били дарения. 

В предаването "12+3" отец Никанор, който е и финансист, коментира проблема на Светия синод с НАП и разясни подробности около държавната субсидия.

"Първо, да се изяснят две числа, които се тиражират и представляват неумишлена манипулация. Самата субсидия, която се дава всяка година, всъщност не отива в самата Църква като институция – заплати и осигуровки на 1885 свещенослужители, които държавата преценява да поеме тяхната издръжка и да има по-добър контрол. Създава се впечатлението, че ги взима като религиозна институция и я ощетяват. Ако беше централизирано, държавата да плаща през Дирекция "Вероизповедания" директно на свещениците, щеше да се види, че всъщност никакви 25,36 млн. лева нямаше да влизат в БПЦ. Създава се илюзия, че Църквата взима едни пари, а всъщност тя не ги взима", обясни Никанор за държавната субсидия. 

И продължи с уточнението: 

"Второто число - над 100 млн. лева, отпуснати за храмове на БПЦ по европейски програми, подчертавам дебело, че тези пари не са за религиозна дейност, не са за Църквата. Тези пари са за съхраняване, ремонт и реставрация на националното културно наследство на паметници на културата от национално и местно значение като сгради. Всъщност, парите минават през Църквата, защото се отнасят за тази част на Национално културно наследство, където собственик е БПЦ". 

Отец Никанор каза, че по преценка на свещеника или църковното настоятелство могат да се извършват безплатно кръщене, погребение. 

"Това не е търговска дейност, не е с цел печалба, това е издръжка и по същество представлява дарение", казва духовникът. Но припомни, че за сделки с имоти – отдаване под наем и стоки от църковни стопанства, трябва да се подава декларация в НАП за приходите от тези дейности. 

"Говорим за друг вид сделки - истинска търговска сделка, в която Църквата е лице по Закона за изповеданията със съответните местни поделения, сключват такива с други лица, може да са юридически, може да са физически. И получава приходи, които за тези лица са разходи, счетоводни, тогава се издават фактури. Това вече е търговска сделка и там вече никакви становища и писмо не могат да освободят Църквата от задължението да се поеме плащането на тези приходи", категоричен е Никанор и даде пример с манастирско стопанство, което произвежда някакъв продукт или преработвателно цехче. 

"Трябва да има квитанция и да се подава декларация, тъй като Църквата не поддържа счетоводство в нормите на счетоводните стандарти, защото тя не е предприятие. Но всяко поделение от Църквата трябва да си подава декларация за извършените стопански приходи", убеден е отец Никанор. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бивш наркозависим: Mечтите и целите остават на заден план

Възрастовият праг на зависимите от наркотици пада до 12-13-годишни деца. За негативната тенденция съобщи Валентин Русимов от терапевтичния център за лечение на зависимости "Отвори очи". Центърът се намира във варненския квартал "Виница" и е създаден по инициатива на отец Георги Фотакиев. С подкрепата на православната църква от над 20 години отец..

публикувано на 12.07.24 в 09:46

Матю Бойс: Действията на Украйна все още са доста ограничени, нуждаят се от повече свобода

" Атаката върху детската болница беше неочаквана, невероятна, трагична. Това не беше просто трагична и ужасна атака, беше цинична, дори престъпна атака , защото това са невинни хора. Става дума за болница. Това е поредното безумие в една поредица от нападения срещу невинни цивилни мишени през последните две и половина години. Това нарушава военните..

публикувано на 11.07.24 в 11:08
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Закрепи се единството в НАТО

"Това, което виждаме от срещата на върха, е, че се закрепи единството в НАТО . Беше приета обстойна декларация, която посочи пред какви заплахи ще бъде изправен НАТО и какви ще бъдат основните задачи. Отново се подчерта значението на чл. 5, което е ангажиментът на всички страни да защитават съюзниците в случай на необходимост".  Това коментира..

публикувано на 11.07.24 в 10:10

18-годишният Мариян Давидов от Смолян се нуждае от помощ за лечение в Турция

Между 1000 и 2000 евро на ден са необходими за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян. На 14 юни т.г., момчето замина да се лекува в клиника в Турция и до момента престоят му струва 60 хиляди евро.  Всичко започва в началото на тази година, когато изведнъж младежът се разболява от обикновен вирус, а на по-късен етап се..

публикувано на 10.07.24 в 16:40

С около 40% по-малко са специалистите по здравни грижи в болниците за 15 години

С около 40 процента е намалял броят на специалистите по здравни грижи в болниците у нас през последните 15 години. Тази тенденция беше очертана по време на Национална среща на медицинските сестри, която се провежда днес в София. От съсловната организация на тези професионалисти припомниха исканията си към държавата да разработи система за..

публикувано на 10.07.24 в 16:18
Донка Михайлова

Донка Михайлова: Ако ВиК услугите се окрупнят, сезираме Конституционния съд

С пети пореден законопроект се прави опит да бъдат консолидирани ВиК услугите. Общините за пореден път се обявяват "против" окрупняването на водния сектор и изразяват своите опасения. НСОРБ готви позиция относно новия законопроект за ВиК Ако общинските ВиК дружества бъдат включени в консолидираните райони, общините ще бъдат лишени от..

публикувано на 10.07.24 в 08:23

Честваме 174 години от рождението на Иван Вазов

174 години от рождението на Иван Вазов се отбелязват днес на много места в страната с различни инициативи. Преди обяд в столицата имаше честване и кратка церемония пред паметника на писателя на улица "Г.С.Раковски", а в 17 часа в Народния театър ще бъде открита изложба. 174 години от рождението на Иван Вазов Честването в София..

публикувано на 09.07.24 в 16:27