Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синоптиците от НИМХ са в протестна готовност

Анастасия Стойчева: Няма да чакаме твърде дълго

| Интервю
Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология са в протестна готовност. Те не са получавали увеличение на заплатите от две години. 

В новия бюджет липсва актуализация на средствата, които са необходими за издържане на дейността на Хидрометеорологичната служба, посочи пред БНР Анастасия Стойчева, ръководител на отдел "Метеорологични прогнози“ в НИМХ.

"През август бяха актуализирани бюджетите на научните организации. При нас такова нещо не случи". 

В НИМХ дори се е стигнало до намаляване на щатни бройки, отбеляза тя в предаването "Преди всички".

"Ние бяхме с 724 щатни бройки. Десет от тях отиват в Министерството на околната среда и водите, за да се създаде дирекция "Политики по изменение на климата“. Да се взимат бройки от национална научна организация с оперативна дейност и да се прехвърлят, за да се развива административно звено в министерство - това е повече от съмнително управленско решение". 

Стойчева обясни, че има трудности с привличането на млади хора.

"Началните заплати, на които имаме възможност да назначаваме млади хора, са изключително ниски – от порядъка на 1200 до 1500 лв.". 

Нямаме особен диалог с управляващите, заяви тя.

"Няма да изчакаме твърде дълго. В близките една-две седмици ще започнем с протестни съобщения. Надявам се, че няма да се стигне до там, че да организираме ефективни протести пред министерството. Не  е нормално да се принуждават учени да ходят и да скандират под каквито и да са прозорци“.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Момче и момиче са задържани в София при акция на СДВР срещу наркоразпространението

Млад мъж и приятелката му са задържани при акцията на СДВР и Второ районно полицейско управление в столичния кв. "Надежда". Акцията е проведена снощи. Младият мъж, който е арестуван, е известен на органите на реда за наркоразпространение. При обиск в апартамента му са открити три плика с тревиста маса. При направените експертизи е..

публикувано на 26.06.24 в 09:25
Служебният министър-председател Димитър Главчев.

Депутатите няма да изслушват премиера

Депутатите няма да изслушват премиера Димитър Главчев на днешното си заседание. Министър-председателят е отхвърлил искането на ПП-ДБ за изслушване за уволнения и назначения в ДАНС, Държавната комисия по сигурността на информацията и агенциите "Технически операции" и "Разузнаване". Очаквайте подробности!

публикувано на 26.06.24 в 09:22

"Политико": ЕЦБ ще информира България, че не е готова за членство в еврозоната в началото на 2025 г.

Очаква се Европейската централна банка да информира днес, че България не е готова да се присъедини към еврозоната в началото на 2025 г., съобщава "Политико". По обед Европейската комисия ще оповести докладите за конвергенцията на страните членки, които предстои да въведат единната валута. България все още не е изпълнила критерия за..

публикувано на 26.06.24 в 08:57
На плаж в лондонски парк, 17 юни 2022 г.

25 юни е бил най-горещият ден на Острова от началото на годината

Вчера е бил най-горещият ден от началото на годината досега в Обединеното кралство, съобщиха от Метеорологичната служба. 30 градуса бяха измерени в Чъртси, графство Съри. Това е най-високата температура в Обединеното кралство от 10 септември миналата година, съобщиха метеоролозите. Те обаче прогнозират, че днес ще бъде още по-горещо и някъде..

публикувано на 26.06.24 в 08:44
Христо Анастасов

Христо Анастасов: ЕС е все повече политически, а не просто икономически съюз

ЕС е все повече политически, а не просто икономически съюз. Това обясни пред БНР Христо Анастасов, анализатор по международни теми. Съюзът официално започва преговори за присъединяване с Украйна и Молдова. "На целия процес ще се гледа по доста по-различен начин, защото залозите днес изглеждат съвсем различни. Русия води пълномащабна война..

публикувано на 26.06.24 в 08:43

Програма за безплатни летни държавни училища започва в Кипър

В Кипър започва програма за безплатни летни държавни училища, в които могат да участват и българчетата. С приоритет за предлаганите през ваканцията възможности за учене и творчески дейности са децата от уязвимите социални групи, съобщиха от образователното министерство. В продължение на един месец - до 26 юли, летни "часове" ще се провеждат в..

публикувано на 26.06.24 в 08:37

Арести след нахлуване на протестна група в дома на британския премиер

Във Великобритания четирима мъже бяха арестувани по подозрение за нахлуване на територията на дома на премиера Риши Сунак. Полицията в графство Северен Йоркшър каза, че е арестувала мъжете буквално минути след влизането им в територията на имението Кърби Сигстън. Това се случва след като видео беше пуснато в социалните медии от протестната..

публикувано на 26.06.24 в 08:27